Foto: Pressbild (beskuren).

Det är tid att vi sätter stopp för den djupt orättfärdiga behandlingen av människor och river upp REVA, skriver Shaniaz Hama Ali från SSU.

Så var REVA på tapeten igen genom gränspolisens samarbete med andra polismyndigheter runt om i Europa. Nu i större och hårdare form, den så kallade MEGA REVA – eller Mos Maiorum som det egentligen heter.

Mos Maiorum betyder ”på de gamlas vis” och beskriver den informella lagen i antika Rom. Och nog är det antikt alltid. Aktionen handlar officiellt om att kartlägga och lokalisera människosmugglare, men i realiteten kommer tusentals avvisade människor att tvingas tillbaka till sina ursprungsländer.

Naturligtvis genererar detta omänskliga agerande protester. Så hårda var protesterna att även Frontex, EU:s myndighet för gränsövervakning, uttalade att de inte koordinerar aktionen. Nej, istället är det Italiens inrikesministerium som samordnar de totalt 25 polisstyrkorna runt om i Europa.

Christina Höj Larsen (V) undrar i en interpellation till justitieminister Morgan Johansson (S) var och när beslutet om att Sverige ska delta i samarbetet fattades. Den förefaller ha lämnats utan svar.

Den 21:e oktober avslöjades i Göteborgs-Posten att Polisen i Västra Götaland anmält sig själv för olovlig registrering av asylaktivister. Närmare 180 personer finns i registret som nu ska granskas av Säkerhets- och integritetsnämnden. Den sammantagna bilden av utvecklingen är hårresande. Polisen tar i med allt hårdare tag mot avvisade asylsökande samtidigt som de tummar på reglerna för hur de ska bemöta motdemonstranter.

Vilket intresse har polisen av att kunna avvisa personer mer effektivt? På migrationsverkets hemsida står att läsa att effektiviteten måste öka när det kommer till avvisningarna. Exakt varför är oklart, endast att det ingår i regleringsbrevet från den förra regeringen. Projektbeskrivningen gör tydligt att de olika myndigheterna vill samarbeta för att implementera Lean i avvisningsförfarandet.

Utöver att pengarna som finansierar REVA kommer från Europeiska återvändandefonden (Return fund) genom svenska Migrationsverket, så är fondens syften synnerligen groteska. På fondens hemsida står att läsa att ”Projekt som utvecklar andra nyskapande åtgärder som kan leda till att fler återvänder självmant är prioriterade”.

Om man för en stund misstog sig om att projektet hade goda intentioner för att hjälpa asylsökande mer effektivt satte ovanstående citat punkt för den debatten. Projektet ska alltså uppmana människor, som lagligt vistas i landet, att lämna. När blev människor ett problem? När blev våra svagaste stunder i livet ett samarbetsprojekt för att pröva mer effektiva samarbetsmetoder? För trots allt tal om rättssäkerhet är det tydligt att det enda som detta projekt syftar till är att kasta ut vad som betraktas som oönskade människor ur EU.

Detta skulle vi kunna förvänta oss av Sverigedemokraterna, men knappast av svenska myndigheter. Därför blir den misstänkt olagliga registerhållningen av aktivister så allvarlig. Om du protesterar mot inhuman behandling av medmänniskor får du vara beredd på att hamna i polisens register. Grundläggande demokratiska rättigheter hotas i ett samhälle där motstånd är likställt med kriminellt handlande.

Det är tid att vi sätter stopp för den djupt orättfärdiga behandlingen av människor och river upp REVA.

Shaniaz Hama Ali, rättspolitisk talesperson SSU