Maja Uhlán i postsorteringen. Foto: Daniel Roos.
Maja Uhlán i postsorteringen. Foto: Daniel Roos.

Landets postanställda har fått nog. Nivåerna av underbemanning och stress är oacceptabla. Därför startar Seko nu ett upprop riktat till riksdag, regering och företagsledning.

Sveriges postverksamhet är under stark förändring. PostNords intäkter krymper stadigt – samtidigt som företaget ska fortsätta leverera samma samhällsservice och ekonomiska vinst som tidigare.

När ekvationen inte går ihop är det personalen som får ta smällen. Det betyder otillräcklig bemanning, fler otrygga anställningar och överutnyttjande av bemanningsföretag. Samtidigt sker en överströmning från transporter med egen personal till underentreprenörer. Risken för oseriösa transportföretag ökar.

Vi som är fackligt aktiva inom Seko jobbar dagligen med att förbättra villkoren på Postens arbetsplatser. Men kampen sker allt mer i motvind. I takt med att intäkterna faller, fortsätter arbetsgivaren att skära i bemanningen trots att arbetsuppgifterna för den enskilde inte minskar.

Problemet är just att de anställdas totala arbetsbörda inte alls sjunker. Produkter som paket, klumpförsändelser och oadresserad reklam gör att arbetsbelastningen är minst densamma som tidigare. Enligt PostNords egna siffor har de e-handelsrelaterade paketvolymerna hittills i november i år ökat med 16 procent jämfört med motsvarande period föregående år.

Det betyder att i princip alla yrkesgrupper upplever en ökad press och arbetsbörda. Stressen och känslan av att inte hinna utföra sitt jobb är påtaglig bland såväl brevbärare, chaufförer, terminalarbetare som kundtjänstmedarbetare.

 Nu har vi passerat en gräns för vad som är acceptabelt. Men vi inser också att PostNord har ett dilemma. Kort sagt kan vi konstatera att det i hög grad är företagets otillräckliga förutsättningar som gör att vår arbetsmiljö nu når bottennivåer.

Den nuvarande postlagen diskriminerar det företag som har samhällsuppdraget. Det betyder att PostNord måste utföra en kostsam samhällsservice som konkurrenterna är befriade från. Företaget får heller inte någon ersättning från staten för samhällsuppdraget.

Sekos budskap är tydligt: Sverige behöver en ny postlag. Därför startar vi nu ett upprop riktat till regering, riksdag och företagsledning. Målet är att få såväl samtliga medlemmar som andra anställda i PostNord att skriva under.

Alf Mellström, ordförande Seko Posten