Även i Norrland ska vi kunna vara trygga med att telefoni och internet alltid fungerar tillfredsställande. Det skriver företrädare för Norrlandsförbundet.

I storstäderna förutsätts det att de mobila tjänsterna alltid ska fungera bra överallt. I Norrland vet vi att det kan vara problem både med täckningen och prestandan såväl gällande telefoni som bredband. Vi hör talas om exempel där företagare sköter sin verksamhet på dagarna, men sköter bankärenden och kundkontakter via e-post på nätterna när nätet fungerar bättre.

Norrlandsförbundet vill att täckningskartan ska handla om yta och inte bara om flest nöjda individer när det gäller tillfredsställande bandbredd och telefoni. Alla som bor i och reser till Norrland ska veta att det finns täckning!

Staten är störste ägare av mobiloperatören Telia. Det kan därför ställas större krav på att Telia ska ta ansvar för hela Sverige. Norrlandsförbundet anser att statens direktiv till Telia ska förändras till att omfatta även utbyggnad i glesbygden.

Snabbt bredband och väl fungerande telefoni är nödvändigt för att vi ska kunna bo och verka både i städerna och på landsbygden. Norrlandsförbundet anser att snabbt bredband och telefoni för alla ska vara lika självklart som tillgång till elektricitet!

Alla hushåll och företag har idag rätt till fast eller mobil telefoni. Vi går i dag mot ett samhälle där mer och mer samhällsservice tillhandahålls via internet. I en tid när bankerna lägger ner sina kontor och slutar med kontanthantering blir det än viktigare för människor att kunna göra sina bankärenden via internet. Vi deklarerar via nätet och i en nära framtid kommer vi också att rösta via nätet. Vi behöver kunna arbeta och studera på distans och veta att nätet är stabilt inför en deadline. Vi behöver känna oss trygga med att larm till hemtjänsten alltid ska fungera, även vid hög belastning på nätet.

IT- och energiministern Anna-Karin Hatt (C) har aviserat satsningar på bredbandsutbyggnad på landsbygden, mer pengar till fiberföreningarna, öronmärkning av frekvensband och utbyggnad av 4G. Hon anger att flera mobiloperatörer bestämt sig för att göra miljardinvesteringar i bättre mobiltäckning.

Norrlandsförbundet vill att fördelningen av medlen ska gynna glesbygden i Norrlands inland likväl som tätorterna längs Norrlandskusten.

Vad säger IT- och energiministern, Telia och övriga operatörer om möjligheterna för snabbt bredband och telefoni i Norrland?

Norrlandsförbundet
Ewa Back, ordförande
Berit Kvist, vice ordförande
Britt Westerlund, Norrbottens län
Ann-Kristin Nilsson, Norrbottens län
Inger Bäckström, Västerbottens län
Hans-Olof Mårtensson, Västerbottens län
Susanné Wallner, Jämtlands län
Jim Salomonsson, Jämtlands län
Agnetha Alenius Madsen, Västernorrlands län
Sig-Britt Ahl, Västernorrlands län
Gunnar Olsson, Gävleborgs län
Jenny Breslin, Gävleborgs län