Polisens hänsynslösa jakt på laglydiga människor

Dela

I Malmö har polisen skruvat upp jakten på människor som aldrig begått några brott. 2011 började nya arbetsmetoder prövas för att spåra, fånga in och utvisa papperslösa. I första hand handlar det om de som fått avslag på asylansökan och gått under jorden, men i praktiken omfattas alla papperslösa av de nya jaktmetoderna. Projektet kallas Reva och har initierats av Migrationsverket med Malmö som pilotprojekt.

Gränspolisen beskriver Reva som en stor framgång. Utvisningarna ökade med 25 procent. Är inte det bra? Man kan ju säga att lagar och regler på så vis upprätthålls. Men till vilket pris? Har Reva verkligen ökat tryggheten, rättssäkerheten och den sociala sammanhållningen i Malmö — eller är konsekvensen motsatsen?

I en uppmärksammad artikel i magasinet Re:public beskriver journalisten Linda Stark hur polisen intensifierat jakten. Fler barn och vuxna stoppas på stan för ID-kontroll. De ringer barn- och ungdomspsykiatrin Bup, gör fler husrannsakningar och arbetsplatskontroller. Målet är att fånga in så många som möjligt. Höja statistiken maximalt. Polisen säger att de naturligtvis inte ägnar sig åt det som i USA kallas ”racial profiling”, alltså bara söker efter Malmöbor med mörk hudfärg. Det är omöjligt att tro dem. Det är knappast de som ser ut som jag som ID-kontrolleras. Från ett stort och fullsatt protestmöte för ett par veckor sedan på Moriskan rapporterades också vittnesmål om ”racial profiling” av pendlare vid Öresundsbron.

I artikeln beskriver anställda på Teamet för krigs- och tortyskadade i Malmö konsekvenserna. En del ungdomar vågar inte längre komma dit, eftersom de vet att civilklädda poliser rör sig runt lokalerna, som för övrigt ligger granne med Bup. Andra klarar inte längre av meningsfull terapi etersom de blivit helt upptagna av en ny rädsla: för den svenska polisen. Den posttraumatiska stress de lider av har förvandlats till en pågående stress, säger psykologen Kenjiro Sato. I stället för att gå till skolan, spela fotboll eller träffa vänner är det nu många papperslösa barn som faktiskt gömmer sig på riktigt.

Redan före Reva väckte gränspolisens aggressiva metoder i Malmö reaktioner. Sommaren 2010 berättade Sydsvenskan (9/7) hur de regelbundet börjat storma bogerliga vigslar. Vid åtminstone ett tillfälle, strax före jul 2009, använde de pepparsprej när de förde bort brudgummen. ”Lagstiftningen gör inte paus bara för att du gifter dig,” var den kalla kommentaren från en av gränspolisens chefer. Sydsvenskan visade att det var en systematisk jaktmetod. Ungefär varannan vecka avbröt de vigslar i Rådhuset. Ibland flera gånger samma dag. De begärde in uppgifter i förväg om vilka som skulle gifta sig. Det är en metod som verkar fortsätta.

Nu ska Reva införas även i andra städer. I Stockholm har de nya jaktmetoderna redan prövats vid tunnelbanans spärrkontroller. Samtidigt som papperslösa (med all sannolikhet) städar perrongerna på nätterna och ser till att tunnelbanan fungerar, grips andra vid spärrarna på dagtid.

Reva sprider rädsla och gör livet ännu otryggare för några, och därmed i förlängningen för alla. De polisen jagar med allt större hänsynslöshet är laglydiga ambitiösa människor som vill leva i Sverige.

I stället för att stänga alla livschanser borde riksdagen ena sig om enkla vägar till arbetstillstånd och medborgarskap för papperslösa. Just det Barack Obama, och även konservativa republikaner, nu försöker enas om i USA. Regler som redan finns i andra europeiska länder. Varför inte i Sverige?

Reva pekar i helt annan riktning. Nyligen rapporterade BBC (10/1) om polisens jakt på papperslösa i Grekland. Situationen med rättslöshet för flyktingar, hårt gatuvåld och rasistiska poliser är helt annorlunda i Aten (läs Amnestys rapport) — men BBC:s skildring fungerar ändå som en varning. Bland annat avslöjade de att polisens jakt på flyktingar även drabbar turister med ”fel” hudfärg. En svart amerikan misshandlades och släpades i väg. Samma sak hände en ung sydkorean. USA:s utrikesdepartement har därför, enligt BBC, utfärdat en varning för amerikaner med mörk hudfärg att åka till Grekland.

 

14 kommentarer

 1. Leif Mohlin - 2 februari, 2013

  Men på slutet när argumentet att andra länder i Europa har regler som underlättar för papperslösa att få arbetstillstånd mm så kan jag inte låta bli att bli en smula undrande? Det är ju länder som tar emot bra mycket färre flyktingar mm så är det jämförbart och kan det verkligen stämma?
  Oavsett så är kampanjen skamlig.

 2. Gunnar Eriksson - 2 februari, 2013

  Som tidigare sagts så är polisens främsta uppgift att skydda staten, inte den enskilde medborgaren. Polisen har alltid stått på bevarande sidan när det gällt samhällsförändringar för demokrati och mänskliga rättigheter, här i sverige som i alla andra stater. Vi som hört berättelser av demonstranter för rösträtten här i landet berättat om sabelhugg från poliskåren, och sett aktiviteten hos densamma kåren när det gällt att fånga Ofogungdomar, som protesterar mot krigsövningarna här i norrbotten som USA och NATO genomför varje år. När Telia samarbetar med diktaturer i sin hunger efter vinster och bonusar för sitt ledargarnityr, sover poliserna gott om natten, hälsar Gunnar.

 3. janne - 2 februari, 2013

  Ofta inga vackra ”visitkort”, skrev PG Gyllenhammar om flyktingars bakgrund, men var ändå för fri invandring…”alla pursvenskar” gör dagligen olagligheter också (ex i trafiken mm)…
  Helt laglydig, är nog ingen…

 4. Malte - 2 februari, 2013

  Fast Per … jag förstår inte rubriken. Om man är papperslös och har fått avslag på asylansökan och då går under jorden = då är man väl inte laglydig!? Hur menar du?

 5. Lars Olov - 3 februari, 2013

  Många av dom jobbar ju och för de inkomster som de har så är de oinskränkt skattskyldiga. Har Per kollat upp så att de betalar skatt för deras inkomster här (vilket torde vara en förutsättning för att kunna anses vara ”laglydig”)?
  .
  Per skriver att USA:s utrikesdepartement har utfärdat en varning för amerikaner med mörk hudfärg att åka till Grekland.
  Men Malmö var innan Reva inte heller en särskild trygg plats. Simon Wiesenthal Center har utfärdat en resevarning för judiska resenärer i södra Sverige och antalet personrån är enormt. År 2011 uppgick antalet rån till 924.Bara under två månader så uppgick antalet rån till 172. Det stora antalet rån i Malmö är ett resultat av en misslyckad invandrings och integrationspolitik. Och det är det som är det verkliga problemet. Inte att polisen försöker fånga de som vistat i landet illegalt (det är väl en del av deras jobb).

  • Sven - 4 februari, 2013

   ”Det stora antalet rån i Malmö är ett resultat av en misslyckad invandrings och integrationspolitik. Och det är det som är det verkliga problemet.”
   Det är väl därför Dagens Arena har haft en artikelserie nyligen om integrationspolitik. Under dessa artiklar hade du kunnat bidra konstruktivt till den disskussionen.

   • Lars Olov - 4 februari, 2013

    Jag har inte läst allt men jag såg en hårdvinklad artikel där Sverige, det land som tagit emot mer flyktingar från Irak än hela Nordamerika tillsammans och som på 1990-talet var det land inom det nuvarande EU som tog emot flest flyktingar från krigen i det forna Jugoslavien och som i dagsläget är det land i EU som tar emot flest flyktingar från Syrien kallades ”tvångsutvisningarnas land”.
    .
    Sverige har idag och hade även under den socialdemokratiska regeringens tid en generös flyktingpolitik, betydligt generösare än i jämförbara länder.
    Men i Dagensarena så är vi ”tvångsutvisningarnas land”.
    Det finns ingen anledning att kommentera sådana dumheter.
    .
    För övrigt så kunde jag inte se att du lämnade något konstruktivt bidrag till den diskussionen eller till någon annan diskussion heller för den delen

    • Sven - 4 februari, 2013

     Får inte jag som läsare reagera mot konstiga inlägg? Jag undrade varför du invänder mot denna artikel att en misslyckad invandrings- och integrationepolitik är det stora problemet. Precis som om inte DA skulle skriva om detta.
     Och vad är det för hårdvinklat i den artikel du beskriver? Den baserar sig på en intervju med Migrationsverkets rättschef, Mikael Ribbenvik. Du nämner invandring från forna Jugoslavien, men artikeln tar ju upp även varför detta var möjligt på den tiden.
     ”– Det vi kallar ministerstyre, som är förbjudet här, är precis vad som utövas i hela Europa. När man fattar beslut om att stoppa alla utvisningar till Syrien till exempel är det oftast en minister, eller i konsultation med ett departement, som beslutet tas. Till och med i vårt grannland Norge gör man så, säger Mikael Ribbenvik.

     Samma möjlighet fanns i Sverige fram tills 2005 då utlänningsnämnden ersattes av migrationsdomstolarna. Innan dess hade nämnden möjlighet att lämna över politiskt känsliga beslut för vägledning till regeringen. Det gjordes till exempel i mitten av 1990-talet när tiotusentals bosniska flyktingar egentligen saknade giltiga skäl för att få stanna i Sverige, men där regeringen klev in och gav samtliga uppehållstillstånd. ”
     http://www.dagensarena.se/innehall/tvangsutvisningarnas-land/

     • Lars Olov - 4 februari, 2013

      Det är den misslyckade invandrings och integrationspolitiken som är det verkliga problemet. Inte att polisen gör sitt jobb de gånger då de faktiskt gör det.
      Och om man som Per anser att de som vistas illegalt i landet inte ska spåras upp och utvisas så ska man inte klaga på polisen som han gör utan kräva att lagstiftningen ändras så att deras vistelse i landet upphör att vara illegal.
      Det han gör är lika begåvat som att klaga på lapplisorna över det faktum att en p-bot i innerstan går på en tusenlapp numera. Det är inte dom som beslutat om det.
      Lika lite som det är polisen som bestämmer över vilka som ska få vistas här eller ej.
      .
      Nästa fråga är då vad den fria invandring som Per vill se kommer att kosta.
      Redan nu så kostar den mycket. Redan för 2 år sedan sa Ander Lago (s) att ”flyktingfrågan påverkar de flesta andra stora frågor som den höga arbetslösheten, de skyhöga socialbidragskostnaderna, de dåliga resultaten i Södertäljes skolor och kriminaliteten”.
      I vilken riktning tror Per Wirten att kriminaliteten och ”de skyhöga socialbidragskostnaderna” utvecklas om alla som vill bo här får det?
      Den fria invandring som han förespråkar fungerar bättre i en mer nyliberal ekonomi som tex den Kanadensiska där man i högre grad än här får försörja sig själv
      Tex vad avser anhörighetsinvandring så gäller där att de anhöriga som redan bor i Kanada ansvarar för den nytillkomna anhöriges försörjning. På så vis skenar inte socialbidragskostnaderna som här

 6. Vidi - 3 februari, 2013

  Wirtén är i grunden anarkist. Han förespråkar fri invandring
  och den kommer inte att gynna socialdemokratiska väljare.
  Men det förstår de och går därför till SD.

 7. Etrik - 4 februari, 2013

  Förstår inte alls, problemet är ju att folk inte respekterar våra lagar och regler. Polisen gör ju bara sitt jobb utifrån de system vi har kommit överens om. Vill du ändra något så får du väl säga det rakt ut, alla borde få medborgarskap, oavsett eller lagen måste ändras.
  Istället får man en snyfthistoria.

  Fria medborgarskap skulle innebära att vi måste montera ner alla förmåner medborgare har, ingen gratis skolgång, inga bidrag osv.
  Eller alternativt skaffa ett andra gradens medborgarskap som saknar alla extremt dyra förmåner.

  Det är dessa två alternativ vi står inför så som världen ser ut idag, ifall vi ska vara generösa med medborgarskap (vilket vi faktiskt är redan idag, ohyggligt generösa så man får svindel när man tänker på notan för våra efterkommande),

En ny Samhallsklass

Blogg › De är 20 000 nu. Och de är på väg att bli fler. De packar din mat och städar flygplatser. De långsammaste är för länge sedan bortsållade. I en verksamhet med avkastningskrav kan det krävas att du jobbar 17-timmarspass. Välkommen till det nya Samhall. 938facebook: 875 twitter: 63

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Vesna Prekopic

Nu måste skolan prestera i jämlikhet

Dags att lägga Pisa-paniken åt sidan och börja jaga jämlikheten i skolan lika högljutt som man jagat elevernas resultat. 0Inga delningar

Överskatta inte Pisa

Ett år med andrum


Johanna Senneby

I stället för miljardkonsulter – 1 700 sjuksköterskor i ett år

En miljard kronor har Stockholms landsting lagt på konsulter de senaste fem åren. För de pengarna hade Stockholms sjuksköterskor kunnat få över 1 700 välbehövliga kollegor i ett år. 0Inga delningar

Kinnunen (SD) döms för bokföringsbrott – behåller riksdagsplats

Kvinnors långa sjukskrivningar skjuter i höjden


Nina Brevinge

Pisa: Bättre resultat – men ojämlikheten ökar

Svenska elever presterar bättre i Pisa-mätningen och bryter därmed trenden. Men likvärdigheten har försämrats och ligger nu under OECD-genomsnittet. 0Inga delningar

Fortsatt starkt stöd för SD bland LO-väljare

Arbetsförmedlingen: Invandring nödvändig för att möta arbetskraftsbristen


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • pengaropolitik
  annons_julkap_2016
  Arena_banner_nyhetsbrev