Foto: Flickr/vonderauvisuals
Foto: Flickr/vonderauvisuals

Nu kan vi byggnadsarbetare konstatera var Sverigedemokraterna hör hemma – i knät på Svenskt Näringsliv, skriver Byggnads Stockholm–Gotlands regionfullmäktige och lagbasar.

Den offentliga sektorn i Sverige gör varje år inköp för uppskattningsvis 600 miljarder kronor. Detta är en obegripligt stor summa av våra gemensamma skattepengar som aldrig ska användas för att gynna lönedumpning. Tyvärr ser vi att så sker.

Det är vi arbetstagare som får ta smällen när seriösa företag konkurreras ut av oseriösa företag som lever på att lägga underbud. I byggbranschen är detta vanligt och det är vi byggnadsarbetare som ser hur arbetsmiljön prioriteras ner och hur våra villkor blir allt sämre. Vi ser löner så låga som 25 kronor i timmen för utländsk arbetskraft och rast- och boendeförhållanden som är bedrövliga.

Vi ser hur branschen fylls av fler och fler oseriösa företag för varje dag. Vi ser hur människor tvingas jobba för skit. Och den utvecklingen kan vi aldrig acceptera. Därför ger vi vårt stöd till regeringens förslag på nya regler vid offentlig upphandling. Det handlar om våra liv – både på och utanför jobbet.

Regeringens förslag går ut på att inget företag ska kunna vinna en offentlig upphandling om inte de anställda är garanterade schysta villkor liknande de i kollektivavtalet. Kollektivavtalet är vår garant för schysta löner, rätt till semester och en god arbetsmiljö – för alla. 600 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar ska aldrig gå till något annat.

I över tio år har vi jobbat för en förändring av reglerna. Nu har regeringen presenterat ett gott förslag som borgarna med hjälp av Sverigedemokraterna tänker fälla i riksdagen. Det är en enorm attack mot Sveriges arbetstagare.

Nu kan vi byggnadsarbetare konstatera var Sverigedemokraterna hör hemma – i knät på Svenskt Näringsliv.

Byggnads Stockholm-Gotlands regionfullmäktige och lagbasar, representerar cirka 15 000 medlemmar