Nu måste regeringen göra investeringar så att alla ungdomar i Sverige omfattas av 90-dagarsgarantin, skriver Emilia Bjuggren, arbetsmarknadsborgarråd, Stockholms stad och Philip Botström, förbundsordförande SSU.

Ingen ung människa ska behöva starta sitt vuxenliv i arbetslöshet. Tidig sysslolöshet ökar risken för långtidsarbetslöshet och ohälsa.

Att Sverige ställt sig i skamvrån bland länder med högst ungdomsarbetslöshet i Europa är ett svek mot en hel generation som inte vill annat än att få ett jobb och starta sina vuxenliv. I valrörelsen lovade Socialdemokraterna att alla unga skulle ha ett jobb, en praktikplats eller en utbildning att gå till inom 90-dagar.

Ett år senare är 90-dagarsgarantin verklighet i Sveriges största kommun. Nu hoppas vi att regeringen följer efter och snart går från ord till handling.

Under alliansens tid vid makten prioriterades skattesänkningar för redan välbeställda framför insatser mot arbetslöshet. Verkningslösa skatterabatter till företag som redan anställer unga valdes framför aktiv arbetsmarknadspolitik, riktiga jobb och utbildningsinsatser, trots att just aktivt stöd och riktade insatser visat sig ha mycket större effekt på ungas etablering på arbetsmarknaden.

Resultaten lät inte vänta på sig. Ungdomsarbetslösheten sköt i höjden under alliansen, och de med allra svagast anknytning till arbetsmarknaden hamnade allt längre utanför. I dag är det till exempel cirka 15 000 unga stockholmare som varken arbetar eller studerar.

Vi behöver göra allt vi kan för att bryta den negativa utvecklingen som åtta år av alliansstyre har skapat. Att 90-dagarsgarantin snabbt blir verklighet är en nyckel i detta.

Stockholms stad har gått före. Den socialdemokratiskt ledda majoriteten har gjort stora investeringar i bristyrkesutbildningar inom bland annat vård och omsorg, prioriterat arbetet med att skapa riktiga kommunala jobb för arbetslösa unga upp till 29 år och förstärkt samverkan med näringslivet.

De insatser som erbjuds Stockholms stads unga ska alltid utgå från individens unika förutsättningar och behov, med löftet att alla unga inom kommunens målgrupp får jobb, praktik eller utbildning inom 90 dagar från första kontakten med stadens Jobbtorg.

Huvudansvaret för att minska arbetslösheten ligger dock fortfarande hos regeringen och Arbetsförmedlingen. Satsningarna på utbildningskontrakt och på att samarbeta med kommunerna, inom ramen för delegationen för unga i arbete, är positivt men mer måste göras.

Vi vill se kraftiga investeringar för att alla ungdomar i Sverige så fort som möjligt kan omfattas av 90-dagarsgarantin. Detta blir särskilt viktigt nu när många av de nya svenskarna som kommer hit är ensamkommande barn i äldre tonåren. Det är en investering för framtiden.

Philip Botström, förbundsordförande SSU
Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknadsborgarråd i Stockholms stad