Polisens hänsynslösa jakt på laglydiga människor

Dela

I Malmö har polisen skruvat upp jakten på människor som aldrig begått några brott. 2011 började nya arbetsmetoder prövas för att spåra, fånga in och utvisa papperslösa. I första hand handlar det om de som fått avslag på asylansökan och gått under jorden, men i praktiken omfattas alla papperslösa av de nya jaktmetoderna. Projektet kallas Reva och har initierats av Migrationsverket med Malmö som pilotprojekt.

Gränspolisen beskriver Reva som en stor framgång. Utvisningarna ökade med 25 procent. Är inte det bra? Man kan ju säga att lagar och regler på så vis upprätthålls. Men till vilket pris? Har Reva verkligen ökat tryggheten, rättssäkerheten och den sociala sammanhållningen i Malmö — eller är konsekvensen motsatsen?

I en uppmärksammad artikel i magasinet Re:public beskriver journalisten Linda Stark hur polisen intensifierat jakten. Fler barn och vuxna stoppas på stan för ID-kontroll. De ringer barn- och ungdomspsykiatrin Bup, gör fler husrannsakningar och arbetsplatskontroller. Målet är att fånga in så många som möjligt. Höja statistiken maximalt. Polisen säger att de naturligtvis inte ägnar sig åt det som i USA kallas ”racial profiling”, alltså bara söker efter Malmöbor med mörk hudfärg. Det är omöjligt att tro dem. Det är knappast de som ser ut som jag som ID-kontrolleras. Från ett stort och fullsatt protestmöte för ett par veckor sedan på Moriskan rapporterades också vittnesmål om ”racial profiling” av pendlare vid Öresundsbron.

I artikeln beskriver anställda på Teamet för krigs- och tortyskadade i Malmö konsekvenserna. En del ungdomar vågar inte längre komma dit, eftersom de vet att civilklädda poliser rör sig runt lokalerna, som för övrigt ligger granne med Bup. Andra klarar inte längre av meningsfull terapi etersom de blivit helt upptagna av en ny rädsla: för den svenska polisen. Den posttraumatiska stress de lider av har förvandlats till en pågående stress, säger psykologen Kenjiro Sato. I stället för att gå till skolan, spela fotboll eller träffa vänner är det nu många papperslösa barn som faktiskt gömmer sig på riktigt.

Redan före Reva väckte gränspolisens aggressiva metoder i Malmö reaktioner. Sommaren 2010 berättade Sydsvenskan (9/7) hur de regelbundet börjat storma bogerliga vigslar. Vid åtminstone ett tillfälle, strax före jul 2009, använde de pepparsprej när de förde bort brudgummen. ”Lagstiftningen gör inte paus bara för att du gifter dig,” var den kalla kommentaren från en av gränspolisens chefer. Sydsvenskan visade att det var en systematisk jaktmetod. Ungefär varannan vecka avbröt de vigslar i Rådhuset. Ibland flera gånger samma dag. De begärde in uppgifter i förväg om vilka som skulle gifta sig. Det är en metod som verkar fortsätta.

Nu ska Reva införas även i andra städer. I Stockholm har de nya jaktmetoderna redan prövats vid tunnelbanans spärrkontroller. Samtidigt som papperslösa (med all sannolikhet) städar perrongerna på nätterna och ser till att tunnelbanan fungerar, grips andra vid spärrarna på dagtid.

Reva sprider rädsla och gör livet ännu otryggare för några, och därmed i förlängningen för alla. De polisen jagar med allt större hänsynslöshet är laglydiga ambitiösa människor som vill leva i Sverige.

I stället för att stänga alla livschanser borde riksdagen ena sig om enkla vägar till arbetstillstånd och medborgarskap för papperslösa. Just det Barack Obama, och även konservativa republikaner, nu försöker enas om i USA. Regler som redan finns i andra europeiska länder. Varför inte i Sverige?

Reva pekar i helt annan riktning. Nyligen rapporterade BBC (10/1) om polisens jakt på papperslösa i Grekland. Situationen med rättslöshet för flyktingar, hårt gatuvåld och rasistiska poliser är helt annorlunda i Aten (läs Amnestys rapport) — men BBC:s skildring fungerar ändå som en varning. Bland annat avslöjade de att polisens jakt på flyktingar även drabbar turister med ”fel” hudfärg. En svart amerikan misshandlades och släpades i väg. Samma sak hände en ung sydkorean. USA:s utrikesdepartement har därför, enligt BBC, utfärdat en varning för amerikaner med mörk hudfärg att åka till Grekland.

 

14 kommentarer

 1. Leif Mohlin - 2 februari, 2013

  Men på slutet när argumentet att andra länder i Europa har regler som underlättar för papperslösa att få arbetstillstånd mm så kan jag inte låta bli att bli en smula undrande? Det är ju länder som tar emot bra mycket färre flyktingar mm så är det jämförbart och kan det verkligen stämma?
  Oavsett så är kampanjen skamlig.

 2. Gunnar Eriksson - 2 februari, 2013

  Som tidigare sagts så är polisens främsta uppgift att skydda staten, inte den enskilde medborgaren. Polisen har alltid stått på bevarande sidan när det gällt samhällsförändringar för demokrati och mänskliga rättigheter, här i sverige som i alla andra stater. Vi som hört berättelser av demonstranter för rösträtten här i landet berättat om sabelhugg från poliskåren, och sett aktiviteten hos densamma kåren när det gällt att fånga Ofogungdomar, som protesterar mot krigsövningarna här i norrbotten som USA och NATO genomför varje år. När Telia samarbetar med diktaturer i sin hunger efter vinster och bonusar för sitt ledargarnityr, sover poliserna gott om natten, hälsar Gunnar.

 3. janne - 2 februari, 2013

  Ofta inga vackra ”visitkort”, skrev PG Gyllenhammar om flyktingars bakgrund, men var ändå för fri invandring…”alla pursvenskar” gör dagligen olagligheter också (ex i trafiken mm)…
  Helt laglydig, är nog ingen…

 4. Malte - 2 februari, 2013

  Fast Per … jag förstår inte rubriken. Om man är papperslös och har fått avslag på asylansökan och då går under jorden = då är man väl inte laglydig!? Hur menar du?

 5. Lars Olov - 3 februari, 2013

  Många av dom jobbar ju och för de inkomster som de har så är de oinskränkt skattskyldiga. Har Per kollat upp så att de betalar skatt för deras inkomster här (vilket torde vara en förutsättning för att kunna anses vara ”laglydig”)?
  .
  Per skriver att USA:s utrikesdepartement har utfärdat en varning för amerikaner med mörk hudfärg att åka till Grekland.
  Men Malmö var innan Reva inte heller en särskild trygg plats. Simon Wiesenthal Center har utfärdat en resevarning för judiska resenärer i södra Sverige och antalet personrån är enormt. År 2011 uppgick antalet rån till 924.Bara under två månader så uppgick antalet rån till 172. Det stora antalet rån i Malmö är ett resultat av en misslyckad invandrings och integrationspolitik. Och det är det som är det verkliga problemet. Inte att polisen försöker fånga de som vistat i landet illegalt (det är väl en del av deras jobb).

  • Sven - 4 februari, 2013

   ”Det stora antalet rån i Malmö är ett resultat av en misslyckad invandrings och integrationspolitik. Och det är det som är det verkliga problemet.”
   Det är väl därför Dagens Arena har haft en artikelserie nyligen om integrationspolitik. Under dessa artiklar hade du kunnat bidra konstruktivt till den disskussionen.

   • Lars Olov - 4 februari, 2013

    Jag har inte läst allt men jag såg en hårdvinklad artikel där Sverige, det land som tagit emot mer flyktingar från Irak än hela Nordamerika tillsammans och som på 1990-talet var det land inom det nuvarande EU som tog emot flest flyktingar från krigen i det forna Jugoslavien och som i dagsläget är det land i EU som tar emot flest flyktingar från Syrien kallades ”tvångsutvisningarnas land”.
    .
    Sverige har idag och hade även under den socialdemokratiska regeringens tid en generös flyktingpolitik, betydligt generösare än i jämförbara länder.
    Men i Dagensarena så är vi ”tvångsutvisningarnas land”.
    Det finns ingen anledning att kommentera sådana dumheter.
    .
    För övrigt så kunde jag inte se att du lämnade något konstruktivt bidrag till den diskussionen eller till någon annan diskussion heller för den delen

    • Sven - 4 februari, 2013

     Får inte jag som läsare reagera mot konstiga inlägg? Jag undrade varför du invänder mot denna artikel att en misslyckad invandrings- och integrationepolitik är det stora problemet. Precis som om inte DA skulle skriva om detta.
     Och vad är det för hårdvinklat i den artikel du beskriver? Den baserar sig på en intervju med Migrationsverkets rättschef, Mikael Ribbenvik. Du nämner invandring från forna Jugoslavien, men artikeln tar ju upp även varför detta var möjligt på den tiden.
     ”– Det vi kallar ministerstyre, som är förbjudet här, är precis vad som utövas i hela Europa. När man fattar beslut om att stoppa alla utvisningar till Syrien till exempel är det oftast en minister, eller i konsultation med ett departement, som beslutet tas. Till och med i vårt grannland Norge gör man så, säger Mikael Ribbenvik.

     Samma möjlighet fanns i Sverige fram tills 2005 då utlänningsnämnden ersattes av migrationsdomstolarna. Innan dess hade nämnden möjlighet att lämna över politiskt känsliga beslut för vägledning till regeringen. Det gjordes till exempel i mitten av 1990-talet när tiotusentals bosniska flyktingar egentligen saknade giltiga skäl för att få stanna i Sverige, men där regeringen klev in och gav samtliga uppehållstillstånd. ”
     http://www.dagensarena.se/innehall/tvangsutvisningarnas-land/

     • Lars Olov - 4 februari, 2013

      Det är den misslyckade invandrings och integrationspolitiken som är det verkliga problemet. Inte att polisen gör sitt jobb de gånger då de faktiskt gör det.
      Och om man som Per anser att de som vistas illegalt i landet inte ska spåras upp och utvisas så ska man inte klaga på polisen som han gör utan kräva att lagstiftningen ändras så att deras vistelse i landet upphör att vara illegal.
      Det han gör är lika begåvat som att klaga på lapplisorna över det faktum att en p-bot i innerstan går på en tusenlapp numera. Det är inte dom som beslutat om det.
      Lika lite som det är polisen som bestämmer över vilka som ska få vistas här eller ej.
      .
      Nästa fråga är då vad den fria invandring som Per vill se kommer att kosta.
      Redan nu så kostar den mycket. Redan för 2 år sedan sa Ander Lago (s) att ”flyktingfrågan påverkar de flesta andra stora frågor som den höga arbetslösheten, de skyhöga socialbidragskostnaderna, de dåliga resultaten i Södertäljes skolor och kriminaliteten”.
      I vilken riktning tror Per Wirten att kriminaliteten och ”de skyhöga socialbidragskostnaderna” utvecklas om alla som vill bo här får det?
      Den fria invandring som han förespråkar fungerar bättre i en mer nyliberal ekonomi som tex den Kanadensiska där man i högre grad än här får försörja sig själv
      Tex vad avser anhörighetsinvandring så gäller där att de anhöriga som redan bor i Kanada ansvarar för den nytillkomna anhöriges försörjning. På så vis skenar inte socialbidragskostnaderna som här

 6. Vidi - 3 februari, 2013

  Wirtén är i grunden anarkist. Han förespråkar fri invandring
  och den kommer inte att gynna socialdemokratiska väljare.
  Men det förstår de och går därför till SD.

 7. Etrik - 4 februari, 2013

  Förstår inte alls, problemet är ju att folk inte respekterar våra lagar och regler. Polisen gör ju bara sitt jobb utifrån de system vi har kommit överens om. Vill du ändra något så får du väl säga det rakt ut, alla borde få medborgarskap, oavsett eller lagen måste ändras.
  Istället får man en snyfthistoria.

  Fria medborgarskap skulle innebära att vi måste montera ner alla förmåner medborgare har, ingen gratis skolgång, inga bidrag osv.
  Eller alternativt skaffa ett andra gradens medborgarskap som saknar alla extremt dyra förmåner.

  Det är dessa två alternativ vi står inför så som världen ser ut idag, ifall vi ska vara generösa med medborgarskap (vilket vi faktiskt är redan idag, ohyggligt generösa så man får svindel när man tänker på notan för våra efterkommande),

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Sveriges mest hatade reporter

Blogg › När bloggaren Julia Caesar avslöjats stängde DN-reportern Niklas Orrenius av mobiltelefonen, skaffade hemlig adress och slutade svara på twitter. Reportern som hyllat pratet och lyssnandet som metod fick till slut nog av hatet. 0Inga delningar

Allt sämre villkor i privat driven äldreomsorg

Nyhet › Lägre löner, mer missnöje med arbetet och högre andel otrygga jobb i privat driven äldreomsorg, visar ny rapport. »Orealistiskt att enbart lita till att marknadskrafterna«, säger Tobias Baudin, Kommunal. 0Inga delningar

Är Kinberg Batra Moderaternas Mona Sahlin?

Ledare › För kvinnosakens skulle får man hoppas att M backar upp sin partiledare. Även när det blåser. Det verkade så rätt när… 0Inga delningar

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Så driver assistansbolagen upp vinsterna

Nyhet › Med hjälp av jurister kan privata bolag driva upp antalet assistanstimmar – och därmed vinsterna. »Lagen sätter få gränser för vad man kan få« säger Cecilia Eek, Försäkringskassan. 68facebook: 68

Andrummet ger mig andnöd

Ledare › Det finns mycket EU kan göra för människor på flykt. I stället väljer medlemsländerna att skaffa sig andrum bakom gränskontroller… 0Inga delningar

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Veckans graf: Minst 27 remissinstanser sågar betyg från fyran

Minst 27 remissinstanser är kritiska till betyg från årskurs 4. Ändå går regeringen vidare med förslaget. 0Inga delningar

LO-bossen: Vi kommer nå målet om att halvera lönegapet

Så blir LO:s samordning


hannafinmo

Varning för Lööfs migrationspolitik

C har hög svansföring gällande invandringens positiva sidor. Samtidigt vill man försämra både jobbvillkor och välfärd för nyanlända... 0Inga delningar

Viktigast var att komma överens

Mer måste göras för jämställda löner


Vesna Prekopic

Vår tids daglönare

Kampen mot de otrygga jobben, de otrygga liven, borde vara den stora kampen fackförbunden driver gemensamt. 0Inga delningar

Vilka politiker vågar göra som i Nyköping?

Polisen behövs, men jämlikhet behövs mer


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • pengaropolitik
  annons
  annons2
  Arena_banner_nyhetsbrev