Solidariteten och engagemanget för de kristna bör inte polariseras och föraktas, skriver prästen Annika Borg i en replik.

För en dryg månad sedan startade jag, tillsammans med två kvinnliga prästkollegor, Facebookgruppen Mitt Kors. Den konkreta orsaken var avrättningen av Fader Jacques Hamel under en mässa i franska Rouen. Händelsen berörde oss djupt som präster och människor.

Syftet är enkelt och tydligt. Vi ville visa solidaritet med världens utsatta kristna och uppmanade människor att sätta på sig ett kors runt halsen, ta en bild av sig själva och posta i gruppen. Vi beskriver korset som en kärlekens symbol mot mörker och våld. Så har den kristna kyrkan talat om korset i tvåtusen år.

Gensvaret har varit överväldigande. Gruppen närmar sig i skrivande stund 10 000 medlemmar. Tusentals bilder har postats och nästan lika många personliga berättelser om ärvda kors, kors köpta på skilda platser, kors som minnen från särskilda tillfällen. De som postar har olika bakgrund, här finns människor från olika kristna traditioner, sökare och tvivlare, ateister och människor med judisk och muslimsk bakgrund. Här finns människor med rötter i Irak och Syrien. Gruppen har även fått uppmärksamhet internationellt.

Det är därför med stor förvåning som jag läser Per Wirténs polariserande text som utmålar oss som ”sliriga” och som tre människor som förtjänar kyrkoledningens motvilja. Det faller på sin egen orimlighet: biskopar finns med i gruppen samt många, många präster och andra kyrkligt anställda, förtroendevalda och engagerade.

Det var kommunikationschefen i Svenska kyrkan som under sin semester fällde negativa kommentarer om oss på sin Facebooksida, alltså en tjänsteman, och började sprida dem. Ärkebiskop Antje Jackelén har kritiserat kommunikationschefens agerande.

Så, vad är Wirténs ärende? Tydligen att politisera och polarisera ett engagemang för utsatta kristna som består av en mångfald av människor. Det är ett förakt för alla dem som nu visar sin solidaritet. Sidan är helt öppen, det är bara att gå in och titta och delta.

Att kristna är under attack är för övrigt en uppfattning vi delar med större delen av världens ledare.

Annika Borg, teologie doktor, skribent och präst i Svenska kyrkan