HPV-vaccin kan skydda pojkar och män mot flera cancerformer, men i dagsläget erbjuds bara flickor vaccinet. Vaccinationsprogrammet måste utvidgas och omfatta även pojkar och män, skriver RFSU och RFSL.

HPV-vaccin förebygger utvecklingen av livmoderscancer och därför erbjuds vaccinet till flickor i Sverige. Men HPV-vaccin skyddar också mot huvud- och halscancer och bör därför erbjudas till pojkar på samma sätt.

Huvud- och halscancer är ett samlingsbegrepp för cancer i läpp, tunga, munbotten, tandkött, halsmandlar, näsa, bihålor, struphuvud och ingången till matstrupen. Ökningen av denna typ av cancer är i hög grad kopplat till HPV-viruset vilket lett till allmän vaccinering i exempelvis Kanada och Australien.

Forskning visar att HPV-viruset i många fall även orsakar analcancer och bland de män som drabbas är det framför allt män som har sex med män eller personer som lever med hiv som är överrepresenterade.

Venhälsan, en mottagning för män som har sex med män och personer som lever med hiv, estimerar att ungefär 15 procent av deras besökare bär på så kallade cancerogena HPV-virus. I gruppen av män som har sex med män och är diagnostiserade med hiv estimeras förekomsten av HPV att vara cirka 30 procent.

Även kvinnor som lever med hiv riskerar i större utsträckning att vara bärare av HPV-viruset.

År 2013 påpekade The British Medical Association för det brittiska hälsoministeriet att mer än 80 procent av de insjuknade i analcancer var bärare av någon högrisktyp av HPV-viruset. De poängterade att under de senaste tjugo till trettio åren har förekomsten av analcancer ökat och är högst inom gruppen män som har sex med män. Där anses risken vara 20 gånger högre än för heterosexuella män. Det finns alltså fler skäl än bara och cancer i huvud- och hals, för att utvidga HPV-vaccinationen till att även gälla pojkar och män.

RFSL och RFSU anser att ett generellt vaccinationsprogram som riktas mot alla människor i ung ålder skulle kunna bidra till att förebygga HH-cancer, men även analcancer bland män som har sex med män samt människor som lever med hiv. En sådan insats skulle även på lång sikt minska dessa gruppers utsatthet och överrepresentationen bland de som får analcancer.

Vikten av att vaccinera pojkar och män har tyvärr inte uppmärksammats i tillräckligt stor utsträckning. Vår slutsats är att det finns stöd i forskningen för att erbjuda ett generellt vaccinationsprogram och vi anser att Sverige bör följa Kanada och Australiens goda exempel och införa ett program för både flickor och pojkar. Flickor och pojkar har rätt till samma skydd och det är hög tid att ta upp frågan om HPV-vaccin i höstens budgetförhandlingar.

Kristina Ljungros, förbundsordförande, RFSU
Christian Antoni Möllerop, vice förbundsordförande, RFSL