SPD i bittert nederlag

Dela

Bild: www.bilder.cdu.de

BERLIN. Den långa tystnaden i Willy Brandt Haus var ångestladdad. Ingen feststämning i SPD:s partihögkvarter i centrala Berlin denna valnatt. Partiets resultat underträffade de värsta farhågorna. Koalitionen mellan kristdemokraterna och socialdemokraterna är historia.

Tystnaden hos socialdemokraterna var förstås förståelig. Mer förvånande var de entusiastiska applåderna när kanslerkandidaten Frank-Walter Steinmeier mötte sina anhängare. Det lät nästan som om SPD hade vunnit valet. Valresultat på 23 procent är i själva verket det sämsta någonsin. Sedan förra valet har SPD tappat en tredjedel av sina väljare. Den tidigare bottennoteringen på 28,8 procent 1953 skulle efter en längre tids kräftgång ha uppfattats som en succé.

Nej, de som hade förväntat sig ett mått av självprövning och självkritik från SPD:s ledning blev besvikna. Visserligen talade Steinmeier om att det var ett bittert nederlag och en bitter kväll. Men han vill fortsätta som oppositionsledare i förbundsdagen. Som om ingenting har hänt.

På 1990-talet hade de två så kallade "folkpartierna" SPD och CDU/CSU stöd av nittio procent av väljarna. Sedan kriget har de dominerat tysk politik och samhällsliv. Men det senaste decenniet har SPD och CDU tappat trettiofem procent av sina väljare. Vinnare är de tre mindre (fast inte längre så små) partierna: de gröna, vänstern och liberalerna. Det tyska politiska landskapet har på sätt och vis europeiserats. Tyskland är i dag ett land med fem politiska partier, inte två stora och dominerande klassiska folk- och maktpartier.

Under Gerhard Schröders tid styrde SPD högerut. Sedan har partiet försökt korrigera kursen. I koalitionen med CDU har socialdemokraterna drivit igenom en aktiv och effektiv krispolitik. Från höger har kritikerna snarare hävdat att det är CDU och Angela Merkel som "socialdemokratiserats". Men väljarna straffade likafullt framför allt SPD. Efter elva år i regeringsställning är partiet nere i ett absolut bottenläge. Och det kan mycket väl fortsätta utför.

För nu väntar förmodligen en hård inre politisk strid mellan de olika fraktionerna i SPD. Den fackliga chefsekonom Dierk Hirschel talar emellertid om den "socialdemokratiska familjen": SPD, vänstern Die Linke och Die Grünen. Men en röd-röd-grön allians förefaller inte vara en tänkbar möjlighet på kort sikt. SPD vill inte ta i Die Linke med tång. Die Linke i sin tur vill knappast kompromissa bort möjligheten att vinna ytterligare väljarstöd och växa i styrka.

Opinionsvinden i Tyskland blåser i krisens spår åt vänster. Men valvinden drog den politiska balanspunkten högerut. Liberalerna under Guido Westerwelle är valets segerherre och representerar en stark nyliberal pol, som tidigare inte riktigt varit företrädd i tysk politik. CDU har historiskt sett stått för en social marknadsekonomi. Men nu tar liberalerna plats i regeringen och det politiska receptet fyra år av koalition mellan CDU och FDP stavas skattesänkningar och marknadsliberalism. Tystnaden i Willy Brandt Haus hade många bottnar.

Inga kommentarer

 1. Henrik - 28 september, 2009

  Det vi kan lära av Tyskland är att S inte ska gå höger ut. Nu är det stopp. S måste vänster ut. Bort ifrån mittens träskmarker och tala om rättvisa, fördelning, jämlikhet, en grön värld…..osv. Typiska vänsterfrågor måste få mera utrymme i politiken. För går inte S vänster ut blir det sofflocket som i Tyskland ( 25% röstade inte).

 2. Magnus L - 28 september, 2009

  ”Opinionsvinden i Tyskland blåser i krisens spår åt vänster. Men valvinden drog den politiska balanspunkten högerut.”

 3. Bodil - 28 september, 2009

  Håkan Bengtsson måste ha svårt att skilja på höger och vänster.
  Det var en tydlig H

 4. Thomas - 28 september, 2009

  ”Att kloka människor inser att det är avlönat arbete som ger ett land styrka.”
  Men Ohly har ju insett det! Han har ju förfäktat tanken att alla arbetslösa ska anställas i offentlig tjänst. Då blir det ju mer avlönat arbete!
  Den logiken är väl oantastlig! Eller …. :-)

 5. Britta_S - 28 september, 2009

  Alla Rätt Henrik! Det blåser också rejäla vänstervindar i partiet. Kongressen blir spännande. Ungdomarna väljer ju också röd-grönt.

  Vi får glädja oss åt att socialistpartiet fortsätter att regera i Portugal.

 6. Fredrik L - 28 september, 2009

  Arena står själva så långt till höger inom s att de har svårt att fatta de enklaste saker. Det som fällde spd var
  a) lågt valdeltagande
  b) oförmåga att formulera ett klart alternativ
  Det låga valdeltagandet berodde på att det inte fanns några alternativ, för Merkel skulle sitta kvar oavsett hur folk röstar. Det berodde också på att spd band sig hårt vid att inte regera ihop med ett utbrytarparti under ledning av sin f d kanslerkandidat lafontaine. Mwen nu måste dom sluta tjura.
  Valresultatet visar klart att en rödrödgrön allians kan vinna. Och så kommer det också att gå, precis som i Norge och nästa år i Sverige. Polarisering är bra för valdeltagandet. SPD måste också göra sig av med Schröderismen. Han var ju inte bara långt åt höger utan sålde sig dessutom till EOn Gazprom.

 7. Vänsterpartist-javisst - 28 september, 2009
 8. Lasse W - 28 september, 2009

  Det som händer i Tyskland påverkar även socialdemokratin här i Sverige. Trots krisen har inte den tyska vänstern lyckats sälja in sina budskap om statliga satsningar till höger och vänster. En stor väljargrupp har sagt nej till stora statliga pengar till t.ex. Opel. Tyskar är sparsamma! Tecknen finns skrivna på väggen sedan en tid: socialdemokratins gamla koppling till facken, industrin och kollektiven passar inte så bra längre. Det funkade för 20-30 år sedan. I Stockholm finns inga industrier längre. Socialdemokratin står inför ett dilemma. Höger eller vänstersväng? Hitta en plats för partiet i det nya tjänstesamhället med många högutbildade i storstäderna eller stå kvar vid sin gamla berättelse om en stark stat, höga skatter, rättvisa och social utjämning. Nu försöker svenska (s) att retoriskt stå till vänster men i praktiken till höger. De föreslagna skattehöjningarna för ett antal miljonärer är dekorationer bara för att blidka vissa kärnväljare. Den spagatställningen funkar inte hur länge som helst

  Det verkar som att när den gamla (s)-generationen i Tyskland är borta kan tyska (s) komma att gå åt vänster och göra gemensam sak med Die Linken. Det kan nog hända i Sverige också att partiet inte vill sälja sin själ till djävulen utan söker sig vänsterut. Till priset av en ytterligare försvagning. Kanske är den egentliga vänstern inte större än högst 20% av väljarkåren. Möjligen 23-25%. Vänstern har haft sin tid. Både i Sverige och Tyskland.

 9. Bodil - 28 september, 2009

  Vem skall avlöna Dina arbetare i kommunen?
  Skall det vara så svårt att inse att den modellen är död,stendöd.Alla människor är trötta på socialismen och dess skattevurm.Ingen vill betala mer än högst 20-25% skatt och de pengaren askall i varje fall inte gå till att försörja lathundar inom stat och kommun.Hälften av de anställda där skulle räcka om alla ARBETADE.
  Tyska vuxna folket är inte dumma de vet vad som gäller, vänstern har fått röster från ungdomar som inte är torra bakom öronen och som är bortskämda och lata.De vill inte arbeta i motsats till sina äldra landsmän som alltid varit arbetsamma och dugliga arbetare.
  Det har kommit skräp i folket som inte är att känna igen som tyskar. Kan det vara importerade socialister ?

 10. Henrik - 28 september, 2009

  Britta S. Jag hoppas verkligen att kongressen vågar ta ställning och inte fortsätta att vara en blå urvattnad ängslig lättmjölk. Utan S skall vara den fullfeta ekologiska röda mjölken och våga ta ställning för rättvisa, jämlikhet osv.

  För tar inte S inte upp begrepp som rättvisa, jämlikhet mm på allvar, så får vi i slutändan ett samhälle där medellivslängden kommer att bli väldigt olika i landet – medellivslängden är ett bra mått på ett lands välstånd. I England skiljer det 27 år mellan rika områden och fattiga, skrev någon på denna sida. Någon blir 80 en annan 53. All pga ojämlikhet…..27 år sug på den….

 11. L-O - 28 september, 2009

  Jag undrar vilken erfarenhet Bodil har av vad anställda i tysk offentlig verksamhet resp i det tyska näringslivet uträttar? Vad har hon för recept mot ”skräpet” i det tyska folket, kanske läger med inskriptionen ”Arbeit macht frei” över porten!

 12. Bibban - 28 september, 2009

  Ja, man undrar vart vindarna vänder. SD, SPXX osv påbörjade starka krafter och inget att fnysa åt. Nog bör väl vindriktningarna ändras.
  Varför inte med populära penninginsamlingar till barn med drog och psykiska problem här i landet.
  För att börja med hjälp från ett landet till ett annat fordras trygghet och stabibilitet i landet man verkar ifrån.
  Kanhända Bodil att slöheten försvinner.

 13. Ove - 29 september, 2009

  …marsch mot den politiska mitten som allt mer flyttat mot det vi tidigare kallade höger….
  Det finns tillräckligt många socialliberala partier i Europa, vi behöver en politiskt kraftfull vänster som vågar stå för en social och ekonomisk utjämningspolitik.

 14. Micke - 3 oktober, 2009

  Tror inte att en förändrad politik för (s) kommer att förändra mycket. Tendensen är ett mer och mer individualiserat samhälle. Alltså bort från folkhemmet. Ett mer indidualiserat samhälle innebär också mindre och mindre trohet mot ALLA partier. Man röstar mer och mer för den politik som man själv känner mest för. Detta missgynnar framförallt alla stora partier, i Sverige (m) och (s). Både (m) och (s) kan när som helst drabbas av en stor väljarflykt. I dagsläget är det väl (s) som drabbats av detta men i framtiden kan (m) när som helst drabbas av samma sak.

 15. star - 6 oktober, 2009

  SPD har ju genomfört nyliberal högerpolitik (faktiskt betydligt värre än vår borgerliga regeringen – försök förstå det Bodil). Det borde vara lärdomen. Vänstern behöver bli vänster, formera sig, starta tidningar och ta upp kampen mot den borgerliga hegemonin. Men för att göra det måste antingen de gamla arbetarorganisationerna avförborgerligas (gäller arena också) eller också måste nya arbetarorganisationer växa fram – och då är de gamla ivägen.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Erik Hansson (forskare): Lösningen på tiggeriet har inga gränser

Debatt › Att argumentera för att lösningen på tiggerifrågan finns i EU-migranternas hemland är att skjuta problemet ifrån sig. Retoriken för oss närmare ett tiggeriförbud, skriver Erik Hansson, Uppsala universitet. 0Inga delningar

Historien går igen

Blogg › Den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare vill göra livet för romer i Sverige så svårt att de väljer att flytta till andra länder. Det är en välkänd historia. 23facebook: 23

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

EU har misslyckats i grunden

Ledare › Frågan om invandringen var det som avgjorde brexit-omröstningen. EU-projektet behöver nu omdefinieras.  459facebook: 459

Tiotusentals arbetslösa blir av med ersättning

Nyhet › För drygt ett år sedan införde Arbetsförmedlingen nya tuffa regler för vissa arbetslösa. Sedan dess har myndigheten fattat nästan 150 000 beslut om indragen ersättning. 156facebook: 156

Ministern: Ökad kontroll leder till ökad respekt för systemet

Nyhet › Nya hårdare regler gör att tiotusentals arbetslösa blir av med sin ersättning. »Det leder till ökad respekt för systemet«, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. 1516facebook: 1516

Maja Dahl: Rädslan kickar in när jag tar min flickväns hand

Krönika › Terrorattacken i Orlando är en attack på grupper som varje dag slåss för sitt eget utrymme, för sin egen frihet och sin rätt att vara en del av samhället på lika villkor. 456facebook: 456

Riksrevisionen: Vinstjagande läkemedelsjättar har för stort inflytande

Nyhet › Läkemedelsjättar med vinst framför ögonen har stort inflytande över hälso- och sjukvården. Nu varnar Riksrevisionen för att staten inte är tillräckligt oberoende gentemot den gigantiska industrin. 1222facebook: 1222

»Får vi inga pengar från kunden får du ingen lön«

Nyhet › Egenanställningsföretagen marknadsför sin verksamhet som »enkel och trygg«. Men enligt facket råder stor osäkerhet kring de anställdas villkor och i värsta fall blir man helt utan lön. 21facebook: 21

Svenska flickor är unika

Ledare › Problemet med psykisk ohälsa bland flickor är unikt svenskt. Vårt samhälle utfärdar löften det inte kan infria. 605facebook: 605

De tar inte våra jobb

Nyhet › Ny forskning visar att invandring inte påverkar löner och sysselsättning på arbetsmarknaden i någon högre utsträckning. 56facebook: 56

Så har rasistsajterna rasat i sociala medier

Nyhet › Spridningen av material från hatsajter har minskat med nära 75 procent det senaste halvåret. 518facebook: 518

Läkare: Förlossningsskador skandalöst dåligt undersökt

Nyhet › Bristningar drabbar upp till 60 procent av alla föderskor. Enligt Socialstyrelsen ger skadorna sällan problem. Nu stöter myndigheten på motstånd – forskare pekar på omfattande kunskapsluckor. 566facebook: 566

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Därför är en rökplym viktigare än nya bostäder

Reportage › En harmlös rökplym satte stopp för nybyggen i Stockholm. I Kiruna finns så många riksintressen att politikerna har svårt att hitta byggbar mark. I Sundbyberg bygger man bostäder i rasande fart. Hur går det ihop? 272facebook: 272

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Yonna Waltersson

Ta ansvar mot hatet

Ödesdigra konsekvenser om verklighetsbilden som etsar sig fast är den att flyktingkrisen är ett olösligt dilemma. 168facebook: 110 twitter: 58

Nina Brevinge ny grävredaktör på Dagens Arena

AKB:s svaga position är farlig


Nina Brevinge

Annelie Nordström: Tuppfajt och kartellbildning hotar LO-samordning

»Tuppfajt« och «kartellbildning« inom LO hotar samordningen, säger före detta kommunalbasen Annelie Nordström till Arbetet... 0Inga delningar

Nya pensionsregler för ex-ministrar ingen lex Reinfeldt

Veckans graf: Flest arvsmiljardärer i Europa


Johanna Senneby

»Förhoppningsvis ett steg bort från nolltolerans mot droger«

Regeringen vill minska de drogrelaterade dödsfallen. »Tillslut kan vi förhoppningsvis ta bort kriminaliseringen av eget bruk av droger... 0Inga delningar

Eleverna fortsätter fly från yrkesprogram

»En stram budget«


Lisa Gemmel

Hur kunde det hända igen?

Med stora hål av sorg i hjärtat måste vi fortsätta kampen mot hatet och våldet.  40facebook: 40

Nu tar Dagens Arena semester!

Är du feminist eller nationalist?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Herman der Nederlanden

50 000 i böter för transportörer som missar ID-kontroller

Transportörer som inte genomför en ID-kontroll riskerar att få höga böter. Barn kommer inte att kontrolleras om de åker med målsmän med giltigt ID. 8facebook: 8

Väntetiderna på akuten fortsätter att bli längre

Uvell tvingas lämna Kreab efter SD-umgänge


Maxime Wallström

Maxime Wallström: Ett säkert rum i farlig kollektivtrafik

På många platser i världen är risken stor för kvinnor att utsättas för verbalt och fysiskt våld i kollektivtrafiken – i Mexico City hanteras problemet med chockrosa bussar endast för kvinnor. 18facebook: 18

Nyanlända läkare ska få legitimation snabbare

MP vill betala privatpersoner som inhyser flyktingar


Mikael Färnbo

Kvinnolönerna spräcker LO-samordningen

Det blir ingen LO-samordning i avtalsrörelsen. Anledningen är att styrelsen inte har kunnat komma överens om lönesatsningar inom kvinnodominerade yrken. 36facebook: 26 twitter: 10

C lägger 12 gånger mer på sänkt dieselskatt än på biobränslen

Urartad arbetsmiljö för Samhallanställda på Mat.se


Ida Ölmedal

EU:s flyktingkvoter enbart socker på toppen

Rent krasst har EU-länderna inte lyckats enas om mer än att med militära medel göra det svårare för flyktingar att ta sig in i Europa. 16twitter: 16

Ida Ölmedal: Dessa är våra döda

Så kan fler dömas för hatbrott mot EU-migranter


Janna Ekbrant

FN: Allvarligt fel i topparnas debattartikel om DÖ

På fredagsmorgonen uppmanade tre näringslivstoppar till att skrota DÖ. Den FN-rapport de hänvisar till i texten har dock dömts ut av organisationen. 9twitter: 9

Kluvet MP håller kongress

Ulf Bjereld: Nyval finns inte på agendan


Jenny Bengtsson

Sveriges moderna slavar är en del i en dålig uppgörelse

Ingen som följt Dagens Nyheters artikelserie #deosynliga om de vidriga förhållanden som många arbetskraftsinvandrare i Sverige lever i kan ha undgått att bli berörd... 21twitter: 21

M jävlas hellre med sossar än tar avstånd från rasister

Kan vi sluta tjata om Sverigedemokrater i facket nu?


Erik Halling

Sonen avslöjade vanvården av sin mor – övervakas nu av vaktbolag

Don Sevcuk avslöjade med hur hans mamma blev vanvårdad på korttidsboende. Malmö stads svar blev att anställa vaktbolag för att se till att patientens anhöriga gick hem i tid. 7twitter: 7

Greenpeace: ”Klimatpopulism när den är som värst”

SCA ordförande reste för 10 miljoner – betalade 54 000


Peter Leander

MP: Ambulansen ska drivas av landstinget

Helene Öberg (MP) reagerar kraftigt på Dagens Arenas granskning av ambulansvården i Stockholm. Hon anser att ambulansen borde återgå i landstingets regi. 5twitter: 5

Kris inom ambulansen: ”Vi klarar inte en stor olycka”

En procent av hatbrotten mot romer klaras upp


Örjan Benzinger

LR: DN:s Pisa-larm en jämförelse som inte håller

Skoltrötta elever drar ned de svenska resultaten i Pisa-undersökningen skriver DN. Det är en jämförelse som inte håller enligt Lärarnas Riksförbund. 24twitter: 24

Reaktioner på SCB:s undersökning av partisympatier

Ingen skrotning – S behåller delar av fas 3


Jonna Sima

Walborg skickades hem – dog av sprucken tarm

Hon åkte in till akuten med svåra magsmärtor – och skickades hem med värktabletter. Tre dagar senare avled Walborg, 63, av att en godartad tumör som fått ändtarmen att spricka... 23twitter: 23

Moderaternas svarta vecka

Expertpanel om EU-valet: ”F! kan bli en x-faktor”


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna


Anna Herdy

Dags för ett nytt kunskapslyft

Ett nytt kunskapslyft är inte alltings lösning, men skulle klä många av arbetskraftens kroppar i en rustning som klarar den moderna arbetsmarknaden. 72facebook: 58 twitter: 14

Gräsrötterna kritiserar Björklunds nej till S

Lägg pusslet när valet är över


Kerstin Johansson

Sänkt lön med 25 procent: Så blir konsekvenserna

Sänkning av ingångslönerna med 25 procent ger stora konsekvenser. Fler tvingas ta dubbla jobb och söka bidrag... 11twitter: 11

PISA-studien: Resultaten för svenska elever fortsätter falla

Bråk om friskolebarnens journaler

 • Arena_banner_nyhetsbrev
  pengaropolitik