Att släppa in sverigedemokrater, med sin invandringsfientliga inställning, i domstolar som ska avgöra människors skyddsbehov är rättsosäkert och farligt. De bör entledigas, skriver nämndemannen Jonas Lundgren (V).

Som nämndeman har jag under kort tid upplevt mycket och fått många nya erfarenheter. Att vara nämndeman är ett viktigt uppdrag och ett stort förtroende.

I dag har vi kunnat läsa om hur nämndemän från Sverigedemokraterna i migrationsdomstolen minskar chansen för asylsökande att få uppehållstillstånd i Sverige. Detta är inte bara en upprörande nyhet. Det visar också att vårt rättsväsende i fråga om asylärenden inte är rättssäker.

Varje nämndeman i Sverige avlägger domareden. Utan att ha avlagt den får man inte döma i svensk domstol. Domareden förestavas av rådmannen eller lagmannen och är bindande för nämndemän likväl som lagfarna domare. Den lyder som följer:

“Jag X.X. lovar och försäkrar på heder och samvete, att jag vill och skall efter mitt bästa förstånd och samvete i alla domar rätt göra, ej mindre den fattige än den rike, och döma efter Sveriges lag och laga stadgar; aldrig lag vränga eller orätt främja för släktskap, svågerskap, vänskap, avund, illvilja eller räddhåga, ej heller för mutor och gåvor eller annan orsak, under vad sken det vara må; ej den saker göra, som saklös är, eller den saklös, som saker är. Jag skall varken förr, än domen avsäges, eller sedan uppenbara dem, som till rätta gå, eller andra de rådslag rätten inom stängda dörrar håller. Detta allt vill och skall jag som en ärlig och uppriktig domare troget hålla”.

Genom att döma efter sin politiska övertygelse på så vis att man avslår asylärenden på grund av sin inställning till invandring kan i flera hänseenden vara ett brott mot domareden.

För det första står klart och tydligt i eden att domare inte får “lag vränga” på grund av “illvilja”. Att på grund av sin inställning till invandring sitta i migrationsdomstolen och avslå asylärenden av ideologiska skäl är svårt att tolka som annat än att “lag vränga” av “illvilja”.

Brott mot domareden ska leda till en nämndemans entledigande eller annan åtgärd som rådmannen finner lämplig. Att släppa in Sverigedemokraterna, med sin invandringsfientliga inställning i domstolar som ska avgöra människors skyddsbehov är rättsosäkert och farligt.

Det är inte bara en björntjänst mot nämndemannakåren eller mot domstolen, det kan leda till allvarliga konsekvenser för enskilda människor som är i behov av skydd i Sverige men som på grund av nämndemannasystemets utformning nekas det skyddet.

Det finns inget lätt sätt att lösa den situationen. Men det enda rakryggade vore att entlediga alla nämndemän från Sverigedemokraterna från uppdrag i migrationsdomstolen.

Inte för att de är sverigedemokrater i första hand utan eftersom det deras partitillhörighet medför, en negativ inställning till invandring i sig, gör prövningen av asylärenden rättsosäker och ännu mer godtycklig en den redan är.

Jonas Lundgren, nämndeman, tingsrätten och Migrationsdomstolen