SPD i bittert nederlag

Dela

Bild: www.bilder.cdu.de

BERLIN. Den långa tystnaden i Willy Brandt Haus var ångestladdad. Ingen feststämning i SPD:s partihögkvarter i centrala Berlin denna valnatt. Partiets resultat underträffade de värsta farhågorna. Koalitionen mellan kristdemokraterna och socialdemokraterna är historia.

Tystnaden hos socialdemokraterna var förstås förståelig. Mer förvånande var de entusiastiska applåderna när kanslerkandidaten Frank-Walter Steinmeier mötte sina anhängare. Det lät nästan som om SPD hade vunnit valet. Valresultat på 23 procent är i själva verket det sämsta någonsin. Sedan förra valet har SPD tappat en tredjedel av sina väljare. Den tidigare bottennoteringen på 28,8 procent 1953 skulle efter en längre tids kräftgång ha uppfattats som en succé.

Nej, de som hade förväntat sig ett mått av självprövning och självkritik från SPD:s ledning blev besvikna. Visserligen talade Steinmeier om att det var ett bittert nederlag och en bitter kväll. Men han vill fortsätta som oppositionsledare i förbundsdagen. Som om ingenting har hänt.

På 1990-talet hade de två så kallade "folkpartierna" SPD och CDU/CSU stöd av nittio procent av väljarna. Sedan kriget har de dominerat tysk politik och samhällsliv. Men det senaste decenniet har SPD och CDU tappat trettiofem procent av sina väljare. Vinnare är de tre mindre (fast inte längre så små) partierna: de gröna, vänstern och liberalerna. Det tyska politiska landskapet har på sätt och vis europeiserats. Tyskland är i dag ett land med fem politiska partier, inte två stora och dominerande klassiska folk- och maktpartier.

Under Gerhard Schröders tid styrde SPD högerut. Sedan har partiet försökt korrigera kursen. I koalitionen med CDU har socialdemokraterna drivit igenom en aktiv och effektiv krispolitik. Från höger har kritikerna snarare hävdat att det är CDU och Angela Merkel som "socialdemokratiserats". Men väljarna straffade likafullt framför allt SPD. Efter elva år i regeringsställning är partiet nere i ett absolut bottenläge. Och det kan mycket väl fortsätta utför.

För nu väntar förmodligen en hård inre politisk strid mellan de olika fraktionerna i SPD. Den fackliga chefsekonom Dierk Hirschel talar emellertid om den "socialdemokratiska familjen": SPD, vänstern Die Linke och Die Grünen. Men en röd-röd-grön allians förefaller inte vara en tänkbar möjlighet på kort sikt. SPD vill inte ta i Die Linke med tång. Die Linke i sin tur vill knappast kompromissa bort möjligheten att vinna ytterligare väljarstöd och växa i styrka.

Opinionsvinden i Tyskland blåser i krisens spår åt vänster. Men valvinden drog den politiska balanspunkten högerut. Liberalerna under Guido Westerwelle är valets segerherre och representerar en stark nyliberal pol, som tidigare inte riktigt varit företrädd i tysk politik. CDU har historiskt sett stått för en social marknadsekonomi. Men nu tar liberalerna plats i regeringen och det politiska receptet fyra år av koalition mellan CDU och FDP stavas skattesänkningar och marknadsliberalism. Tystnaden i Willy Brandt Haus hade många bottnar.

Inga kommentarer

 1. Henrik - 28 september, 2009

  Det vi kan lära av Tyskland är att S inte ska gå höger ut. Nu är det stopp. S måste vänster ut. Bort ifrån mittens träskmarker och tala om rättvisa, fördelning, jämlikhet, en grön värld…..osv. Typiska vänsterfrågor måste få mera utrymme i politiken. För går inte S vänster ut blir det sofflocket som i Tyskland ( 25% röstade inte).

 2. Magnus L - 28 september, 2009

  ”Opinionsvinden i Tyskland blåser i krisens spår åt vänster. Men valvinden drog den politiska balanspunkten högerut.”

 3. Bodil - 28 september, 2009

  Håkan Bengtsson måste ha svårt att skilja på höger och vänster.
  Det var en tydlig H

 4. Thomas - 28 september, 2009

  ”Att kloka människor inser att det är avlönat arbete som ger ett land styrka.”
  Men Ohly har ju insett det! Han har ju förfäktat tanken att alla arbetslösa ska anställas i offentlig tjänst. Då blir det ju mer avlönat arbete!
  Den logiken är väl oantastlig! Eller …. :-)

 5. Britta_S - 28 september, 2009

  Alla Rätt Henrik! Det blåser också rejäla vänstervindar i partiet. Kongressen blir spännande. Ungdomarna väljer ju också röd-grönt.

  Vi får glädja oss åt att socialistpartiet fortsätter att regera i Portugal.

 6. Fredrik L - 28 september, 2009

  Arena står själva så långt till höger inom s att de har svårt att fatta de enklaste saker. Det som fällde spd var
  a) lågt valdeltagande
  b) oförmåga att formulera ett klart alternativ
  Det låga valdeltagandet berodde på att det inte fanns några alternativ, för Merkel skulle sitta kvar oavsett hur folk röstar. Det berodde också på att spd band sig hårt vid att inte regera ihop med ett utbrytarparti under ledning av sin f d kanslerkandidat lafontaine. Mwen nu måste dom sluta tjura.
  Valresultatet visar klart att en rödrödgrön allians kan vinna. Och så kommer det också att gå, precis som i Norge och nästa år i Sverige. Polarisering är bra för valdeltagandet. SPD måste också göra sig av med Schröderismen. Han var ju inte bara långt åt höger utan sålde sig dessutom till EOn Gazprom.

 7. Vänsterpartist-javisst - 28 september, 2009
 8. Lasse W - 28 september, 2009

  Det som händer i Tyskland påverkar även socialdemokratin här i Sverige. Trots krisen har inte den tyska vänstern lyckats sälja in sina budskap om statliga satsningar till höger och vänster. En stor väljargrupp har sagt nej till stora statliga pengar till t.ex. Opel. Tyskar är sparsamma! Tecknen finns skrivna på väggen sedan en tid: socialdemokratins gamla koppling till facken, industrin och kollektiven passar inte så bra längre. Det funkade för 20-30 år sedan. I Stockholm finns inga industrier längre. Socialdemokratin står inför ett dilemma. Höger eller vänstersväng? Hitta en plats för partiet i det nya tjänstesamhället med många högutbildade i storstäderna eller stå kvar vid sin gamla berättelse om en stark stat, höga skatter, rättvisa och social utjämning. Nu försöker svenska (s) att retoriskt stå till vänster men i praktiken till höger. De föreslagna skattehöjningarna för ett antal miljonärer är dekorationer bara för att blidka vissa kärnväljare. Den spagatställningen funkar inte hur länge som helst

  Det verkar som att när den gamla (s)-generationen i Tyskland är borta kan tyska (s) komma att gå åt vänster och göra gemensam sak med Die Linken. Det kan nog hända i Sverige också att partiet inte vill sälja sin själ till djävulen utan söker sig vänsterut. Till priset av en ytterligare försvagning. Kanske är den egentliga vänstern inte större än högst 20% av väljarkåren. Möjligen 23-25%. Vänstern har haft sin tid. Både i Sverige och Tyskland.

 9. Bodil - 28 september, 2009

  Vem skall avlöna Dina arbetare i kommunen?
  Skall det vara så svårt att inse att den modellen är död,stendöd.Alla människor är trötta på socialismen och dess skattevurm.Ingen vill betala mer än högst 20-25% skatt och de pengaren askall i varje fall inte gå till att försörja lathundar inom stat och kommun.Hälften av de anställda där skulle räcka om alla ARBETADE.
  Tyska vuxna folket är inte dumma de vet vad som gäller, vänstern har fått röster från ungdomar som inte är torra bakom öronen och som är bortskämda och lata.De vill inte arbeta i motsats till sina äldra landsmän som alltid varit arbetsamma och dugliga arbetare.
  Det har kommit skräp i folket som inte är att känna igen som tyskar. Kan det vara importerade socialister ?

 10. Henrik - 28 september, 2009

  Britta S. Jag hoppas verkligen att kongressen vågar ta ställning och inte fortsätta att vara en blå urvattnad ängslig lättmjölk. Utan S skall vara den fullfeta ekologiska röda mjölken och våga ta ställning för rättvisa, jämlikhet osv.

  För tar inte S inte upp begrepp som rättvisa, jämlikhet mm på allvar, så får vi i slutändan ett samhälle där medellivslängden kommer att bli väldigt olika i landet – medellivslängden är ett bra mått på ett lands välstånd. I England skiljer det 27 år mellan rika områden och fattiga, skrev någon på denna sida. Någon blir 80 en annan 53. All pga ojämlikhet…..27 år sug på den….

 11. L-O - 28 september, 2009

  Jag undrar vilken erfarenhet Bodil har av vad anställda i tysk offentlig verksamhet resp i det tyska näringslivet uträttar? Vad har hon för recept mot ”skräpet” i det tyska folket, kanske läger med inskriptionen ”Arbeit macht frei” över porten!

 12. Bibban - 28 september, 2009

  Ja, man undrar vart vindarna vänder. SD, SPXX osv påbörjade starka krafter och inget att fnysa åt. Nog bör väl vindriktningarna ändras.
  Varför inte med populära penninginsamlingar till barn med drog och psykiska problem här i landet.
  För att börja med hjälp från ett landet till ett annat fordras trygghet och stabibilitet i landet man verkar ifrån.
  Kanhända Bodil att slöheten försvinner.

 13. Ove - 29 september, 2009

  …marsch mot den politiska mitten som allt mer flyttat mot det vi tidigare kallade höger….
  Det finns tillräckligt många socialliberala partier i Europa, vi behöver en politiskt kraftfull vänster som vågar stå för en social och ekonomisk utjämningspolitik.

 14. Micke - 3 oktober, 2009

  Tror inte att en förändrad politik för (s) kommer att förändra mycket. Tendensen är ett mer och mer individualiserat samhälle. Alltså bort från folkhemmet. Ett mer indidualiserat samhälle innebär också mindre och mindre trohet mot ALLA partier. Man röstar mer och mer för den politik som man själv känner mest för. Detta missgynnar framförallt alla stora partier, i Sverige (m) och (s). Både (m) och (s) kan när som helst drabbas av en stor väljarflykt. I dagsläget är det väl (s) som drabbats av detta men i framtiden kan (m) när som helst drabbas av samma sak.

 15. star - 6 oktober, 2009

  SPD har ju genomfört nyliberal högerpolitik (faktiskt betydligt värre än vår borgerliga regeringen – försök förstå det Bodil). Det borde vara lärdomen. Vänstern behöver bli vänster, formera sig, starta tidningar och ta upp kampen mot den borgerliga hegemonin. Men för att göra det måste antingen de gamla arbetarorganisationerna avförborgerligas (gäller arena också) eller också måste nya arbetarorganisationer växa fram – och då är de gamla ivägen.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

SKATTESMÄLLEN: 20 kronor – per år

Blogg › Regeringen höjer skatten med 1 krona och 66 öre i månaden för dem som har en månadslön på över 37 700 kronor. Så här drabbas du av den röda skattechocken – Dagens Arena har hela listan. 0Inga delningar

Socialliberalism förpliktigar, Birgitta Ohlsson

Ledare › Det stormar i Liberalerna. Under den gångna veckan har den gamla konflikten mellan de så kallade socialliberalerna och kravliberalerna i partiet blossat upp inför öppen ridå. 0Inga delningar

Så tycker facken om budgeten

Nyhet › Facken applåderar förbättringarna i a-kassan och satsningarna på arbetsmiljön. Men flera av fackförbunden efterlyser mer utbildningssatsningar. 0Inga delningar

Hörde någon ordet fördelningspolitik?

Ledare › Om regeringen på allvar vill bekämpa ojämlikheten i samhället kan den inte bortse från skatterna. 0Inga delningar

Skolmiljoner brinner inne – 16 600 lärare går miste om lönelyft

Nyhet › 600 miljoner av det statliga lönelyftets tre miljarder kronor kommer inte att delas ut i år. Över 16 000 lärare går miste om en månatlig lönehöjning på 3 000 kronor. 0Inga delningar

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

PODD | FN:s migrationsmöte – vad ledare gör för en selfie med Obama

Blogg › Under två dagar kommer världens ledare samlas för två möten om migration och människor som flyr. Vad kommer de komma fram till och kan vi hoppas på en riktig förändring? 0Inga delningar

Mattias Goldmann: Så historisk är regeringens miljöbudget

Debatt › Bakom de stolta orden finns delar att vara stolt över, men också delar där regeringen slöat, duttar eller lurar sig själv – här är budgetens tio inriktningar, skriver Fores vd. 0Inga delningar

»Får vi inga pengar från kunden får du ingen lön«

Nyhet › Egenanställningsföretagen marknadsför sin verksamhet som »enkel och trygg«. Men enligt facket råder stor osäkerhet kring de anställdas villkor och i värsta fall blir man helt utan lön. 21facebook: 21

Så har rasistsajterna rasat i sociala medier

Nyhet › Spridningen av material från hatsajter har minskat med nära 75 procent det senaste halvåret. 518facebook: 518

Läkare: Förlossningsskador skandalöst dåligt undersökt

Nyhet › Bristningar drabbar upp till 60 procent av alla föderskor. Enligt Socialstyrelsen ger skadorna sällan problem. Nu stöter myndigheten på motstånd – forskare pekar på omfattande kunskapsluckor. 566facebook: 566

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Så driver assistansbolagen upp vinsterna

Nyhet › Med hjälp av jurister kan privata bolag driva upp antalet assistanstimmar – och därmed vinsterna. »Lagen sätter få gränser för vad man kan få« säger Cecilia Eek, Försäkringskassan. 68facebook: 68

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Hälften av friskolorna startar mot kommunens vilja

Över hälften av friskolorna etableras mot kommunpolitikernas vilja. Och i 30 procent av fallen är det högerstyrda kommuner som säger nej, visar en granskning från Lärarnas tidning. 0Inga delningar

S-ledamöter rasar mot reglerna för familjeåterförening

Långt hårdare krav för familjeåterförening än Morgan Johansson påstår


Johanna Senneby

Kommunalare: Skamligt att klanka ner på våra jobb!

Många kommunalare sliter 12 timmar om dagen för att få ihop en lön som knappt går att leva på, skriver barnskötaren Håkan Brodén på DN Åsikt... 0Inga delningar

Expert sågar M-förslag om asylsökandes rätt till juridisk rådgivning

»Inhuman behandling av ensamkommande barn«


hannafinmo

Flyktingar och sjuka får betala för moderaternas budgetbalans

Moderaterna i regeringsställning lånade årligen för att kunna sänka skatten. Men i opposition får flyktingar och sjuka ta smällen för att klara siffrorna. 0Inga delningar

Säger verkligen facken ja till höjd pensionsålder?

Hörde någon ordet fördelningspolitik?


Vesna Prekopic

Polisen behövs, men jämlikhet behövs mer

Att sätta in fler poliser för att förhindra bilbränder är nödvändigt. Men det viktigaste kommer alltid att vara arbetet för att skapa ett jämlikt samhälle. 0Inga delningar

Björklund på farlig populistisk väg

Fega inte ur – förbjud vinster i skolan helt


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • Arena_banner_nyhetsbrev
  pengaropolitik