Magdalena Andersson. Bild: Anders Löwdin

Vi föreslår i vårt budgetalternativ att fler ska få ett rimligt inkomstskydd vid arbetslöshet. Det skriver Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.

Arbetslöshetsförsäkringen ska förbättras. Den försäkring som finns i dag räcker inte på långa vägar till för att ge löntagarna ett rimligt inkomstskydd. Priset för att vara medlem i försäkringen är för högt. Skyddet vid arbetslöshet är för dåligt.

Sverige har en av världens mest frihandelsvänliga fackföreningsrörelser. I Sverige sörjer vi inte de jobb som försvinner, utan välkomnar de jobb som växer fram. Öppenheten mot omvärlden har tjänat vårt land väl. Den har gjort oss till ett av de rikaste och mest välmående länderna i världen. Men med öppenhet följer också det faktum att företag slås ut i den internationella konkurrensen. Människor blir arbetslösa.

Om löntagare ensamma måste bära kostnaden för internationell konkurrens, då kommer acceptansen för frihandel och öppenhet försvinna. En aktiv arbetsmarknadspolitik och en bra arbetslöshetsförsäkring är nödvändiga delar för att bygga broar från de gamla till de nya jobben.

En välfungerande arbetslöshetsförsäkring är också viktig för en aktiv ekonomisk efterfrågepolitik. En bra försäkring stimulerar konsumtionen och gör löntagarna mindre rädda för att konsumera. Starka automatiska stabilisatorer förbättrar ekonomins funktionssätt.

Under den borgerliga regeringen har arbetslöshetsförsäkringen kraftigt försämrats. Försäkringens innehåll har försvagats samtidigt som kostnaden för medlemskap har höjts. Resultatet är att 100 000-tals löntagare har lämnat försäkringen och nu är försäkringslösa. OECD rapporterar att Sverige har en av de sämsta arbetslöshetsförsäkringarna inom Europa.

Högre tak
Vi föreslår i vårt budgetalternativ att fler ska få ett rimligt inkomstskydd vid arbetslöshet. Taket i arbetslöshetsförsäkringen ska höjas från dagens 680 kronor till 910 kronor per dag. Det innebär att den maximala inkomst som berättigar till 80 procents ersättning höjs från 18 700 kronor till knappt 25 000 kronor. Taket sänks efter 100 dagar med 150 kronor till 760 kronor per dag. Vi föreslår vidare att ersättningsnivån höjs till 80 procent under hela ersättningsperioden.

En metallarbetare med en lön på 25 000 kronor i månaden som blir arbetslös får i dag knappt 15 000 kronor i månaden, före skatt. Med vårt förslag får samma arbetare 20 000 kronor vid arbetslöshet, före skatt.

I dag har många fackförbund, för att täcka upp för den dåliga arbetslöshetsförsäkringen, separata inkomstförsäkringar och tilläggsförsäkringar. Behovet av dessa extra försäkringar minskar när arbetslöshetsförsäkringen förbättras. Det innebär sänkta kostnader, inte minst för många yrken inom TCO.

Sänkt avgift
Vi vill kraftigt sänka kostnaden för medlemskap i arbetslöshetsförsäkringen. Vi föreslår att den så kallade arbetslöshetsavgiften i arbetslöshetsförsäkringen avskaffas 1 januari 2013. Arbetslöshetsavgiften innebär att de yrken som löper störst risk att bli arbetslösa får betala högst avgift. Det är ingen rimlig ordning. En generell försäkring där vi sprider riskerna är bättre.

I dag betalar exempelvis arbetare inom hotell- och restaurangsektorn fyra gånger så mycket i avgift till arbetslöshetsförsäkringen som en akademiker. Den höga avgiften betalas bara löntagare som arbetar, det gör det därmed mindre lönsamt att börja arbeta. Detta blir kännbart för arbetslösa som endast lyckas få arbete enstaka dagar en månad, då full avgift ska betalas första dagen man arbetar.

Med vår reform sänks avgiften i de flesta a-kassor. Med gällande arbetslöshetsavgifter får en kock eller servitris inom hotell- och restaurangsektorn avgiften sänkt med 275 kronor i månaden.

En stark och välkonstruerad arbetslöshetsförsäkring är bra för Sveriges ekonomi. Den skapar acceptans för öppenhet, stimulerar efterfrågan och skapar drivkrafter för arbete.

Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson, Socialdemokraterna