Britta Lejon. ordförande facket ST.

Medborgarnas förtroende sjunker för flera viktiga statliga myndigheter. För att öka tilliten behövs en obligatorisk utbildning för statstjänstemän om vad det innebär att jobba på demokratins uppdrag, skriver Britta Lejon, ordförande i fackförbundet ST, med anledning av it-haveriet i Transportstyrelsen.

Sedan 90-talet har antalet anställda inom staten halverats. Det har skett genom nedläggningar, bolagiseringar och privatiseringar.

Numera kan statligt ansvar outsourcas och statliga myndigheter hyr in bemanningsföretag. Staten har genomgått stora förändringar.

Ledstjärnan för statlig förvaltning har de senaste åren varit effektivitet. Det är en viktig del av hur myndigheter ska styras men problemet har varit det ensidiga fokuset på effektivitet.

Det har gjort att de andra delarna av den statliga värdegrunden som rättssäkerhet, demokrati och öppenhet inte har fått genomsyra de statliga verksamheterna. Ett exempel på det ser vi nu på Transportstyrelsen. Men under det senaste året har vi också exempel från Riksrevisionen, Skatteverket och Statens Fastighetsverk.

Ensidigt fokus på effektivitet har gjort att andra delar av den statliga värdegrunden inte fått genomsyra de statliga verksamheterna.

Förr var människor anställda hela livet i staten, då ansågs statens kaka vara liten men säker. Idag är det mycket större rörlighet på arbetsmarknaden och kakan är på många sätt både liten och osäker.

Fortfarande får staten inte vara löneledande, trots att myndigheter behöver locka till sig de bästa medarbetarna. Staten har, tillsammans med kommunerna, den högsta andelen visstidsanställda på arbetsmarknaden.

Ungefär var fjärde statligt anställd har en visstidsanställning. Det ger osäkra medarbetare som inte vågar säga sin mening på arbetsplatsen och statliga verksamheter går miste om utveckling.

Det är ett särskilt uppdrag att arbeta inom staten, det sker på medborgarnas uppdrag och det finns en särskild lagstiftning att ta hänsyn till. Detta ska du som statlig tjänsteman hantera utöver ditt yrke.

För att kunna sköta det särskilda statliga uppdraget bör det ske en introduktion till lagstiftning du förväntas följa och ha insikt i. Vi i Fackförbundet ST vill att det införs en obligatorisk statstjänstemannautbildning. Det ska gälla såväl chefer som medarbetare. Det ska också kontinuerligt ske vidareutbildning i statstjänstemannarollen.

Statstjänstemannautbildningen ska ge kunskap om exempelvis myndighetsutövning, offentlighetsprincipen, sekretess, bisysslor och meddelarskyddet.

Ungefär var fjärde statligt anställd har en visstidsanställning. Det ger osäkra medarbetare som inte vågar säga sin mening .

Vi vill att utbildningen ska tillhandahållas av universitet eller högskolor, inte minst för att få en koppling till forskningen. Utöver att lära om lagstiftningen så innebär ofta statstjänstemannarollen att du hamnar i situationer där två värden från statliga värdegrunden hamnar i konflikt med varandra, det behövs stöd och vägledning för att klara ut de situationerna.

Medborgarnas förtroende sjunker för flera viktiga myndigheter. Vi som människor är beroende av att staten fungerar väl i mycket högre utsträckning än av andra tjänster.

Det gäller ju för aktörer som polisen, rättsväsendet, försvaret, försäkringskassan, skattemyndigheten och en rad myndigheter till. Staten har rätt att fatta beslut som griper in i våra liv och det finns inga alternativa aktörer att vända sig till.

Därför är det avgörande att dessa verksamheter gör rätt. Att medborgarna upplever tillit till myndigheter är en också central del för hur vårt samhälle är uppbyggt och håller ihop. Därför är förtroendefrågan ett stort problem.

För att stärka medborgarnas tilltro till att myndigheter fungerar behöver det satsas mer på en god förvaltningskultur och det behövs bättre kunskap bland statstjänstemän om vad det innebär att jobba på demokratins uppdrag.

Statliga verksamheter måste kunna stå för grundläggande värden som rättssäkerhet och likabehandling.

Utöver det är det också viktigt att den statliga arbetsgivaren satsar mer på att förbättra arbetsvillkoren, både för att behålla kunniga statliga medarbetare men också för att attrahera nya medarbetare.

Förutom en utbildning för statstjänstemän så behövs mer inflytande över den egna arbetstiden, ett tydligare ledarskap och minskad arbetsbelastning.

Britta Lejon, ordförande i Fackförbundet ST