Vi ska vara stolta över vår grundlagsskyddade frihet att bilda föreningar och organisera oss. Men att polisen inte bara säger nej till våldsamma antidemokrater som Nordiska motståndsrörelsen är en gåta.

I Dagens Nyheter kunde man i går läsa att allt talar för att de nazister som ansökt om demonstrationstillstånd i Göteborg under bokmässan, kommer att beviljas det.

»Att vi skulle säga nej till att de ska få ha en demonstration, det ser jag inte. Det handlar om yttrandefriheten och demonstrationsrätten. Vill man demonstrera i Sverige ska vi göra allt för att underlätta att man kan göra det«, säger Emelie Kullmyr, polismästare i Göteborg, till DN.

Sveriges grundlagsskyddade organiserings- och föreningsfrihet är något vi ska vara stolta över och självklart ska det värnas. Men det har sagts förut och det behöver sägas igen: Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är inte vilka som helst.

De är antidemokrater som vill störta det samhälle som naivt och gång på gång blundar för själva kärnan i deras ideologi.

Demokratin ska störtas med våld. I NMR:s Handbok för aktivister står att läsa att ”med tanke på det som händer med vår nordiska ras så finns det inget moraliskt försvar för pacifism. Tvärtom, den som tar till vapen och agerar har den eviga rätten på sin sida”, skriver Expressen.

Och är det så att lagen hindrar polisen från att säga nej, är det då inte dags att förändra lagen?

Det är dessa våldsamma antidemokrater som ska behandlas som alla andra, enligt polisen som upprepade gånger beviljar dem demonstrationsrätt. I Göteborg planeras NMR:s demonstration att utgå från Svenska mässan, där Bokmässan pågår för fullt under sin mest välbesökta dag, samtidigt som tidningen Nya Tider agiterar inne på mässområdet.

Det är självklart ingen slump och det är självklart upplagt för katastrof. Varför polisen inte bara säger nej till nazisterna av hänsyn till den ordning och säkerhet för övriga medborgare som hotas, är en gåta.

I början av juli dömdes tre personer med kopplingar till NMR för att ha legat bakom sprängdåd vid en flyktingförläggning i Göteborg. I Visby för en månad sedan spred nazisterna i NMR hat och hot från sin beviljade platsmark och när moderatledaren Anna Kinberg Batra och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin höll tal från scenen i Almedalen. »Vi har yttrandefrihet i Sverige och vi har inte mandat att säga nej till någon som vill vara här«, sa Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan.

Prideparaden i Stockholm stördes av ett femtontal från Nordisk ungdom och lika många från samma högerextrema aktivistorganisation greps efter att förra veckan ha attackerat de afghanska ensamkommande ungdomarna som fredligt sittstrejkat i Stockholm.

Hur många fler exempel behövs det på nazisters och deras svansars faktiska våldsbenägenhet innan någon vågar säga nej till fortsatta möjligheter att störa samhällsordningen?

Och är det så att lagen hindrar polisen från att säga nej, är det då inte dags att förändra lagen?

Det borde inte vara så svårt att motivera – det finns ju ett facit till vad som händer när nazister tillåts ta den plats de numera obesvärat högljutt och synligt tar.