Politikerveckan i Järva vill flytta samtalet från maktens korridorer,  närmare de människor som berörs av besluten. Men det räcker inte:  Det behövs också en grundkurs i hur demokratin fungerar. 

Och så var den tredje dagen kommen av Politikerveckan Järva, som började i lördags och avslutas på söndag med Stefan Löfven i talarstolen på Spånga IP. Samtliga riksdagspartier samt Fi, som sitter i kommunfullmäktige i Stockholm, deltar och har liksom i Almedalen en dag var i rampljuset.

Dagarna ska fyllas med panelsamtal, föreläsningar och vara en mötesplats mellan politiker, opinionsbildare och lokal)befolkning, utifrån teman som brottsförebyggande, kvinnor i förorten, bostad och segregation och valdeltagande och representation.

Syftet är att flytta det politiska samtalet närmare de människorna som berörs av de politiska besluten.

Med tanke på att valdeltagandet är mycket lågt i till exempel många av landets förorter är initiativet mer än välkommet för att, hur dramatiskt det än låter, ge bränsle till och hålla demokratins fackla brinnande.

Men det behövs inte bara en plats för samtal, det behövs också information och utbildning om hur politiska beslut kan påverkas, om hur den svenska demokratin fungerar och till och med konkret vägledning i hur man röstar.

»Politiken måste kunna rymma fler erfarenheter och perspektiv än den gör idag. Om fler röster hörs har vi också möjlighet att ta tag i problemen och hitta lösningar på ett tidigt stadium. Men vi vet att möjligheten att delta i samhället handlar om makt och privilegier« konstaterade Fi:s partiledare Victoria Kawesa på invigningsdagen.

Och hon har helt rätt. »Varför ska man rösta på politiska partier som inte lyssnar eller ser ens verklighet?”«frågar sig både hon och förmodligen alla de röstberättigade som inte använde sin röst 2014.

I valdistriktet Spånga 22 röstade endast 40,8 procent, i landet i stort var siffran 85,8 procent.

Om Almedalen är ett trivsamt mingel för medier och den privilegierade medelklass som har råd är Politikerveckan Järva ett nödvändigt medborgarevenemang som är lätt att ta sig till.

Som uppvuxen i Tensta och Husby har Victoria Kawesa under sin dag på Politikerveckan Järva ett stort förtroendekapital när hon talar till publiken om trångboddhet, att växa upp i fattigdom, om utanförskapet som sträcker sig över generationer och att människor med utländsk bakgrund diskrimineras.

Hon avslutar  med att sia om att alla efterkommande politiker under veckan kommer säga att de är både antirasister och feminister, men »frågan är inte vad de kallar sig, utan vad de gör«.

Det är handling mer än ord som räknas i politiken, och det gäller alla frågor.

Om Almedalen är ett trivsamt mingel för medierna och den vita privilegierade medelklassen som har råd och möjlighet att ta sig till Gotland, är Politikerveckan Järva ett nödvändigt medborgarevenemang som är lätt att ta sig till för alla i Stockholmsområdet.

Spånga ligger 13 minuter från T-centralen i Stockholm, det fungerar utmärkt att ta sig dit med kommunala färdmedel.

Förhoppningen är att Politikerveckan Järva växer för varje år som går och att andra orter som Malmö, Göteborg, Örebro, Sundsvall och Jokkmokk arrangerar egna motsvarigheter.

Politikerna är till för folket och måste ta sig dit där folket finns. Inte tvärtom.