Skrämseltaktik biter inte på Feministiskt Initiativ

Dela

Om de rödgröna vill vinna feministväljarna får de satsa på politik i stället för förolämpningar.

”En röst på Feministiskt Initiativ är en röst på alliansen. Eller ännu värre: på Sverigedemokraterna som vågmästare.” Så låter det ofta när rödgröna krafter ska försöka skrämma folk från att rösta på Gudrun Schymans parti.

Det är respektlöst. Ja, det är att behandla människors feministiska engagemang lika styvfaderligt som jämställdhetsfrågorna i dag blir bemötta i politiken. Det enda en sådan skrämseltaktik kommer att leda till är fler röster – på Feministiskt Initiativ.

Partiet har precis nått över 9 000 medlemmar och samlat ihop en miljon kronor till sin valfond. Framgångarna märks i sociala medier. Allt fler radikala väljare ansluter sig till Feministiskt Initiativ och uppmanar andra att också göra det.

I stället för att anklaga FI-väljarna för naivitet borde de etablerade partierna bedriva självrannsakan. Kan det vara så att feminister söker alternativ till oss för att vi har tappat, eller aldrig tagit på oss, våra genusglasögon? Möjligen framstår vi inte som så trovärdiga feminister om varannan kvinna får fattigpension utan att vi gör ett jota?

Även trianguleringen i politiken öppnar för FI-framgångar. När det blir trångt i den politiska mitten – allt fler partier anstränger sig för att tycka likadant – ökar polariseringen på kanterna. Feministiskt Initiativ blir det tydligaste alternativet till Sverigedemokraterna. Deras intersektionalitet ett efterlängtat svar på rasismen.

Sverige är fortfarande ett land där ditt kön avgör ditt värde. Kvinnor tjänar 14 procent mindre än män, i genomsnitt. Den siffran är beräknad på att både kvinnor och män jobbar heltid. Om deltiderna tas med i beräkningen tjänar kvinnorna nästan 25 procent mindre än männen. Under ett helt arbetsliv motsvarar det drygt 3,6 miljoner kronor.

Svenska kvinnor och män jobbar i genomsnitt lika mycket, åtta timmar per dag. Men medan männen arbetar på jobbet och får lön och pensionspoäng, så utför kvinnorna en stor del av sitt arbete obetalt i hemmet. En genomsnittlig kvinna arbetar 47 minuter mer per dag i hemmet än en genomsnittlig man. På ett år blir det sju veckor mer.

Snart sagt varje seriös bedömare hävdar att föräldraförsäkringen är en av nycklarna till att bryta dessa könsorättvisor. Männen tar fortfarande bara ut en femtedel av föräldrapengen och var tredje vab-dag. Så reproduceras könsstereotyper, både på jobbet och i hemmet.

Vad gör då politiken? Socialdemokraterna mumlar osäkert om en ynka pappamånad till, för att inte stöta sig med ”opinionen”. I fackföreningsrörelsen finns en feministisk vilja som den politiska vänstern borde lära sig av. De kvinnodominerade fackförbunden kämpar för bättre arbetsvillkor och rättvisa löner. Både LO och TCO vill dela föräldraförsäkringen i högre grad.

Feministiskt Initiativs sympatisörer är varken oansvariga eller naiva. De gör sitt val med hjärta och hjärna: Känner ett stort feministiskt engagemang och konstaterar att de etablerade partierna inte är feminister nog.

Om de rödgröna vill vinna feministväljarna får de satsa på politik i stället för förolämpningar.

35 kommentarer

 1. m - 8 april, 2014

  FI har c 0.5 % av väljaropinionen efter tio år och kommer inte att få mer. Man är mest kända för den fd V ledaren Schyman och att ‘män är djur’ uttalanden. Jämställdhet är som miljöfrågor utbredda i alla partier, Att värva 15åriga medlemmar i FI (eller 30-åriga barnungar) kanske ger 7000 medlemmar, men det ger ingen substans.

  Löneskillnaden i jämförbara yrken är enligt Medlingsinstitutet, som har den bästa statistiken, ca 6 %. Då ska man komma ihåg att lönediskriminering pga sjukdom ofta i verkligheten påverkar den faktiska löneutvecklingen och sjuktalen för kvinnor är det dubbla mot männen. Deltid är mer vanligt bland kvinnor, man delar upp arbete och skötsel av hem och barn in familjerna, och det bör man ta hänsyn till när man redovisar siffror om hur mycket man arbetar i hemmet eller utanför,

  I ett land som Sverige som premierar individuell frihet bör man respektera att familjerna fördelar arbete enligt eget huvud. Vill man ha det så, så kanske man får acceptera det. Central politiker styrning slår sällan rätt – vilken moral som för tillfället härskar bland det valda etablissemanget och media, med rötter i pseudo vänstern, företrädesvis miljöpartister, avspeglar kanske inte realia i den svenska verkligheten.

  De biologiska skillnaderna mellan män och kvinnor existerar även om de kan sköta samma typ av arbete. Kvinnor söker sig till yrken inom vård och omsorg, yrken som ofta inte är lika krävande och påfrestande som de yrken män söker sig till. Kan det vara så att kvinnor fäster värde vid barn och familj, halkar efter i löneutveckling pga de prioriterar detta, att det ger mening åt tillvaron? Låt oss satsa på fler SYo konsulenter som kan förklara för kvinnor att det lönar sig bättre att bli ekonom, civilingenjör, läkare, kemister, tandläkare, veterinär, verkstadsmekaniker, bilförsäljare, mäklare, kemister, svartjobbare inom bygg, It specialist, pilot eller politiker. Varför ska alla bli programledare i TV? Varför ska de inbilla sig att de som journalister ska bilda opinion och inte förmedla en någorlunda trovärdig bild av verkligheten i det samhälle vi lever i och kring vår omvärld? De är ju reportrar ibland, men annars okunniga i de flesta specialiteter som kännetecknar
  samhället.

  Ska vi hålla oss till artikeln? Om vi prioriterar kvinnor för att de är kvinnor i befordringsvägarna, vilket görs i svenskt näringsliv och offentlig förvaltning, vart leder det till? Kompetensurholkning? Om kvinnor missar ett tiotal år aktivt 110 % medverkan i arbetslivet pga barn och familj, ger inte det resultat på lön och yrkesutveckling?

  Slutligen, vad är det för siffror man bollar med? Medelvärden över generationer? Hur slår det med pensionärers inkomst, pensionärer som levt under en annat tid, som har låga pensioner, särskilt vanligt bland kvinnor? Hur slår olika utbildningsfrekvens, olika tidsandar, vilka tidsmässiga kohorter diskuterar vi? Från 70-talet har det varit tämligen accepterat med jämlikhet i de generationer som växte upp då. Likalöner har varit fallet i lärarkåren sedan 40-talet.

  Tyvärr har jag mött alltför många kvinnor som skyllt sina egna tillkortakommanden på det patriarkala samhället. Det är skillnad på förhållanden som gäller för en grupp, på samhällsnivå, statistiska samband och den reala verklighet som möter den enskilde personen. Visst finns det människor med fördomar, visst finns det en och annan enstaka rasist, men invandringspolitik och reglering och begränsning är inte rasism och jämställdhet och lika villkor i arbetslivet är inte feminism. Feminismen har segrat i Sverige! Ni söker en fiende som inte finns, er största fiende finns inom det egna kvinnokollektivet, sediment av gamla förhållningssätt, brist på självförtroende, bristande förståelse av att det är resultat som räknas och att framgång går hand i hand med personligt ansvar.

  Jag minns in uppväxt med min mamma som var hemmafru, jag minns hur jag tidigt upplevde att snedfördelningen i försörjningsförmåga påverkade hemförhållandena och snedvred maktfördelningen till men för båda parter. Jag minns hur min syster var nummer ett och skulle studera och tog en universitetsexamen. Ingen tanke på att arbetslivet inte skulle vara öppet för henne eller att ingen skulle lyssna på henne. De var studiemöjligheterna som öppnades, det var det stora.

  Men sediment av gamla förhållningssätt lever kvar inom oss, inom mig, det går inte att komma ifrån, det tar tid att ändra handlingsmönster. Men handen på hjärtat, Gudrun Schyman har passerat 60, har gjort en karriär och blivit petad, men hon kom långt här i livet trots patriarkatet och det finns många eminenta kvinnor på höga positioner i vårt samhälle och internationellt. Vilka gränser är det ni vill riva? Vad har invandringspolitiken med det att göra? Hur ska ni angripa de medeltida förhållningssätt som förekommer i den invandrande befolkningen? Antikverade könsroller och handgripligt förtryck?

  Vad har FI att komma med när det gäller ekonomisk politiskt seende? Är det trots allt inte så att ett parlament i första hand hantera den ekonomiska verkligheten? Vad finns det för gemensam syn på samhällets ekonomiska förhållanden inom kvinnorörelsen? Kan inte en moderat eller SD kvinna vara för jämställdhet?

  Nu är ju miljöpartiet samma typ av parti som FI men förhoppningsvis får vi inte in fler av flum partier i riksdagen. (Miljöfrågor hanteras av alla partier och kan inte separeras från övergripande syn på de socio ekonomiska frågorna i ett samhälle).

  Så trött man blir…..

  • Henry - 8 april, 2014

   Men det var väl inte någon från FI som sa att män är djur? Rätt ska vara rätt.

  • Dana Orkideh - 8 april, 2014

   Ännu en tröttsamt patriark som tror sig veta bäst. Stor gäspning från min sida.

   Och nej, det var inte FI som har sagt att män är djur.

   • Hela tidén - 8 april, 2014

    Män är djur precis som kvinnor!
    Även om en del män snarare är som plantor så är de faktiskt djur!

    • eva - 8 april, 2014

     de flesta män är ögon -& ¨kukstyrda¨, litet ensidigt kan jag tycka

  • m - 8 april, 2014

   Då var det någon annan framstående feminist då.

 2. Lars Olov - 8 april, 2014

  ”Det enda en sådan skrämseltaktik kommer att leda till är fler röster – på Feministiskt Initiativ.”
  Så det var därför som de fick hela 4 promille i det senaste riksdagsvalet. Jag har alltid undrat.
  För den skrämseltaktiken användes ju inför valet 2010 också.

  Fyra promille är ju en indikation på att den taktiken fungerar.
  ”Feministiskt Initiativ blir det tydligaste alternativet till Sverigedemokraterna. Deras intersektionalitet ett efterlängtat svar på rasismen.”
  Efterlängtat av vem?
  Om Fi är det tydligaste alternativet till SD så har ju SD vunnit en stor seger då de är och kommer att förbli mer än 10 gånger större än Fi-
  ”Framgångarna märks i sociala medier.”
  Det gör dom säkert. Bland skribenten och hennes vänsterkompisar på twitter (fast där har Fi alltid varit populära). Men framgångarna lyser dock med sin frånvaro i den verkliga världen.
  Precis som det finns organisationer på högerkanten som borgerliga partier måste hålla distans till så finns det organisationer på vänsterkanten som de rödgröna måste distansera sig till. Feministiskt Initiativ och de andra promillepartierna är några av dom-
  https://www.youtube.com/watch?v=scCMxYfQoa0

 3. M - 8 april, 2014

  Kvinnor är underordnade män i hela landet. Det är en fråga om makt. Jämställdheten har inte kommit längre bland svenskar än bland nyanlända svenskar generellt sett. Fortfarande har män mer makt och mer pengar för eget bruk än kvinnor och det pekar Gudrun Schyman fortfarande förtjänstfullt på. Invandrare av båda könen förtrycks av brist på en för dem och oss meningsfull och viktig sysselsättning d.v.s. arbete. ”Arbete befordrar hälsa och glädje”. ”Alla behövs” och vi kan inte skattesänka oss till en god offentlig eller gemensam sektor. Gudrun Schymans röst behövs fortfarande för att föra jämlikhetsarbetet vidare. S kvinnoförbund har gått före i allt som speglar dagens kvinnors möjligheter, men så länge män inte ser på vilket sätt kvinnor förtrycks har vi lång väg att vandra. Vi kvinnor bör aldrig mäta oss och bör inte mätas efter manlig måttstock. Det är inte intelligent. Vi vet bättre 2014. I min kommun toppar nu en kvinna S´ riksdagslista. Det är en bra markering. Hon är varken man eller manlig. Hon är en god politiker som kan hålla i trådarna och tillsammans med andra socialdemokrater kan hon staka ut en bättre framtid för alla, vilket är betecknande för den reformistiska socialismens grundvalar. Inför valrörelsen kan alla som inte betraktar jämställdhet som en underavdelning till jämlikhet samtala om det Gudrun Schyman pläderat för. Inför valen i år har LO tillverkat en s.k. knapp på vilken det står ¨Sverige kan bättre¨. Köp den och lägg den till samlingarna av smyckeprydnader och försök förstå vad S står för och vilka strukturomvandlingar som behövs nu inför framtiden. Det gäller t.ex. arbete, arbetsliv, barn, förskola, skola och utbildningar till sysselsättningar som genererar skatteintäkter som bäst fördelas efter samhällets behov och inte efter skattesänkartabeller. Skattesänkarpartiet har nåtts ikapp av verkligheten och har nått vägs ände. Sänkta skatter ger varken fler eller justa arbeten som stärker vår ekonomi. Det bör vi skriva om, samtala om och diskutera i öppenhet.

 4. Kent - 8 april, 2014

  Om det nu är som Åsa Petersen skriver, att FI blivit 7000 medlemmar och skrapat ihop en miljon kronor till en valfond, kanske Gudrun Schyman har råd att bränna upp hundratusen kronor, eller kanske rentav mer, i Almedalen även i år?

 5. Inge Johansson - 8 april, 2014

  Överhuvudtaget skulle jag önska att fler småpartier växte och kom in i riksdagen och att de nu stora tynade bort. Politiken skulle få mer uppmärksamhet och demokratin därmed vitaliseras. Det kan jämföras med fotboll och hockey. Nya lag etablerar sig i SHL och Allsvenskan. Det går trögt men är utvecklande för sporten.
  Ofta hör jag på representanter för små partierna att de är mer kreativa och har ett snabbare tänk än yrkes politikerna. I takt med att samhället förändras måste förstås den politiska arenan förändras. Det går inte att ha samma riksdag i dag som på åttiotalet. Och samma trötta kommunalpolitiker.
  Och det tråkigaste av allt är att höra när politiker talar om hur dåliga motståndarna är. När förekommer det inom idrotten. Jo, några enstaka utövare hånar motståndaren men då blir densamma genast utbuad.

  • Lars Olov - 8 april, 2014

   Själv ser jag inte det som något större problem att partier som Feministiskt Initiativ, Piratpartiet, Svenskarnas Parti, Rättvisepartiet socialisterna, EAP, Sveriges Kommunistiska Parti, Nationaldemokraterna mfl står utanför riksdagen.

   • Ulf - 8 april, 2014

    Skillnaden mellan FI och de övriga du nämner är att FI har en vettig politik.

    • Patrik - 9 april, 2014

     Är inte det att göra det ganska lätt för sig Ulf? ”Skillnaden är att vi är de enda som har vettig politik”. Renodlade nazister är förvisso en sak men det finns gott om vettigt folk i exempelvis Rättvisepartiet Socialisterna eller Piratpartiet som hade haft en hel del att tillföra politiken på riksplanet.

     • Lars Olov - 9 april, 2014

      Till skillnad mot Fi så har ju Piratpartiet tagit sg till Europaparlamentet och visat att de .haft en del att tillföra politiken på den nivån..
      Snacket om att endast Fi har en vettig politik får en att tänka på uttrycket;
      ”varför är de som bäst vet hur landets ska styras upptagna med att köra taxi?”
      I FIs fall handlar det om att de som tror att de bäst vet hur landet ska styras inte kör taxi utan sitter bakom tjocka väggar på Universitet och ägnar sig åt så kallad ”genusvetenskap”.
      De har till skillnad mot taxichaufförerna ingen som helst verklighetskontakt.

     • Ulf - 9 april, 2014

      Lars Olov. Kan du avslöja vad i Fi:s politik som stör dig så mycket?

  • Malte - 8 april, 2014

   Så du vill hellre ha in Deje och Munkfors i SHL än FBK? ;=)

   • Inge Johansson - 8 april, 2014

    Ja, varför inte? FBK är som Folkpartiet, KD och Centern. Så Deje och Munkfors utesluter inte FBK. Vilka derbyn att se framemot. Troligare att BIK Karlskoga går upp men jag förstår poängen.

 6. Linnea - 8 april, 2014

  Är övertygad om att FI kommer in i riksdagen. Kommentarerna här är anledningen.

  • Lars Olov - 8 april, 2014

   Då överskattar du nog den politiska betydelsen av kommentarerna här å det grövsta.
   Själv är jag övertygad om att inget parti kommer att ta sig in i Riksdagen (eller åka ut ur riksdagen) på grund av kommentarerna här.
   Så viktiga är dom inte

   • Johan - 8 april, 2014

    Du misstolkar med flit.

 7. Sanna - 8 april, 2014

  Jag orkar inte kommentera på din kommentar. Men jag måste åtminstone protestera. Innan du sätter dig ner och plitar nästa gång föreslår jag att du tar en titt i ”På tal om kvinnor och män” från SCB, http://www.scb.se/statistik/_publikationer/LE0201_2012A01_BR_X10BR1201.pdf Mycket bra info om sånt du skriver om, med svar på många av de faktafel du presterar. Lyssna sen på vad F! faktiskt säger, så ska du nog se att det hänger ihop – en politik som försöker lösa faktiska och existerande problem, oavsett vad du råkar tycka om det. Lär dig att leta reda på information om det du vill diskutera innan du manglar fram med bulldozers utan substans.

  Problemen som F!, SCB och artikelförfattaren nämner existerar. Punkt. F! dealar med dem. Punkt. F! kommer därför att gå framåt i nästa val. Punkt.

  • Sanna - 8 april, 2014

   …m. Och Lars-Olov.

  • m - 8 april, 2014

   De fakta jag presenterar är svar på artikelns fakta om löneskillnader och medlingsinstitutet har den bästa statistiken. Fakta om val resultat ingick också. Övrig var personliga erfarenheter och kommentar kring den retorik FI och anhängare för. Lär dig skilja på fakta, teori, åsikter och erfarenheter innan du uttalar dig.

 8. Roger - 8 april, 2014

  Jag vart påhoppad inför förra valet från en vänsterpolitiker att en röst på F! var en röst på rasistiska Sverigedemokraterna. Det plockade bort alla mina tankar på att taktikrösta på vänstern i det valet som jag hade gjort i valet innan. Mina röster kommer även detta år att tillfalla F!.

  • Jonas - 9 april, 2014

   Jag har samma erfarenhet. Sossar och Vänsterpartister stod vid valstugorna och kallade oss klassförrädare och rasister för att vi delade ut valsedlar till Fi. Så jävla odemokratiskt.

   • Ulf - 9 april, 2014

    Det låter långsökt.

 9. Otacksamma Föräldern - 8 april, 2014

  Så länge vänstern och MP leds av CIS-män och kvinnor, så framstår F! och Piratpartiet som de enda vettiga valen. Det handlar inte bara om regeringsmakt, det handlar om rätten till problemformuleringen. Priviligierade noterar inte ens sin position, de tar för givet att underpriviligierade kommer fortsätta att just underordna sig. Utan utlopp för detta kan prekariatet bli en kaotisk massa som endast ser SD och andra vit-makt partier som ett sätt att kanalisera sitt missnöje. De som klagar på att F! stjäl röster från etablerade rikspartier glömmer den effekt som blotta skapandet av F! hade på respektive parti’s kvinnoförbund. Vi var på väg emot ett ”varannan damernas” samhälle. Du visar F! att det inte bara handlar om upplevd könstillhörighet och att fler som blir osynliggjorda och uteslutna har ett sätt att förklara som inte gör dem till offer. Intersektionalitet är framtiden.
  /Otacksamma Föräldern

 10. Kerstin Martinson - 8 april, 2014

  Än är det inte för sent för men att ta sin del i ansvaret för människans avkomma. Det vore en träning tusenfalt bättre än alla andra tänkbara träningar. Man är inte pappa bara för att man avlat ett barn. Men man kan bli det. Om man lägger manke till lägger sig i träning.
  De som gjort det har inte ångrat det.

  Vidare bör män sluta med uniform. Slips, skjorta och kavaj. Världen över. Det är ju faktiskt skrämmande uniformt.

 11. Individualist - 8 april, 2014

  Det blir alltid tokigt när man betraktar mänskligheten utifrån olika kollektiv. Kvinnor tjänar mindre än män. Det kanske stämmer, om man väljer det kollektivet. Skulle man jämföra lönen hos kvinnor som är längre resp kortare än 170 cm skulle de knappast tjäna exakt lika mycket. Eller stockholmare kontra malmöbor. Eller invandrare konta infödda svenskar. Eller folk mellan 30 och 40 år kontra mellan 40 och 50 år. Eller rödhåriga kontra blonda. Vilka orättvisor det finns i samhället. Hur står vi ut?

  • Ulf - 9 april, 2014

   Det tokiga tycker jag är omotiverade löneskillnader.

 12. Man - 8 april, 2014

  Kvinnor tjänar mindre för att de envisas med att ta låglönejobb.

  • Qvinna - 9 april, 2014

   Nej, låglönejobb har låga löner för att de är kvinnodominerade.

   • Man - 9 april, 2014

    Det är osakligt att antyda att någon högre makt har bestämt att vissa typer av jobb är dåligt betalda bara för att det mest är kvinnor som har dessa. Det är att se sig själv som offer, vilket inte leder till något konstruktivt.

    Utbud och efterfrågan styr löner. Det är stor efterfrågan på jobb med människor. Därför pressas lönerna nedåt. Jobben kan tillsättas trots låga löner. Det är mest kvinnor som tar dessa jobb. Tunga, tråkiga, farliga jobb kan inte tillsättas utan höga löner. Det är mest män som tar dessa jobb. Om män ville ta populära jobb och kvinnor impopulära skulle kvinnor tjäna mer.

 13. bengt gunnar - 9 april, 2014

  I denna diskussion förekommer inslag som grundar sig på statistiska fakta. (m t ex). Sällan har jag då läst så många känslostyrda inlägg, som i denna. Lösa påståenden, tjafs, påhopp (kukstyrd). Pinsamt. Man blir inte precis henförd över nivån. Det synes mig tyvärr vara typiskt svenskt – om nu det kan anses vara OK att uttrycka sig så. Vem sänger fram rasistkortet först?

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Assistanskritik på svajigt underlag

Under hösten har Försäkringskassan och regeringen hamnat i blåsväder i frågan om LSS. Men det är inte alldeles enkelt att finna fog för kritiken. 0Inga delningar

Kommunal varslar om strejk för undersköterskor

Kommunernas nota för hyrpersonal: 1,2 miljarder


Johanna Senneby

Alldeles för tidigt att räkna ut KD

Trots KD:s historiskt låga väljarstöd kan Busch Thor vara lugn. Det räcker nämligen med så lite som 2,5 till 3 procents stöd i opinionsmätningar för att partiet ska ta sig över spärren med hjälp av taktikröster, visar forskningen. 0Inga delningar

Grönt ljus för Idolstrejk

Förlossningskaos på Danderyd: »Barnmorskorna gråter«


Vesna Prekopic

Överskatta inte Pisa

Den dagen vi blir lika besatta av att utjämna klassklyftorna i skolan som att prestera i Pisa-mätningarna, då skolutvecklar vi på riktigt... 0Inga delningar

Ett år med andrum

Prioritera polisens kärnverksamhet


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • pengaropolitik
  annons_julkap_2016
  Arena_banner_nyhetsbrev