Hans Linde Foto: Daniel Ivarsson

abortförbud På nyårsdagen börjar Donald Trumps nya globala abortpolitik att gälla. Vilka konsekvenser får det för kvinnor världen över? I Kenya kommer den amerikanska presidentens politik mot världens mest utsatta kvinnor att slå som hårdast, skriver Hans Linde, förbundsordförande RFSU.

Dinah Odoyo arbetar som kringresande sexualupplysare på den ideella organisationen FHOK (Family Health Options Kenya) i Homa Bay nära Victoriasjön. Hon berättar om ett möte med en 13-årig föräldralös flicka som sökte hjälp för mödravård. Det visade sig att flickan blivit gravid då hon våldtagits av en manlig släkting natten före mammans begravning.

Flickan överlevde lyckligtvis både våldtäkten, graviditeten och förlossningen. Tack vare klinikens arbete kunde hon få gratis hjälp med en p-stav för att slippa ytterligare ofrivilliga graviditeter. Andra flickor och kvinnor som får hjälp av organisationen är de som i desperation försökt avsluta en graviditet på egen hand, till exempel med hjälp av klädgalgar eller kemikalier.

I nya avsnittet av podden RFSU dokumentär, rapporterar vi från en klinik i sydvästra Kenya – här slår Trumps politik mot världens mest utsatta kvinnor som hårdast.

The global gag-rule, eller Mexiko City-policyn, är en presidentorder som Trump utfärdat. Dekretet drar in allt amerikanskt hälsobistånd till de aktörer som arbetar med aborter. Att den kallats just munkavleregeln, handlar om att de organisationer som tar emot amerikanskt bistånd förbjuds att ens informera om abort som ett alternativ.

Eftersom samma policy, om än i mindre omfattning, genomförts av tidigare republikanska presidenter, har forskare kunnat kartlägga konsekvenserna.

Om gag-rule leder till färre aborter? Självklart inte.

Kvinnor kommer att fortsätta att fatta beslut om sina egna kroppar oavsett politiska beslut.

Det som händer är istället att aborterna blir farligare, och i förlängningen att fler kvinnor dör. Konsekvenserna de närmaste tre åren beräknas bli fler än sex miljoner oönskade graviditeter, över två miljoner fler osäkra aborter och nästan 22 000 fler kvinnor som dör i samband med graviditet eller förlossning.

Våra vänner på kliniken i sydvästra Kenya, som vägrar att skriva under de nya reglerna, blir utan allt amerikanskt bistånd. Det betyder noll dollar till kondomer, p-piller, p-stavar eller sexualupplysning. Resultatet blir fler oönskade graviditeter och därmed fler osäkra aborter. Frivilligorganisationen som tidigare kunnat erbjuda sina tjänster gratis till de mest fattiga kvinnorna, kommer nu att tvingas ta betalt för sin verksamhet.

Om gag-rule leder till färre aborter? Självklart inte.

Tillgång till sexualupplysning, preventivmedel och abortvård ger människor redskap för att bestämma om och när de vill ha barn.

Det gör det möjligt för flickor att gå klart i skolan, det motverkar barnäktenskap och minskar antalet barn som tvingas föda barn. Bistånd till sexuella och reproduktiva rättigheter är ett effektivt sätt att minska fattigdomen globalt.

RFSU:s systerorganisationer i det världsomspännande nätverket IPPF tackar alla nej till allt amerikanskt bistånd som tvingar dem att kompromissa med dessa grundläggande rättigheter.

Samtidigt som moralkonservativa krafter i världen mobiliserar mot aborträtten, så växer också stödet för de reproduktiva rättigheterna. Vi ser hur såväl gräsrotsrörelser som progressiva regeringar världen över nu svarar på den kvinnofientliga politiken.

Ett exempel är She Decides, som är ett politiskt initiativ och en global crowdfunding-kampanj som syftar till att mobilisera alternativa resurser, för att stödja aborträtten. För regeringar i länder som Sverige, Danmark, Nederländerna och Belgien gäller det nu att dels höja rösterna för aborträtten i FN-sammanhang, dels växla upp ansträngningarna i #Shedecides och liknande initiativ som kan minska skadorna av gag-rule.

Kliniker som de vi besöker i sydvästra Kenya kommer att fortsätta bedriva sin livsviktiga verksamhet också på andra sidan nyår, men nu med mindre resurser. RFSU dokumentär frågar sexualupplysaren Dinah Odoyo om hon nu är optimist eller pessimist inför det nya året. Och vi måste erkänna att svaret förvånar.

 Hans Linde är förbundsordförande, RFSU

Fotnot: Lyssna på podden RFSU Dokumentär på iTunes, i Podcaster eller här