Annika Strandhäll

debatt Gång på gång har SD röstat nej till våra pensionärsskattesänkningar. Faktum är att de var med och hjälpte den borgerliga regeringen att införa straffbeskattningen av pensioner. skriver socialminister Annika Strandhäll.

Sverigedemokraterna är och har aldrig varit ett seriöst parti. Det visar de ständiga skandalerna och den totala nonchalansen inför skattebetalarnas pengar. Trygghet, bättre välfärd och höjda pensioner är inget annat än tomma ord.

Jimmie Åkesson säger sig vilja höja pensionerna, öka tryggheten och sänka skatten för Sveriges pensionärer. Men gång på gång har SD röstat nej till våra pensionärsskattesänkningar.

Faktum är att de var med och hjälpte den borgerliga regeringen att införa straffbeskattningen av pensioner. Den straffbeskattning som gjorde att ett pensionärspar med genomsnittspension betalade runt 100 000 kronor mer i skatt under de åtta åren av moderatledda regeringar – bara för att de var pensionärer.

Nyligen kunde vi läsa en granskning i Svenska dagbladesom tydligt slår fast att SD:s budget inte går ihop. Den visar att det saknas 4 miljarder kronor till de föreslagna pensionärssatsningarna och sammanlagt finns det ett ofinansierat hål på över 30 miljarder kronor.

Det är oförsvarligt, fullständigt oseriöst och kan inte på något sätt förklaras bort. 30 miljarder kronor motsvarar statens utgifter för alla barnbidrag, eller utgifterna för garantipension, efterlevandepension och bostadstillägg till alla Sveriges pensionärer.

SD:s politik skulle innebära besparingar på 13 miljarder kronor på Sveriges kommuner. Det betyder neddragningar, färre anställda i äldreomsorgen och en otryggare vardag för de äldre.

En annan granskning som Dagens Nyheter  gjort visar att SD:s politik skulle innebära besparingar på 13 miljarder kronor på Sveriges kommuner. Det betyder neddragningar, färre anställda i äldreomsorgen och en otryggare vardag för de äldre. Det är tvärtemot vad välfärden behöver.

Dessa granskningar visar att SD:s politik är som en schweizerost. Det är nästan lika mycket hål som innehåll. Det visar på bristande respekt för Sverige och alla svenskar, och det ger bara en föraning om vilken fullständig katastrof det skulle vara om SD fick inflytande över statens budget, välfärden och människors trygghet.

För oss Socialdemokrater är det självklart att pensionerna behöver höjas för vanligt folk, något som vi till skillnad från SD faktiskt är redo att betala för. De som varit med och byggt upp vårt land förtjänar respekt och pensioner som går att leva på. Ålderdom ska aldrig betyda fattigdom.

Valet på söndag är en folkomröstning om välfärden.

Nästa mandatperiod tänker vi avskaffa den orättvisa pensionärsskatten för alla, förbättra ekonomin för de fattigaste pensionärerna, höja pensionerna för de som slitit ett helt liv med låg lön med ett särskilt tillägg, och stärka den allmänna pensionen genom att säkerställa att det betalas in mer pengar till pensionssystemet.

Vi Socialdemokrater har satt ett tydligt mål.

Vanliga löntagare ska få 70 procent av slutlönen i pension. De ska ha en välfärd som går att lita på och som finns där när du behöver den. Det kräver rejäla finansierade satsningar, inte budgethål och luftslott. Trygghet kräver bättre pensioner och en starkare välfärd. Genom fortsatta satsningar på pensionärerna och välfärden bygger vi ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

Det är allvar nu. Vi socialdemokrater har visat att vi gör saker på riktigt. Vi har visat att det går att satsa på pensionärerna, men vi måste göra mer. På riktigt.

En röst på Socialdemokraterna är den bästa garanten för att en regering som inte är beroende av ett rasistiskt parti som inte respekterar dina skattepengar. En röst på Socialdemokraterna är en röst för höjda pensioner och en tryggare välfärd.

Annika Strandhäll (S) är socialminister