I dag hade de tre vise männen inte kommit fram till Jesusbarnet i Betlehem.

En mur, taggtråd och tungt beväpnade soldater hade hindrat dem. Det är en utstuderad apartheid i Palestina, regisserad av den militära supermakten Israel.

Det lackar mot jul i stora delar av världen. På söndag är det tredje advent.

I Betlehem är torget framför födelsekyrkan pyntat med änglar, stjärnor och ljusslingor i kulörta färger. Granen har spridit sitt ljus sedan första advent och allt fler söker sig till de heliga platserna.

En idyll eller? Några kvarter från stadens mitt reser sig Muren av betong. Åtta meter hög och två meter bred. Inget monument över historien, utan ett nutida uttryck för makt och förtryck.

En mur som när den är helt klar ska sträcka sig 720 kilometer på ockuperad mark. En mur som delar, isolerar och förnedrar. En mur som separerar familjer och vänner. En mur som skiljer sjuka från sjukhus, barn från skolor och arbetare från arbeten. En mur som fördömts av den Internationella domstolen i Haag.

Men den demokratiska världen blundar. Vi fortsätter att handla varor från ockuperade områden.

Under granen ligger kanske paket med Nike sportstrumpor, Crayola barnkritor och hudkrämer från Döda Havet. Allt sannolikt tillverkat på av Israel ockuperad mark.

På julbordet står kanske en vinflaska Yarden, röd grapefruktjuice från ICA eller en Sodastreamer från ockuperade områden. Och dadlar med märket Jordan, citrusfrukter från Carmel och Jaffa, vindruvor Perlette och småtomater Melody eller Bio-Top.

Detta trots att närmare 200 palestinska organisationer vädjat om bojkott sedan år 2005. Bett oss om att inte stödja den illegala ockupationen av palestinsk mark. Bett oss om lite solidaritet.

Den apartheid som Israel utsätter palestinierna för är utstuderat elak. Under andra Gazakriget 2014 dödades enligt FN minst 2042 palestinier. 1444 civila, varav 478 barn och 246 kvinnor. I samma krig dödades 64 israeliska soldater och två civila vuxna män.

Men det handlar inte bara om brutalt våld, utan också ett ständigt närvarande förtryck i vardagen. Demolerade hus, stöld av vatten, ideliga identitetskontroller, stängsel, fängslade av barn, godtyckliga arresteringar och domar.

Den totala kontroll Israel har över palestinierna har fått förödande konsekvenser. Mödradödligheten är nio gånger större och spädbarnsdödligheten är drygt fyra gånger så hög i Palestina jämfört med Israel. Och medellivslängden är nästan tio år kortare i Palestina.

Israel har ockuperat Palestina sedan 1967 och bryter mot internationell rätt, FN-resolutioner och mänskliga rättigheter. Det räcker inte att återigen konstatera att Israel inte respekterar folkrätten.

Omvärlden, vi, måste införa sanktioner mot Israel på samma sätt som vi tidigare gjort mot andra folkrättsförbrytare, till exempel apartheidregimen i Sydafrika.

Vi kan inte fortsätta att blunda och slå dövöronen till. En bra början är att sluta handla varor från ockuperade områden.

Målet är en fred där Israel och Palestina lever som fria stater, sida vid sida, med de gränser som gällde före kriget 1967.

Det vi, du och jag, kan göra redan nu är att bojkotta varor från ockuperade områden. Det finns redan en miljon Soda Stream i Sverige och det är en miljon för många. Spola kröken med viner från Carmel, Yarden och Golan Heights Winery. Kolla förpackningarna på kläder och andra varor. Landprefixet på EAN-koden 729 ska du akta dig för.

Julen i Betlehem 2016 kommer även den att firas i skuggan av en Mur. Med vår hjälp kan en framtid utan Mur bli verklighet. När? Ja, det beror ju delvis på oss.