Trots USA:s steg mot en mer vänskaplig relation till Kuba har landet en rejäl läxa att göra för att bli den upplysta rättsstat man utger sig för att vara.

Häromdagen kom beskedet att USA öppnar en ambassad på Kuba och att handelsblockaden ska luckras upp.

Det är en välkommen kursändring.

Men frågan inställer sig förstås varför det ska ta 50 år för en stormakt att kunna erkänna att man gjort fel. Och intrycket av USA:s ambitioner att nu stå för tolerans och vilja till dialog med sina forna fiender förtas av den samtidigt pågående bisarra debatten om senatsrapporten om olaglig tortyr under ”kriget mot terrorismen”.

De senaste dagarna har den ena ruskpricken efter den andra framträtt i amerikanska medier och förnekat att skendränkningar och andra förhörsmetoder är olagliga.

Den surrealistiska höjdpunkten var när den tidigare vice-presidenten Dick Cheney i TV-programmet ”Meet the Press” i söndags förklarade att ”förhörsledarna borde hyllas, de borde få medalj”, och att han var helt för att det som då skedde ska kunna göras om.

Att nära 25 procent av dem som torterats senare förklarades vara oskyldiga bekymrade inte Cheney. Det högre målet att ta fast dem som låg bakom attacken 9/11 var viktigare, menade han.

Cheneys primitiva hämndlystnad bekräftar att försvaret för mänskliga rättigheter fick ett närmast obotligt avbräck efter 9/11, inte bara i USA utan runtomkring i världen. De flesta länder drogs med i den psykotiska terroristbekämpningen, öppnade till exempel fängelsehålor för USA för att kunna tortera misstänkta.

Och Sverige ställde tjänstvilligt upp och lät CIA föra bort två egyptier från Bromma, ingen av dem någon farlig terrorist.

annons_spalt_da_ram_passad
Senatsrapporten bekräftar hur tortyren blivit kommersiellt intressant. CIA har köpt förhörsmetoderna av en firma med två pensionerade flygvapenpsykologer. Tortyren har ofta utförts av privata bolag på entreprenad.

Precis som när vanvård upptäcks på privata ålderdomshem, kan köparen alltså säga att han inget visste. Samma sak med den amerikanska militären och tortyren. Det förskräckande i senatsrapporten är också att det slås fast att tortyr aldrig ger några värdefulla upplysningar. Tvärtom. En del av motivet till USA att anfalla Irak, att Saddam Hussein hade nära relationer med Al-Qaida, var en felaktig uppgift som framkommit ur tortyr.

FN:s tortyrförbud gör det teoretiskt möjligt att väcka åtal mot de ansvariga. Men så kommer nog inte att ske. CIA-chefen John Brennan har i dagarna talat om vikten att inte gräva ner sig i det förflutna, utan att tala om de aktuella säkerhetsproblemen. Gärna det.

Ta drönarna, som skickas iväg för att ta livet av för USA misshagliga personer långt bort i andra länder. Sådana vapen strider mot folkrätten.

USA har således en rejäl läxa att göra om man ska bli den upplysta rättsstat man utger sig för att vara.