Måndagens val kan avgöra de kommande klimatförhandlingarna. Det är bara ett av skälen till att du borde hålla koll på Kanada, skriver Robin Zackari, chef på demokratinätverket Skiftet.

Hur många tror du vet att det är val i Kanada på måndag? Det är totalt fyra och du är en av dessa? Bra jobbat. Men du kanske inte vet varför valet är viktigt för just dig.

Du andas och bor på jorden
Kanada är en av världens värsta klimatbovar och en stor del av landets politik kretsar kring den fruktansvärt smutsiga oljesanden. Om de konservativa vinner igen kommer ingenting att hända på detta område. Kanada var det första land som drog sig ur Kyoto-protokollet och i vinter är det klimatförhandlingar i Paris. Så agerar klimathatarna i Conservatives. Valet i Kanada kan alltså påverka hela jordens framtid.

Premiärministern uppfyller alla fördomar om Kanada och förstör de du gillar
När du tänker på Kanada tänker du på hockey. Stephen Harper är landets premiärminister och under lång tid var det ett stående skämt att han höll på att skriva en bok om hockey. Nej, jag hittar inte på detta. Nu har boken kommit ut och den är enligt säkra källor okej. En annan fördom om Kanada är att det är ett ganska liberalt och anständigt land.

Detta har Harper gjort sitt bästa för att förstöra. Han gör det genom att införa drakoniska vallagar för att stoppa de han inte gillar från att rösta. Organisationer som granskar regeringen utsätts för extra hård revision och Harper har infört ett FRA på crack. Inte dina fördomars Kanada.

Harper drar sig inte för någonting
När det såg ut att gå dåligt för Harper i valet bjöd han in en av världens mest kända politiska konsulter, Lynton Crosby. Lägg det namnet på minnet. Crosby är från Australien och är känd för att hjälpa konservativa partier att vinna val genom att hetsa mot invandrare.

Som av en slump började Harper tala om ”pur-kanadensare” och att de borde förbjuda vissa slöjor i den offentligt finansierade välfärden. Kanadensiska fackförbund som organiserar den offentliga välfärden känner dock inte till att någon har på sig dessa klädesplagg.

Det funkade. I alla fall i början. Vi kan vänta oss fler liknande utspel i framtiden – för när dörren väl har öppnats så vet vi alla vad som brukar hända.

Oppositionsledaren ser ut som en bäver
Kanada är ett 2,5-partisystem där liberaler och konservativa brukar vinna. Sedan finns New Democratic Party som är socialdemokrater. De vinner aldrig men är numera ett parti som nosar på makten. På tal om nosar så har de en partiledare som ser ut som en bäver.
tony

Tom Mulclair fick den otacksamma uppgiften att ta över efter Jack Layton som hastigt dog i cancer. Layton är något av en legendar i kanadensisk politik som tog NDP från obskyritet till att i bli det största oppositionspartiet förra valet. Layton gick hastigt bort i cancer och många tror att om han inte avlidit hade han blivit nästa premiärminister.

Hur går det för Mulclair då? Han var högerkandidaten som fick med sig partiets bas i medlemsomröstningen. I början gick det bra för New Democrats men de peakade för tidigt och den så kallade orangea vågen slog in i förhoppningarnas klippor.

Den mer progressiva politikern som har större chans att bli premiärminister är liberalernas Justin Trudeau. Familjen Trudeau är Kanadas Kennedys. Fast mindre olycksförföljda och artigare.

De skriver om boken för taktikröstande
Eftersom den mer progressiva rösten delas upp på tre partier: socialdemokrater, liberaler och gröna förlorar de val på val eftersom landets valsystem är som det i Storbritannien. Det är bara en parlamentsledamot per valkrets så när det är tajt kan några få röster avgöra ett val.

Det var bara några tusen röster som gav Harper en majoritet på 37 procent av rösterna. Det betyder att en majoritet inte röstade Harper men det var han som vann valet på grund av röstsplittringen. Men det finns en grupp som vill ändra detta i framtiden: LeadNow.

De har fått över 80 000 att skriva upp sig på att taktikrösta på den kandidat i valkretsen som har bäst chans att vinna mot den konservativa kandidaten. Genom att göra lokala opinionsmätningar som de crowdfundar från deras medlemmar kan de ge rekommendationer om vem deras medlemmar ska rösta på.

LeadNow kommer att rekommendera över 30 kandidater och deras ansträngningar kan vara tungan på vågen. Inte nog med att de rekommenderar kandidater – de knackar dörr, ringer väljare och kampanjar på nätet väldigt aktivt. De bedriver en valrörelse minst lika avancerad som svenska partier driver.

Att driva en sådan kampanj gör dig dock inte särskilt populär hos partierna som blir lika sura när andra partier rekommenderas som de blir glada när de rekommenderas. Politruker är likadana över hela jorden. LeadNow har rekommenderat ungefär lika många socialdemokrater som liberaler att taktikrösta på. De gröna är väldigt upprörda då de inte har en chans nästan någonstans och därför skyr de taktikröstning som pesten.

Vem vinner valet? Det är högst osäkert. Det kan bli allt från en ny Harper-majoritet, Harper-minoritet till liberal minoritet.

Det kanadensiska valet kan alltså avgöra de kommande klimatförhandlingarna och rita om kartan för taktikröstning.

Robin Zachari är chef på demokratinätverket Skiftet och är i Kanada för att studera valet