Det står Björn Elmbrant fritt att tycka vad han vill om SVT och jag tänker inte heller gå i polemik. Men Elmbrants text innehåller allvarliga sakfel. SVT:s nyheter har inga ekonomiska problem på helheten. Däremot finns det en del enskilda avdelningar som behöver hålla igen mot slutet av året. Sådant händer i alla företag från tid till annan.

De stora evenemangen har dessutom alla hållit sina budgetar, så även detta har Elmbrant missuppfattat. Dessutom överdriver Elmbrant kraftigt antalet medarbetare från bemanningsföretag inom nyhetsverksamheten. Det är ett tjugotal medarbetare som berörs, inte 70 som Elmbrant skriver.

Han har heller inte rätt i sitt påstående att chefer inom SVT gått runt och pekat ut enskilda. Sådant förekommer inte hos oss. Men det som är sant är att vi efter de stora evenemangen inte längre har samma behov under resten av året. Vi har inte skött kommunikationen kring detta på ett bra sätt. Det är djupt beklagligt och det är något vi vid ett flertal tillfällen bett om ursäkt för. Till de enskilda, till bemanningsföretagen, till vår egen personal och offentligt mot publiken.

Olov Carlsson, Divisionschef Nyheter på SVT