Solrosuppropets logotypSolrosuppropets logotyp

Solrosuppropet: Kristerssons siffertrixande hjälper inte de sjuka

Dela

Alliansföreträdare har sedan i våras ägnat sig åt utspel om sjukförsäkringens förträfflighet. Men för personer som är sjuka är konsekvenserna förödande. Det skriver företrädare för Solrosuppropet.

Ulf Kristersson (M), skriver i dagens DN att sjukförsäkringsreformen var nödvändig och riktig. Redan i ingressen målar han i svart och vitt med bred pensel och påstår att alla, utan undantag, var fast i sina sjukskrivningar för gott.

Vi förstår att det är ett politiskt spel som alliansens företrädare deltar i när de sedan i våras har gått ut med ett stort antal debattartiklar och förklarat hur dåligt det fungerade förut och hur bra allt nu blivit med den nya sjukförsäkringen. Lite häpen blir man dock om man har följt debatten under några år.

Inför förändringarna av sjukförsäkringen tryckte regeringen mest på det påstådda överutnyttjande (fusk) som fanns. Det fanns teorier om att svenskarna sjukpensionerades alltför lättvindigt och att de som egentligen var arbetslösa ”valde” att vara sjuka då den ersättningen var högre. Nu heter det att regeringen har gjort förändringarna för att hjälpa sjuka ur utanförskap. Var de nya siffrorna kommer ifrån framgår inte av artikeln. Solrosuppropet.se fick dem inte heller direkt av Socialdepartementet då vi begärde dem i dag. Många av siffrorna är dock gamla och välkända för oss.

Ulf Kristersson skriver ”Sjukskrivningar drog ut på tiden och försämrade rehabiliteringsmöjligheterna.”

Rimligtvis borde den nedbantade vården och en otillräcklig rehabilitering vara orsaken, inte sjukskrivningsdagarna i sig. Snabba insatser med vård och rehabilitering är önskvärt och förkortar sjukskrivningstiden. Det är där fokus borde ligga i stället för att se till att sjuka får en usel ekonomi. Den rehabiliteringskedja som nu existerar, har enligt flera undersökningar från bland annat Unionen, KI och Kommunal visat sig snarare stjälpa än hjälpa.

Kristersson påstår också att endast 1–2 procent av de som har lämnat sjukförsäkringen får socialbidrag eller försörjningsstöd som det heter.

Om man följer Sveriges Kommuners och Landstings beräkningar över hur många personer som har försörjningsstöd, men som egentligen är sjuka och har ett läkarintyg, visar det sig att det handlar om 40 000 personer. Ser man till att 40 000 sjuka människor lever på försörjningsstöd och att de står för 20 procent av kommunernas utbetalningar kan man nog inte tala om en lyckad reform. Det vill säga, 40 000 människor med läkarintyg som i stället borde ingå i sjukförsäkringen.

Utöver de utförsäkrade som nu får försörjningsstöd finns det också 140 000 människor som befinner sig utanför utanförskapet (Svenskt Näringsliv, maj 2012). Bland dem finns en stor grupp som inte har återvänt till sjukförsäkringen trots att Arbetsförmedlingen bedömt dem vara ej arbetsföra. Ser man till samma statistik från Försäkringskassan som Kristersson hänvisar till, visar det sig att över 1 300 av de som först utförsäkrades heller inte kan spåras i statistiken. Många försörjs av sina anhöriga, helt i linje med det som Reinfeldt uttryckt. Något som inte är värdigt en välfärdsstat som Sverige.

I slutet av debattartikeln menar Ulf Kristersson att det är ”hög tid för Sverige att ta sig an nya utmaningar” och att söka svar på följande frågeställningar: ”Varför ökar den psykiska ohälsan så kraftigt, inte minst bland unga? Varför är kvinnor betydligt mer sjukskrivna än män? Och vad kan vi göra för att barn i familjer med långa sjukskrivningar inte själva ska växa upp till ett liv i utanförskap?”

På dessa frågor kan Solrosuppropet.se svara att vi är övertygade om att ett otryggt samhälle ger otrygga medborgare. Och om Kristersson vill står vi gärna till förfogande med utförliga svar på hans frågor.

Carina Wellton, Lotta Larsson, Lisbeth Forsberg
Solrosuppropet.se

8 kommentarer

 1. Katarina Persson - 27 september, 2012

  Glädjande att S vill avskaffa FAS3 men jag har inte fått klart för mig vad de anser om det grymma groteskeriet med utförsäkringarna av sjuka personer som lever på socialbidrag i stället för att få den ersätning från sjukkassan de som sjuka borde ha.
  Jag misstänker att de är nöjda med arrangemanget och inte förstår att det blir en sluträkning i form av ökat belastning på sjukvården iom ytterligare försämrad hälsa samt det sätt dessa personers anhöriga och barn också påverkas negativt.

 2. JLR - 28 september, 2012

  Ulf Kristersson är bland det värsta som har hänt i vårt s k välfärdssamhälle. Kristersson har visat sig vara en fullständigt inkompetent översittare som saknar den empati och socialkänsla som krävs för just den posten. Att Reinfeldt gav Ulf Kristersson ansvaret för sjukvården och att han har fått sitta kvar på en sådan post, när flera andra ministrar försvunnit, är ganska upprörande. Kristersson var Reinfeldts huvudmotståndare när moderaterna skulle välja ny väg. Han kanske ville binda fast honom i sin regering för att undanröja motstånd och kontroverser, på samma sätt som han lär Bildt förbli utryckesminister.

  Kristersson har lyckats förstöra livet för ett flertal enskilda människor som han anklagat för utnyttja systemet. Han har inte varit blyg på att utnyttja sin position får att roffa åt sig förmåner. Det blev känt att han hade fått en lägenhet som förvaltas av Ersta Diakonisällskap som var destinerad till en annan typ av bistadsbehövande. Det fanns en artikel i flera tidningar om detta och det finns en video där en reporter med kamera försöker få en intervju med honom om denna affär. Han vänder bara ryggen, smiter ut ur rummet och stänger dörren.
  Hans stil och hans retorik visar verkligen vad han går för. Wiggforss, Möller m fl skulle resa sig ur graven, om de fick se hur en person kan på en mandatperiod förstöra en politik av social hänsynstagande och rättvisa.

 3. Mats - 28 september, 2012

  Jag har lite konstruktiv kritik att delge. Det finns få saker här i världen som jag hatar, men ordet ”utanförskap” får mig alltid att reagera väldigt negativt. Jag tror att många andra också reagerar med avsky på det ordet. Det är ett ord som Alliansen aktivt försöker använda för att dölja vad det egentligen handlar om – alltså ett nyord i klassisk Orwelllsk anda. Ska man argumentera mot Alliansens företrädare så känns det som ett nederlag att behöva använda denna metod.

  Meningen som lyder ”Utöver de utförsäkrade som nu får försörjningsstöd finns det också 140 000 människor som befinner sig utanför utanförskapet” fick mig verkligen att reagera. Var befinner man sig om man är utanför utanförskapet? Kliar mig i huvudet och kommer fram till att det måste handla om de människor som varken är klassade som arbetslösa eller sjukskrivna, eller… jag kanske missförstår.

  Kontentan av min kritik: Sluta med U-ordet och använd istället de ord som sedan länge funnits i vårt spåk, dvs sjukskriven och arbetslös, vilket väl är den betydelse som Alliansens lagt i U-ordet. Då tror också er argumentation blir tydligare… och det tycker jag är viktigt.

 4. Lotta Larsson - 28 september, 2012

  Mats: Termen ”utanför utanförskapet” var från en rapport av Svenskt Näringsliv (http://www.svensktnaringsliv.se/multimedia/archive/00031/Utanf_r_utanf_rskape_31758a.pdf) och beskriver precis just de människor du pratar om. Människor som försvunnit från systemet. Förmodligen är en stor del av dem människor som borde ingå i sjukförsäkringen, men i stället försörjs de av familj, sparade pengar, eller inkomst efter försäljning av bil, hus osv.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Sjuksköterska som larmade om Koppargården blir av med uppdrag

Nyhet › En rapport som avslöjar personalbrist på äldreboendet Koppargården har dragits tillbaka. Den medicinskt ansvarige sjuksköterska, som skrev rapporten, har också förlorat sina uppdrag i stadsdelen. 

Åkesson ljög om papperslösa

Nyhet › Jimmie Åkesson tog i P1 Morgon avstånd från SD-ledamöten Kenth Ekerots motion om att personal inom offentlig sektor ska tvingas polisanmäla papperslösa flyktingar. Men enligt voteringsprotokollet röstade samtliga sverigedemokmrater på Ekeroths linje. 

3,5 miljarder i vinst, noll kronor i skatt

Granskning › Riskkapitalägda Attendo tjänar miljarder på svensk välfärd. Men vårdkoncernen betalar inte en krona i bolagsskatt. Vinsten har kvittats mot räntor och sedan plockats ut av ägarna, visar Dagens Arena. 

Socialdemokraterna inför kavajförbud

Nyhet › Socialdemokraternas riksdagsledamöter uppmanas att hänga undan kavajen och sina svarta kläder under valåret. I stället bör de använda "glada färger" och kavla upp ärmarna. 

Hemlig rapport – fattiga fyller akuten i vårdvalets Stockholm

Nyhet › Vårdresurser har minskat i fattiga förorter sedan införandet av Vårdval Stockholm. Fattiga invånare söker sig i stället till akuten som knäar under ökad belastning. Det visar en hemlig rapport från landstinget som avslöjas i ny bok.  

Torun Carrfors: Jag hade stoppat Jimmie Åkesson

Krönika › SD:s politik strider mot vårdens etiska kod att alltid sätta alla patienters behov i centrum. Därför skulle jag göra samma sak som vårdpersonalen i Umeå. 

Jan Björklund tar emot grundskott mot New Public Management

Blogg › En skolreform som bygger på ängslighet och utslagning skapar ingen tillit, men däremot dåliga resultat. Det är en av lärdomarna vi kan dra från Leif Lewins utredning. 

Kristian Lundberg: För mig är solidaritet en praktisk handling

Intervju › "Den nyliberala kantring som har skett har inte mött något motstånd på en ideologisk nivå." I en anklagelseakt gör författaren Kristian Lundberg upp med det samhälle som svikit de svagaste. 

Film om klassamhället stoppas av SVT

Nyhet › SVT vill inte Stefan Jarls nya dokumentär "Godheten" – som de själva varit med och producerat. "Eva Hamilton säger att jag och SVT träffat en uppgörelse om detta. Det är en lögn", skriver Stefan Jarl på sin blogg. 

Rekordmånga långtidsarbetslösa i Fas 3

Nyhet › I dag kom statistik på att arbetslösheten fortsätter att minska i landet. Dock så är antalet personer i sysselsättningsfasen (fas3) rekordstor.  

Malin Ullgren: Kvinnoliv – nu utan kladd och trams

Blogg › Varför glöms vissa romaner bort när Lena Anderssons roman Egenmäktigt förfarande ska ges ett sammanhang i kärlekslitteraturens svenska historia?  

Sjuksköterskor: Nej till abort inget för vårdpersonal

Debatt › Det förekommer med jämna mellanrum att missvisad omtanke om sjuksköterskor uttrycks i media när sena aborter diskuteras. Det är tydligen synd om oss som tvingas ta hand om aborterade foster. Vi håller inte med.  

Stefan Jarl: "En allvarlig inskränkning av yttrandefriheten"

Intervju › "Jag trodde yttrandefriheten gällde". Nu talar Stefan Jarl ut om SVT:s beslut att inte sända hans film Godheten innan riksdagsvalet. 

Granskning: Skogsstyrelsens fas 3-projekt

Bild: Skogsstyrelsen

Varför tvingas svårt sjuka jobba i skogen?

Analys › Det är egentligen inte Skogsstyrelsen som ska bära hundhuvudet i den här historien.  

Bild: Dagens Arena

Funktionsnedsatta väljs bort i fas 3-projekt på Skogsstyrelsen

Granskning › Funktionsnedsatta väljs bort i Skogsstyrelsens projekt för långtidsarbetslösa i fas 3. ”Ett brott mot överenskommelsen” enligt Arbetsförmedlingen.  

Bild: Dagens Arena

Interna mejl: Fortsatta frågetecken kring höga kostnader

Granskning › Arbetsförmedlingen fortsätter att ifrågasätta höga kostnader för ”övergripande samordning” på Skogsstyrelsen. Det visar interna mejl från september som Dagens Arena har tagit del av. 

Skogsstyrelsen fakturerade miljoner – trots noll deltagare
Notan för en fas 3-plats på myndigheten: 31 000 i månaden
 

Tema: Ett år till riksdagsvalet

utförsäkrade2

Sjuktalen tillbaka – trots massiva utförsäkringar

Nyhet › Trots att 65 000 personer har utförsäkrats är sjuktalen tillbaka på samma nivåer som när regeringen skärpte reglerna 2008. Skillnaden är att de sjukskrivna blivit sjukare. 

Analys: Kvinnorna stora förlorare på allianspolitik

Analys › Vi är de stora förlorarna. Under den borgerliga regeringen har männen dragit ifrån kvinnorna inkomstmässigt. Räknat i kronor har gapet… 

Miljömiljonerna som försvann

Nyhet › Regeringens så kallade miljösatsningar är i själva verket neddragningar. Samtidigt fortsätter svenska utsläpp vara på en konstant hög nivå. 

Analys: Ett monumentalt misslyckande
Analys: Regeringen river samhället itu
 

Tema: Skola

Tala klarspråk, Stefan Löfven

Ledare › En princip om lika livschanser kan aldrig bli praktisk verklighet utan gemensam finansiering via skattesedeln.  

Bild: Pressbild JB Education

JB:s skolor mjölkades på pengar

Granskning › De senaste åren har riskkapitalbolaget Axcel tjänat en kvarts miljard på JB:s gymnasieskolor. När tiderna såg tuffare ut valde man att dra sig ur. 

Bild: Flickr/lethe00/Thereshedances

En friskolejättes uppgång och fall

Analys › I slutet av maj fick 15 000 elever beskedet att deras skola ska läggas ned eller säljas. Kent Werne berättar om John Bauers succéartade uppgång och skandalomsusade fall. 

 

Tema: Almedalen 2013

Floskelbingo med Stefan Löfven

Nyhet › Spela floskelbingo med Dagens Arena. Varje dag publicerar vi ett floskelbingo om vad partiledarna garanterat kommer att säga. Vad döljer… 

Floskelbingo med Annie Lööf

Nyhet › Spela floskelbingo med Dagens Arena. Varje dag publicerar vi ett floskelbingo om vad partiledarna garanterat kommer att säga. Vad döljer… 

bjorklund_almedalen

Björklund serverar skåpmat

Analys › På fredagskvällen talade folkpartiledaren Jan Björklund i Almedalen. Det blev ett tal som till stor del fylldes av skolfrågan och det Europeiska samarbetet. 

Floskelbingo med Jonas Sjöstedt
Krisen i Syrien gör mig sömnlös
 

Tema: Vårdkris

arbetsmiljö

Vårdkrisen djupnar i väntan på framtidens sjukvård

Nyhet › Läget på Stockholms sjukhus har blivit akut. Nu kräver Vårdförbundet att landspolitikerna agerar, annars hotar de med att anmäla Stockholms läns landsting till Arbetsmiljöverket.  

Bild: Nya Karolinska Sjukhuset

Hård kritik mot Nya Karolinska

Nyhet › Gigantiska sjukhusbygget får hård kritik från Timbro. Färre vårdplatser och bristfällig upphandling. 

Bild: Erja Lempinen

Folkstorm mot Filippa Reinfeldt

Granskning › Många oroliga blivande föräldrar och rasande barnmorskor har hört av sig till sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M). Det visar en genomgång som Dagens Arena har genomfört. 

Vårdkrisen: “Det finns inte längre några marginaler”
Läkarförening: Vårdkrisen är politikernas fel
 

Redaktionen


Eric Sundström

Eric Sundström: Regeringens hantering av Nuon är en skandal

Det finns något djupt obehagligt med de pågående KU-förhören om Nuon-affären. Rimligen existerar endast två huvudalternativ till de roller som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har innehaft... 

Makten, arrogansen och halvlögnen glider samman

Borgs troligtvis sista aprilskämt


Jonna Sima

Nazisternas våld ett hot mot oss alla

Jag var inte ensam om att vara ordentligt uppskakad efter att i går kväll ha sett Uppdrag granskning om nazistiska… 

S satsar 2,5 miljarder på kunskapslyft

”Regeringens militära reflexer är bekymmersamma”


Örjan Benzinger

Akut brist på sjuksköterskor

Akut brist råder på sjuksköterskor just nu. En granskning visar att 15 av 21 landsting har stängda vårdplatser. 

S vill ge kommuner rätt att stoppa friskolor

S vill strama upp apoteksmarknaden


Yonna Waltersson

Vinn biobiljetter till The Unknown known!

Nu har du chansen att vinna biobiljetter till kritikerrosade filmen The Unknown known. Genom ett samarbete mellan Dagens Arena och… 

Glad påsk önskar Dagens Arena med några lästips!

Vem ska ställa Filippa Reinfeldt till svars?


Peter Leander

Stor SD-konflikt inom Unionen

Det råder öppen konflikt inom Unionen. Dagens Arena har tagit del av interna dokument som avslöjar hur medlemmar rasar mot att ledningen inte tar avstånd från SD. 

Unionen har kollektivavtal med Sverigedemokraterna

Avdelningschef: ”Jag kan inte direkt ange skälet”


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna


Maria Georgieva

Rysk naturgas återigen i hetluften

Sammanflätningen mellan Krim och Ryssland får mig osökt att tänka på filmen "Pipeline", som visades under Göteborgs filmfestival. 

Bosnisk vår i slowmotion

My bloody valentine


Mikael Färnbo

Hemlig rapport – fattiga fyller akuten i vårdvalets Stockholm

Vårdresurser har minskat i fattiga förorter sedan införandet av Vårdval Stockholm. Fattiga invånare söker sig i stället till akuten som knäar under ökad belastning... 

Skolverket: ”Väldigt allvarligt”

Friskolornas riksförbund: ”Inte vår bild”


Anna Herdy

Dags för ett nytt kunskapslyft

Ett nytt kunskapslyft är inte alltings lösning, men skulle klä många av arbetskraftens kroppar i en rustning som klarar den moderna arbetsmarknaden. 

Gräsrötterna kritiserar Björklunds nej till S

Lägg pusslet när valet är över


Mikael Feldbaum

Bankunion på Tysklands villkor

En bankfond kommer att upprättas, dit bankerna i eurozonen själva betalar in totalt 522 miljarder kronor under tio års tid... 

Vi med mörkt hår är inte rädda för AFA

Försvaret avfärdar Riksrevisionens kritik


Kerstin Johansson

Sänkt lön med 25 procent: Så blir konsekvenserna

Sänkning av ingångslönerna med 25 procent ger stora konsekvenser. Fler tvingas ta dubbla jobb och söka bidrag... 

PISA-studien: Resultaten för svenska elever fortsätter falla

Bråk om friskolebarnens journaler

 • arenasara_poster--731x1024
  publishingpriset 2013 kopia
  Collage250
  arenagruppens vanner ads
  Arena_banner_nyhetsbrev
  valresa
  Banner-250x250px_Att-skriva-politiskt-animerad
  da podd