Queers Against Pinkwashing kritiserar nätverket Femen. De menar att Femen genom att demonstrera för Amina Tyler utanför moskeér runt om i världen felaktigt gör alla muslimer till syndabockar. 

Nätverket Femen är kända för att utföra toplessaktioner som protest mot kvinnoförtryck. Förra torsdagen genomförde de aktioner under vad de kallade International Topless Jihad Day, där metoden var att visa sig naken eller att visa mycket hud utanför moskéer och tunisiska ambassader runt om i Europa.

Bakgrunden är att den feministiska aktivisten Amina Tyler, boende i Tunisien, gjorde en aktion där hen lade upp bilder av sig själv på nätet med texten ”min kropp tillhör bara mig” skriven på sin bara överkropp.

Enligt tunisiska lagar kan Tyler straffas med böter och Metro skriver att Tylers föräldrar sett till att hon tagits in på ett mentalsjukhus. Adel Almi, ledare för den kontroversiella organisationen The Moderate Association for Awareness and Reform, har reagerat genom att kräva att Amina Tyler ska stenas till döds.

Det är självklart att folk är upprörda och reagerar över eventuella böter och ord om att en människa ska stenas, det är både viktigt och nödvändigt att protestera mot detta. Men det Femen-aktivisterna gör är att blanda ihop saker. Istället för att enbart kritisera en stat (Tunisien) och enskilda personer/nätverk, utför de aktioner mot moskéer och personer som inte har något med Amina Tyler att göra.

Att göra aktioner utanför tunisiska ambassader är en sak, det är just dit kritik mot staten Tunisien ska riktas. Och att kritisera dem som vill se dödsstraff är en given humanistisk hållning. Men att rikta aktioner mot moskéer och muslimer i allmänhet liknar den ”guilt by association”-logik som högerextrema ofta står för.

 Genom sina aktioner gör Femen alla muslimer till syndabockar. Vi undrar varför Femen tycker att en muslim i Paris, Berlin eller Rio de Janeiro (där aktioner bland annat genomfördes) är ansvariga för Amina Tylers öde. Är det enbart genom att tro på islam?

Vi som feminister ställer oss inte bakom den feminism som Femen formulerar. Vi ser feminism som en rättighetskamp för alla, oavsett kön. Att könskategorier inte ska spela någon roll för våra möjligheter som människor. Feminism handlar om att motsäga maktförhållanden och begränsningar, men också att själva få definiera sina behov, sina identitetsuttryck och sin klädsel. Oavsett om en vill visa mycket hud eller ingen alls.

När Femen gör aktioner mot moskéer i största allmänhet skapar de en stereotyp av islam och muslimen, de tecknar bilden av en grupp som är fienden och pekar på dess gemensamma karaktär och säger ”de är alla skyldiga”.  En syn på människor vi inte delar.

Sasha Schwartz & Anders Rundberg, Queers Against Pinkwashing