Dersim Esmaelzadeh, Lara Badinson,Sebastian Nilsson Qvist

Margot Wallström och Sverige måste agera för att FN:s säkerhetsråd hindrar att konflikterna om staden Kirkuk leder till ett nytt stort krig, skriver företrädare för SSU:s Kurdistanprojekt.

Kirkuk är en stad i norra Irak där många olika folkgrupper med olika religioner och etnicitet lever tillsammans, sida vid sida.

För några månader sedan belägrades och attackerades Kirkuk av den irakiska militären, som ett svar på kurdernas självständighetsdeklaration. Staden Kirkuk är en del av det område som utgjorde självständighetsdeklarationen, som den irakiska regeringen under ledning av president Haider al-Abadi visat sitt stora missnöje med .

Vi från SSU:s Kurdistanprojekt kritiserar starkt belägringen av Kirkuk och fördömer Iraks agerande.

Sverige har en betydelsefull roll här, eftersom vårt land har ett mandat i FN:s säkerhetsråd.

Den upptrappade konflikten i Kirkuk involverar en rad andra länder, som Turkiet, Iran, Ryssland och USA; inflytelserika och mäktiga länder.

Om inte FN och säkerhetsrådet tar itu med denna fråga och skapar en dialog mellan parterna riskerar ett stort krig att bryta ut, vilket kommer leda till att tusentals människor tvingas till flykt. I egenskap av socialdemokrater kräver vi att regeringen och dess högsta diplomat, utrikesminister Margot Wallström, agerar.

Sverige har sedan 2017 en plats i FN:s säkerhetsråd, vi vill att man använder det mandatet på ett produktivt sätt. Det är dags att sätta hårt mot hårt och göra ett bestående diplomatiskt tryck på den irakiska regeringen.

Ett annat argument värt att belysa är att alla folkgrupper har rätt till självbestämmande, i enlighet med artikel 1, 2 och 15 i deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

Det är dags att sätta hårt mot hårt och göra ett bestående diplomatiskt tryck på den irakiska regeringen.

Den kurdiska regionen i Irak, inkluderat Kirkuk, har under demokratiska förhållanden valt att lämna den Irakiska republiken och bli en självständig stat. Detta val ska inte kränkas av shiitiska, paramilitära grupper.

En tredje aspekt är att det är viktig att poängtera är omvärldens hantering av belägringen.

Många länder i Mellanöstern har svetsats samman mot Kirkuk och kurderna i södra Kurdistan, enbart för att södra Kurdistan röstat för självständighet. Den kurdiska styrkan PKK, YPG, YPJ är den främsta anledningen till att Daesh varit tvungna att kapitulera.

Just i kampen mot terroristerna Daesh har väst stöttat den kurdiska styrkan, men nu när Irak attackerar kurderna, som är den främsta anledningen till att Mellanöstern successivt stabiliserats, vänder väst dem ryggen, för nu ligger det inte i deras intresse att stötta kurderna längre.

Vi anser att detta är en oroväckande utveckling som kan resultera i ett nytt stort krig i Mellanöstern.

Därför måste omvärlden agera och fokusera på en lösning. Detta är en fråga för FN:s säkerhetsråd. Alla inblandade parter måste hitta en dialog för att hantera det framtida södra Kurdistan.

Lara Badinson, ordförande 

Sebastian Nilsson Qvist kassör

Dersim Esmaelzadeh, övrig ledamot