De gemensamma utmaningarna fordrar gemensamma lösningar skriver företrädare för Attac, Jordens Vänner, Verdandi, Nätverket Nu bryter vi tystnaden och Nätverket för gemensam välfärd.

2014 är ett viktigt politiskt år. Frågorna inför EU-valet i maj och det svenska valet i september är både storskaliga och komplexa. Men risken är stor att grundläggande framtidsfrågor drunknar i symbolfrågor och en ängslig kamp om ”mittenväljarna”.

Vi står inför betydande utmaningar. Urholkningen av den gemensamma välfärden får allt mer absurda konsekvenser; skolor i konkurs och fallande skolresultat, en BB-vård som bryter samman, långvariga nedskärningar i vård och omsorg och växande klyftor. En global klimatkris hotar, medan den nuvarande klimatpolitiken är handlingsförlamad och bygger på tafatta marknadslösningar. Statliga Vattenfall är ett tydligt exempel där bolaget tillåts slösa bort miljarder på fossilbränsle-affärer i stället för att satsa på energiomställning.

Ett antal folkrörelseorganisationer, miljöorganisationer och aktionsgrupper samverkar nu för en annan agenda under valåret 2014. De gemensamma utmaningarna fordrar gemensamma lösningar för en hållbar och hoppfull framtid, byggd på demokrati, social rättvisa och en välfärd för alla.

Konferensen Välfärd och Framtid den 15–16 mars syftar till att diskutera förslag på goda gemensamma lösningar. Det blir starten för en mångfald av partipolitiskt obundna valrörelser under 2014.

Vi mobiliserar fack, folkrörelser, boende- och miljörörelser till framtidsinriktade initiativ för gröna jobb och en rättvis klimatomställning av samhället. Klimathot, finanskollapser och sociala klyftor behöver mötas med en offensiv och demokratiskt styrd satsning på energieffektivisering, energiomställning, kollektiva transporter, och hållbar livsmedelsproduktion som ger jobb, hopp och framtidstro.

Vi behöver grundläggande omtag för ett rättvist och hållbart skattesystem som är en förutsättning för ett civiliserat samhälle. Skattesänk­ningar, fördelningspolitiskt skeva avdragsregler, skattefusk och nolltaxering via skatteparadis bryter ner vår gemensamma välfärd. Skatter behövs för att återrusta den plundrade välfärden så att det sociala välfärdssystemet åter garanterar alla människor en dräglig inkomst och tillgång till sjuk- och hälsovård. Kommuner och regioner i flera länder tar nu egna initiativ för att skattepengar inte ska gå till företag som utnyttjar skatteparadis.

Konferensen kommer att diskutera demokratiska alternativ till New Public Management (NPM). Under NPM har odemokratiska styrformer brett ut sig inom vård och omsorg, det professionella inflytandet underminerats och anställdas yttrande- och meddelarfrihet har påverkats. Men kritiken mot NPM växer sig allt starkare – även internationellt.

Alternativ till privatiseringar och nedskärningar inom många betydelsefulla områden kommer att lyftas fram. Vi samlar grupper som organiserar sig mot orimliga arbetsförhållanden och förfall inom skola, socialtjänst och äldreomsorg. Framsynta kommunala lösningar på välfärdsområdet kommer att presenteras liksom hur ett gott äldreboende kan se ut. Linjerna för en ny folkhälsopolitik kommer också att dras upp.

Vi representerar en mångfald av rörelser med olika förslag till lösningar, och vi är inte överens om allt. Vi delar dock oron över att strävan efter ett rättvist och hållbart välfärdssamhälle för alla inte längre tycks vara ledstjärna i den politiska diskussionen. Vi delar också en stark övertygelse om att vi med gemensamma och demokratiska lösningar ska kunna vända utvecklingen. Var och en som känner igen sig i detta är välkomna att delta i konferensen och arbetet för en gemensam välfärd och framtid.

Gunilla Andersson, Attac Sverige
Carina Dahl, ordförande Verdandi Sverige
Rebecka Hallencreutz och Erik Blomqvist, ordförande Jordens Vänner
Ann-Marie Strömberg, Nätverket Nu bryter vi tystnaden
Martin Villner, Nätverket för gemensam välfärd