SPD i bittert nederlag

Dela

Bild: www.bilder.cdu.de

BERLIN. Den långa tystnaden i Willy Brandt Haus var ångestladdad. Ingen feststämning i SPD:s partihögkvarter i centrala Berlin denna valnatt. Partiets resultat underträffade de värsta farhågorna. Koalitionen mellan kristdemokraterna och socialdemokraterna är historia.

Tystnaden hos socialdemokraterna var förstås förståelig. Mer förvånande var de entusiastiska applåderna när kanslerkandidaten Frank-Walter Steinmeier mötte sina anhängare. Det lät nästan som om SPD hade vunnit valet. Valresultat på 23 procent är i själva verket det sämsta någonsin. Sedan förra valet har SPD tappat en tredjedel av sina väljare. Den tidigare bottennoteringen på 28,8 procent 1953 skulle efter en längre tids kräftgång ha uppfattats som en succé.

Nej, de som hade förväntat sig ett mått av självprövning och självkritik från SPD:s ledning blev besvikna. Visserligen talade Steinmeier om att det var ett bittert nederlag och en bitter kväll. Men han vill fortsätta som oppositionsledare i förbundsdagen. Som om ingenting har hänt.

På 1990-talet hade de två så kallade "folkpartierna" SPD och CDU/CSU stöd av nittio procent av väljarna. Sedan kriget har de dominerat tysk politik och samhällsliv. Men det senaste decenniet har SPD och CDU tappat trettiofem procent av sina väljare. Vinnare är de tre mindre (fast inte längre så små) partierna: de gröna, vänstern och liberalerna. Det tyska politiska landskapet har på sätt och vis europeiserats. Tyskland är i dag ett land med fem politiska partier, inte två stora och dominerande klassiska folk- och maktpartier.

Under Gerhard Schröders tid styrde SPD högerut. Sedan har partiet försökt korrigera kursen. I koalitionen med CDU har socialdemokraterna drivit igenom en aktiv och effektiv krispolitik. Från höger har kritikerna snarare hävdat att det är CDU och Angela Merkel som "socialdemokratiserats". Men väljarna straffade likafullt framför allt SPD. Efter elva år i regeringsställning är partiet nere i ett absolut bottenläge. Och det kan mycket väl fortsätta utför.

För nu väntar förmodligen en hård inre politisk strid mellan de olika fraktionerna i SPD. Den fackliga chefsekonom Dierk Hirschel talar emellertid om den "socialdemokratiska familjen": SPD, vänstern Die Linke och Die Grünen. Men en röd-röd-grön allians förefaller inte vara en tänkbar möjlighet på kort sikt. SPD vill inte ta i Die Linke med tång. Die Linke i sin tur vill knappast kompromissa bort möjligheten att vinna ytterligare väljarstöd och växa i styrka.

Opinionsvinden i Tyskland blåser i krisens spår åt vänster. Men valvinden drog den politiska balanspunkten högerut. Liberalerna under Guido Westerwelle är valets segerherre och representerar en stark nyliberal pol, som tidigare inte riktigt varit företrädd i tysk politik. CDU har historiskt sett stått för en social marknadsekonomi. Men nu tar liberalerna plats i regeringen och det politiska receptet fyra år av koalition mellan CDU och FDP stavas skattesänkningar och marknadsliberalism. Tystnaden i Willy Brandt Haus hade många bottnar.

Inga kommentarer

 1. Henrik - 28 september, 2009

  Det vi kan lära av Tyskland är att S inte ska gå höger ut. Nu är det stopp. S måste vänster ut. Bort ifrån mittens träskmarker och tala om rättvisa, fördelning, jämlikhet, en grön värld…..osv. Typiska vänsterfrågor måste få mera utrymme i politiken. För går inte S vänster ut blir det sofflocket som i Tyskland ( 25% röstade inte).

 2. Magnus L - 28 september, 2009

  ”Opinionsvinden i Tyskland blåser i krisens spår åt vänster. Men valvinden drog den politiska balanspunkten högerut.”

 3. Bodil - 28 september, 2009

  Håkan Bengtsson måste ha svårt att skilja på höger och vänster.
  Det var en tydlig H

 4. Thomas - 28 september, 2009

  ”Att kloka människor inser att det är avlönat arbete som ger ett land styrka.”
  Men Ohly har ju insett det! Han har ju förfäktat tanken att alla arbetslösa ska anställas i offentlig tjänst. Då blir det ju mer avlönat arbete!
  Den logiken är väl oantastlig! Eller …. :-)

 5. Britta_S - 28 september, 2009

  Alla Rätt Henrik! Det blåser också rejäla vänstervindar i partiet. Kongressen blir spännande. Ungdomarna väljer ju också röd-grönt.

  Vi får glädja oss åt att socialistpartiet fortsätter att regera i Portugal.

 6. Fredrik L - 28 september, 2009

  Arena står själva så långt till höger inom s att de har svårt att fatta de enklaste saker. Det som fällde spd var
  a) lågt valdeltagande
  b) oförmåga att formulera ett klart alternativ
  Det låga valdeltagandet berodde på att det inte fanns några alternativ, för Merkel skulle sitta kvar oavsett hur folk röstar. Det berodde också på att spd band sig hårt vid att inte regera ihop med ett utbrytarparti under ledning av sin f d kanslerkandidat lafontaine. Mwen nu måste dom sluta tjura.
  Valresultatet visar klart att en rödrödgrön allians kan vinna. Och så kommer det också att gå, precis som i Norge och nästa år i Sverige. Polarisering är bra för valdeltagandet. SPD måste också göra sig av med Schröderismen. Han var ju inte bara långt åt höger utan sålde sig dessutom till EOn Gazprom.

 7. Vänsterpartist-javisst - 28 september, 2009
 8. Lasse W - 28 september, 2009

  Det som händer i Tyskland påverkar även socialdemokratin här i Sverige. Trots krisen har inte den tyska vänstern lyckats sälja in sina budskap om statliga satsningar till höger och vänster. En stor väljargrupp har sagt nej till stora statliga pengar till t.ex. Opel. Tyskar är sparsamma! Tecknen finns skrivna på väggen sedan en tid: socialdemokratins gamla koppling till facken, industrin och kollektiven passar inte så bra längre. Det funkade för 20-30 år sedan. I Stockholm finns inga industrier längre. Socialdemokratin står inför ett dilemma. Höger eller vänstersväng? Hitta en plats för partiet i det nya tjänstesamhället med många högutbildade i storstäderna eller stå kvar vid sin gamla berättelse om en stark stat, höga skatter, rättvisa och social utjämning. Nu försöker svenska (s) att retoriskt stå till vänster men i praktiken till höger. De föreslagna skattehöjningarna för ett antal miljonärer är dekorationer bara för att blidka vissa kärnväljare. Den spagatställningen funkar inte hur länge som helst

  Det verkar som att när den gamla (s)-generationen i Tyskland är borta kan tyska (s) komma att gå åt vänster och göra gemensam sak med Die Linken. Det kan nog hända i Sverige också att partiet inte vill sälja sin själ till djävulen utan söker sig vänsterut. Till priset av en ytterligare försvagning. Kanske är den egentliga vänstern inte större än högst 20% av väljarkåren. Möjligen 23-25%. Vänstern har haft sin tid. Både i Sverige och Tyskland.

 9. Bodil - 28 september, 2009

  Vem skall avlöna Dina arbetare i kommunen?
  Skall det vara så svårt att inse att den modellen är död,stendöd.Alla människor är trötta på socialismen och dess skattevurm.Ingen vill betala mer än högst 20-25% skatt och de pengaren askall i varje fall inte gå till att försörja lathundar inom stat och kommun.Hälften av de anställda där skulle räcka om alla ARBETADE.
  Tyska vuxna folket är inte dumma de vet vad som gäller, vänstern har fått röster från ungdomar som inte är torra bakom öronen och som är bortskämda och lata.De vill inte arbeta i motsats till sina äldra landsmän som alltid varit arbetsamma och dugliga arbetare.
  Det har kommit skräp i folket som inte är att känna igen som tyskar. Kan det vara importerade socialister ?

 10. Henrik - 28 september, 2009

  Britta S. Jag hoppas verkligen att kongressen vågar ta ställning och inte fortsätta att vara en blå urvattnad ängslig lättmjölk. Utan S skall vara den fullfeta ekologiska röda mjölken och våga ta ställning för rättvisa, jämlikhet osv.

  För tar inte S inte upp begrepp som rättvisa, jämlikhet mm på allvar, så får vi i slutändan ett samhälle där medellivslängden kommer att bli väldigt olika i landet – medellivslängden är ett bra mått på ett lands välstånd. I England skiljer det 27 år mellan rika områden och fattiga, skrev någon på denna sida. Någon blir 80 en annan 53. All pga ojämlikhet…..27 år sug på den….

 11. L-O - 28 september, 2009

  Jag undrar vilken erfarenhet Bodil har av vad anställda i tysk offentlig verksamhet resp i det tyska näringslivet uträttar? Vad har hon för recept mot ”skräpet” i det tyska folket, kanske läger med inskriptionen ”Arbeit macht frei” över porten!

 12. Bibban - 28 september, 2009

  Ja, man undrar vart vindarna vänder. SD, SPXX osv påbörjade starka krafter och inget att fnysa åt. Nog bör väl vindriktningarna ändras.
  Varför inte med populära penninginsamlingar till barn med drog och psykiska problem här i landet.
  För att börja med hjälp från ett landet till ett annat fordras trygghet och stabibilitet i landet man verkar ifrån.
  Kanhända Bodil att slöheten försvinner.

 13. Ove - 29 september, 2009

  …marsch mot den politiska mitten som allt mer flyttat mot det vi tidigare kallade höger….
  Det finns tillräckligt många socialliberala partier i Europa, vi behöver en politiskt kraftfull vänster som vågar stå för en social och ekonomisk utjämningspolitik.

 14. Micke - 3 oktober, 2009

  Tror inte att en förändrad politik för (s) kommer att förändra mycket. Tendensen är ett mer och mer individualiserat samhälle. Alltså bort från folkhemmet. Ett mer indidualiserat samhälle innebär också mindre och mindre trohet mot ALLA partier. Man röstar mer och mer för den politik som man själv känner mest för. Detta missgynnar framförallt alla stora partier, i Sverige (m) och (s). Både (m) och (s) kan när som helst drabbas av en stor väljarflykt. I dagsläget är det väl (s) som drabbats av detta men i framtiden kan (m) när som helst drabbas av samma sak.

 15. star - 6 oktober, 2009

  SPD har ju genomfört nyliberal högerpolitik (faktiskt betydligt värre än vår borgerliga regeringen – försök förstå det Bodil). Det borde vara lärdomen. Vänstern behöver bli vänster, formera sig, starta tidningar och ta upp kampen mot den borgerliga hegemonin. Men för att göra det måste antingen de gamla arbetarorganisationerna avförborgerligas (gäller arena också) eller också måste nya arbetarorganisationer växa fram – och då är de gamla ivägen.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

En ny Samhallsklass

Blogg › De är 20 000 nu. Och de är på väg att bli fler. De packar din mat och städar flygplatser. De långsammaste är för länge sedan bortsållade. I en verksamhet med avkastningskrav kan det krävas att du jobbar 17-timmarspass. Välkommen till det nya Samhall. 938facebook: 875 twitter: 63

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Pisa: Elever med utländsk bakgrund presterade bättre

Att antalet elever med utländsk bakgrund blivit fler har inte påverkat årets Pisa-resultat negativt jämfört med 2012... 0Inga delningar

Veckans graf: Nästan var femte pensionär under EU:s fattigdomsgräns

Stor brist på sjuksköterskor och lärare


Johanna Senneby

Fackkritiker blir Trumps arbetsmarknadsminister

Donald Trump kommer att utse den fackkritiska snabbmatskedje-vd:n Andy Puzder till arbetsmarknadsminister. 0Inga delningar

Bring överklagar Arbetsmiljöverkets miljonböter

Fler får indragen sjukpenning


Kent Källqvist

Palestina firar jul i terrorns skugga

I dag hade de tre vise männen inte kommit fram till Jesusbarnet i Betlehem. 0Inga delningar


Vesna Prekopic

Nu måste skolan prestera i jämlikhet

Dags att lägga Pisa-paniken åt sidan och börja jaga jämlikheten i skolan lika högljutt som man jagat elevernas resultat. 0Inga delningar

Överskatta inte Pisa

Ett år med andrum


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • annons_julkap_2016
  Arena_banner_nyhetsbrev
  pengaropolitik