Claes Thunblad, Jens Sjöström, Åsa Westlund

Studentpolitik Fler studentbostäder, ett universitet till, lånecyklar i hela länet, praktik och sommarjobb. Vi Socialdemokrater tänker göra Stockholm till en studentregion i världsklass, skriver 21 S-märkta kommunpolitiker.

Utbildning är nyckeln till framtidens jobb och konkurrenskraft, men också till människors frihet att forma sina egna liv. För att Sverige ska kunna konkurrera internationellt och för att Stockholmsregionen ska kunna fortsätta utvecklas måste fler läsa vidare.

En grundförutsättning för att kunna studera i Stockholm är att det går att hitta en bostad. Idag hindrar bostadsbristen många unga från att läsa vidare och drabbar såväl svenska som internationella studenter som vill flytta hit.

Studentbostadsbyggandet har ökat i Stockholmsregionen de senaste åren, men det räcker inte.

Förra året var det enbart 13 av länets 26 kommuner som byggde studentbostäder samtidigt som de behövs och efterfrågas i hela regionen.

Ingen ska behöva tacka nej till sin drömutbildning på grund av brist på bostäder. Vi vill att alla kommuner i Stockholmsregionen ska ta sitt ansvar och bygga dem. För att studenter ska ha råd att bo i det som byggs är det viktigt att kommunerna använder de verktyg de har för att hålla hyrorna nere.

Ett sätt kan vara att bygga allmännyttiga bostäder. Ett annat är att föra en aktiv markpolitik och göra markanvisningar till studentbostadsprojekt och bostäder med rimliga hyror.

Fler behöver flytta hit för att studera, men fler Stockholmare behöver också läsa vidare. Tack vare Sveriges studiemedelssystem och lärosäten runtom i landet tar många den chansen.

Men fortfarande finns den sociala snedrekryteringen till högskolan kvar; var du bor, dina föräldrars utbildning och inkomst påverkar om du vågar satsa på att utbilda dig. I Stockholmsregionen ser vi idag en ojämn fördelning av övergången till högre utbildning mellan norr och söder.

Ett än mer konkret förslag från oss socialdemokrater i Stockholm är att göra Södertörns högskola till universitet.

Snedrekryteringen måste bekämpas på flera nivåer samtidigt. Utökningen av utbildningsplatser på KTH i Södertälje är ett gott exempel på hur högre studier kan tillgängligöras i hela länet.

Ett än mer konkret förslag från oss socialdemokrater i Stockholm är att göra Södertörns högskola till universitet. Med universitetsstatus kommer ökade forskningsmedel och utvecklingsmöjligheter för Södertörn.

Det kan på sikt göra att fler söderotsbor tar chansen att skaffa sig högre utbildning.

Stockholm är en region där kollektivtrafiken är helt avgörande för att de flesta av oss ska kunna ta sig till studier och arbete liksom för att träffa vänner. Det gäller särskilt unga och studenter som sällan har tillgång till bil.

Vi socialdemokrater vill införa ett system med lånecyklar i hela länet som du kan använda med ditt SL-kort. På så sätt gör vi det vardagliga resandet snabbare och vardagen lättare för alla som bor i Stockholmsregionen, inte minst för studenter.

Studentlivet handlar om mer än att få en utbildning. De mest framgångsrika studentstäderna i världen är de som tillsammans med en högkvalitativ utbildning kan erbjuda socialt umgänge, mötesplatser och kultur.

Stockholmsregionen har ett fantastiskt kulturutbud men många studenter har inte råd att ta del av det. Vi vill att kommunerna i Stockholmregionen tillsammans arbetar för fler och bättre studentrabatter, framförallt inom kultur- och nöjeslivet.

Stockholmsregionen står inför arbetskraftsbrist inom flera viktiga yrkesgrupper som kräver högre utbildning. Inte minst gäller det för kommunerna. Behovet av lärare, socionomer, stadsplanerare och andra yrken är stort och svårigheterna att rekrytera kommer bara att öka.

Därför vill vi att alla kommunala verksamheter i stockholmsregionen ska erbjuda praktik och sommarjobb för studenter kopplade till utbildningen.

Genom att erbjuda praktik och sommarjobb inom verksamheterna kan våra kommuner knyta studenter till sig för anställning efter examen. Samtidigt kan det förbättra välfärden genom att praktiken kopplas till akademi och forskning såväl som till arbetsmarknadens krav.

På så sätt kan vi säkra personalförsörjningen i välfärden samtidigt som studenterna bidrar till kunskapen om hur vi kan förbättra vår service till medborgarna.

Vi socialdemokrater i Stockholmsregionen vill att du som väljer att studera i Stockholm ska kunna förvänta dig att finna bostad, en härlig studietid och ett jobb efter examen här. Vi lovar att arbeta för att göra Stockholm till en studentregion i världsklass.

Jens Sjöström (S), oppositionslandstingsråd med ansvar för regionplanering

Åsa Westlund (S), riksdagsledamot från Stockholms län

Claes Thunblad (S) kommunstyrelsens ordförande i Järfälla

Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka

Daniel Larson (S), kommunstyrelseledamot i Lidingö

Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje

Hanna Svensson (S), oppositionsråd i Ekerö

Khashayar Farmanbar (S), oppositionsråd i Nacka

Sara Heelge Vikmång (S), oppositionsråd  i Huddinge

Johan Augustsson (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande i Nynäshamn

Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge

Freddie Lundqvist (S), oppositionsråd i Sollentuna

Ulrika Falk (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje

Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby

Sara Kukka-Salam (S), oppositionsråd i Solna

Peter Schilling (S), oppositionsråd i Sundbyberg

Annica Gryhed (S), oppositionsråd i Täby

Mikael Lindström (S), oppositionsråd i Värmdö

Jaana Tilles (S), oppositionsråd  i Vallentuna

Arne Närstrom (S), oppositionsråd i Salem

Ann-Christine Furustrand (S), oppositionsråd i Österåker