Rasmus Lenefors, Sara Heelge Vikmång,

almedalen17 Vi ser med tillförsikt fram emot din debut som Almedalstalare i kväll, Magdalena Andersson. Att du håller hårt i pengarna är bra. Men nu krävs förstärkningar till Kommunsverige för att säkra framtidens välfärd, skriver Sara Heelge Vikmång, oppositionsråd (S) i Huddinge, och Rasmus Lenefors, oppositionsråd (S) i Huddinge.

Förra veckan presenterades Finansdepartementets senaste prognos för ekonomin och de offentliga finanserna och en analys av de demografiska behoven framåt.

De närmaste tio åren kommer Sverige att få betydligt fler barn och äldre.

Det är i grunden positivt. Samtidigt medför det ett större behov av offentlig välfärd vilket i sin tur kräver ökade ekonomiska resurser till kommuner och landsting.

Regeringens satsningar på kommunsektorn under mandatperioden i form av välfärdsmiljarderna och flera riktade statsbidrag har varit viktiga.

Likväl är det uppenbart att ytterligare investeringar kommer att krävas för att vi ska kunna säkra välfärden, vilket många – om inte alla – kommuner kan vittna om.

Vi kan själva se det i vår hemkommun Huddinge, som utgör något av en miniatyr av Sverige.

Precis som Sverige är Huddinge i många avseenden en bra plats att bo och leva. En välmående kranskommun strax söder om Stockholm med stora villamattor och expanderande radhusområden. Här finns universitetssjukhus, högskola och Kungens Kurva.

Men de utmaningar som präglar Sverige präglar även Huddinge. Huddinge är en kommun med djupa klyftor, bostadsbrist och stora behov av investeringar i välfärden.

De utmaningar som präglar Sverige präglar även Huddinge, en kommun med djupa klyftor, bostadsbrist och stora behov av investeringar i välfärden.

En grundsten i den svenska välfärdsmodellen är ett samhälle som håller ihop. Men klyftorna har tillåtits växa under lång tid och välfärden har inte de resurser som behövs.

I Huddinge avspeglar det sig i barngrupper som växer istället för att minska, stora skillnader i skolresultat mellan skolor i olika delar av kommunen, tidspress för personalen inom äldreomsorgen, och en brist på hyresrätter för unga, äldre och studenter.

Så vill vi inte ha det i Huddinge och så ska vi inte ha det i Sverige.

Vår gemensamma välfärdsmodell är en del av det som gör Sverige fantastiskt. När välfärden fungerar och omfattar alla vågar vi mer: byta jobb, starta företag, bilda familj och skaffa barn, flytta eller börja studera.

Det tjänar vi alla på. Just därför måste välfärden omfatta alla och ge varje enskild människa frihet att växa och förverkliga sina livsdrömmar.

Vi ser med tillförsikt fram emot din debut som Almedalstalare i kväll, Magdalena Andersson. Vi, och många socialdemokratiska kommunpolitiker runtom i landet, tillhör nog också de som har de högsta förväntningarna.

I en tid av stora demografiska utmaningar för många kommuner är det nödvändigt att staten skjuter till mer resurser och samverkar med kommunerna än mer för att bygga ett Sverige som håller ihop.

Vi vet att du håller hårt i pengarna och det är bra. En ansvarsfull ekonomisk politik är garanten för den svenska välfärden. Men nu krävs just detta, förstärkningar till Kommunsverige för att säkra framtidens välfärd.

Det är inte bara en smart politik generellt, den är nu också helt nödvändig. Vi utgår från att vi i kväll får höra dig tala om högre ambitioner för vår gemensamma välfärd.

Sara Heelge Vikmång är oppositionsråd (S) i Huddinge

Rasmus Lenefors är oppositionsråd (S) i Huddinge