Turkiet måste skyndsamt se till att ett rättvist val kan genomföras, skriver riksdagsledamöterna Lawen Redar, Anna-Lena Sörensson, Serkan Köse, Shadiye Heydari och Magnus Nilsson, Olof Palmes internationella center.

Oppositionspartierna HDP och CHP gick starkt framåt i det turkiska valet i juni och sedan dess har relationerna mellan landets minoriteter och regeringspartiet AKP blivit allt sämre.

När förhandlingarna kring det efterlängtade fredsavtalet med kurdiska PKK nyligen kollapsade ökade de inrikespolitiska spänningarna ytterligare. Men i stället för att arbeta med försoning har regeringen snarare eldat på de nationalistiska krafter som redan i dag utgör ett stort hot mot demokratiska oppositionspartier och minoritetsgrupper.

Nyligen förstördes också över hundra lokalkontor för det socialdemokratiska partiet HDP i en riktad attack som måste förmodas vara samordnad av landets högerextrema nationalistiska krafter.

Samtidigt ökar antalet regioner med undantagstillstånd i främst östra Turkiet och vid vårt besök i Diyarbakir i augusti såg vi själva bevisen för detta i form av fängslade lokalpolitiker, attacker mot kritiska journalister och människorättsorganisationer som inte tilläts granska utvecklingen i landets fängelser.

Vi välkomnar att PKK nu uppger att man upphör med våldsanvändning men det är avgörande att detta eldupphör blir permanent så att demokratiska oppositionella, såsom HDP, kan arbeta vidare med fredliga medel.

Nu närmar sig snabbt det omval som ska hållas 1 november och risken är att säkerhetsläget i delar av Turkiet gör rättvisa val omöjliga.

Sverige har alltid haft goda relationer till Turkiet och vi hoppas kunna fortsätta vara en kraft för försoning och fortsatta diskussioner om ett framtida EU-medlemskap.

Vi uppmanar därför den turkiska regeringen och PKK att återuppta fredsförhandlingarna och skyndsamt garantera de minoritetsrättigheter och internationella åtaganden som är nödvändiga för att ett rättvist val ska kunna genomföras.

Samtidigt spelar det internationella samfundet en viktig roll i valet och vi förutsätter att internationella valobservatörer kommer att kunna närvara under valet.

Turkiet är en nyckelspelare i ett alltmer konfliktdrabbat Mellanöstern och dess roll som såväl medlare, demokratisk förebild liksom militär aktör i kampen mot IS är av stor vikt. Behovet av sammanhållning blev också tydligt efter den fruktansvärda terrorattack som nyligen krävde 95 liv och lämnade hundratals skadade vid en fredlig demonstration i Ankara.

Vår förhoppning är därför att valet i november ska skapa en regering vars ambition är att garantera landets minoriteter deras rättigheter och fortsätta arbetet för ett Turkiet med starka kopplingar till såväl Europa som Mellanöstern. I det arbetet står vi redo att hjälpa till på alla sätt vi kan.

Lawen Redar (S), riksdagsledamot 
Anna-Lena Sörensson 
(S), riksdagsledamot
Serkan Köse (S), riksdagsledamot
Shadiye Heydari (S), riksdagsledamot
Magnus Nilsson (S), kommunikationschef Olof Palmes internationella center