Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är inne på sluttampen i avtalsrörelsen. Ett nytt avtal kommer stå klart tidigast i dag.

Vid sidan av lönen är frågan om arbetstid det som påverkar kommunalarnas inkomst mest. Motivet för de många, ofta ofrivilliga, deltiderna i offentlig sektor är att de är nödvändiga. Till exempel för att kunna möta det stora behovet av personal på mornar och kvällar inom äldreomsorgen.

På de flesta arbetsplatser finns tillfällen som är mer intensiva. Typ lördagseftermiddagar på Systembolaget. Märkligt nog får det ökade trycket mer tydliga schematekniska konsekvenser på vissa arbetsplatser. Handeln är ett klassiskt exempel. I mat- och klädbutiker, där kvinnor dominerar, arbetar många ofrivillig deltid. För att det, som det sägs, inte går på något annat sätt. I butiker där mest män arbetar är normen heltid.

Till dem som tycker att heltidstjänster är viktigt hör Moderaternas nye partisekreterare Kent Persson. Han är emot lagstiftning, men vill att moderata kommuner och landsting ska satsa ordentligt på att erbjuda heltid.

Tyvärr är frågan om heltid mer komplicerad än hur många timmar per vecka arbetsgivaren erbjuder. För i arbetslinjens tid framförs nu allt oftare en ny strategi för att få till de eftertraktade heltidstjänsterna: delade arbetspass.

Delade arbetspass är vanligt i bland annat äldreomsorgen och kollektivtrafiken. Det innebär till exempel att köra buss i morgonens rusningstrafik, vara ledig under de lugnare timmarna mitt på dagen för att sen avsluta arbetsdagen med att köra hem de som arbetar kontorstid. Precis som med deltiderna motiveras de uppdelade arbetsdagarna från arbetsgivarhåll som en nödvändighet.

Enligt en studie från Stressinstitutet vid Stockholms universitet finns det 150 000 personer som arbetar uppdelade dagar. En fjärdedel av dem upplever det enligt studien som ett problem.

Problemet med en upphackad och därför lång arbetsdag handlar inte bara om hur det påverkar människors privatliv. Självfallet handlar det även om kvalitet, vilket Kommunals ordförande Annelie Nordström tog upp när hon och Ingela Gardner Sundström, förhandlingschef på SKL, diskuterade frågan i P1-morgon i veckan. När anställda i äldreomsorgen går hem mitt på dagen skulle de såklart kunna hinna allt det där som alla önskar att det fanns tid för. Sitta ned och prata eller gå ut med de äldre.

När det nu finns en bred uppslutning bakom betydelsen av heltid är det viktigt att sätta fokus på hur. Både för dem som arbetar och för verksamheterna. Annars riskerar vi lösningar som delade arbetspass där arbetsvillkor ställs mot god kvalitet. I sämsta fall med motiveringen: ”Det går inte på något annat sätt”.

Det måste gå på andra sätt. Kommuner och landsting gör rekordresultat. Ett utmärkt tillfälle för förslag som utgår från vad bra verksamhet och god arbetsmiljö gör, inte bara ser till kostnaderna.