Gustav Lindström, Olle Bring

#metoo Inga lagar i världen kommer att lösa problemen med sexuella trakasserier i den takt som krävs, om inte vi ändrar attityd. Det är dags att vi slutar blunda för de enorma problemen vi har med mäns kvinnosyn, vi har fått nog.skriver två företrädare för MUF, Moderata ungdomsförbundet.

När vi politiker får frågan om vad vi vill genomföra för att motverka våldtäkter, sexuella trakasserier och ofredanden står vi alltför ofta utan några slagkraftiga förslag.

Man talar gärna om hårdare straff, fler poliser och samtyckeslagstiftning och detta är såklart inte fel. Vi måste dock ha klart för oss att inget av dessa förslag kommer att göra någon avsevärd skillnad i mäns attityd gentemot kvinnor.

Den bittra sanningen är att ingenting som vi politiker kan göra i form av lagar och reformer kommer lösa detta problem i den takt som krävs. Inget parti kommer ensamma kunna förgöra de problematiska strukturer och normer som finns i vårt samhälle.

Därför är kampanjer likt #metoo det som på riktigt kan göra skillnad gällande människors attityder. För oss som lever i fungerande demokratier kommer civilsamhället alltid vara starkare än staten, det är endast genom att individer kan bemöta varandra i dialog och historieutbyten som man på riktigt kan göra skillnad.

#metoo handlar om upplysning och signaler som sprids snabbare än vad någon politisk reform någonsin kommer att kunna göra i samhället.

När människor går ihop i enorma kampanjer, likt #metoo,  och delar sina egna historier kan vi på riktigt sätta offren i första rummet.

Man borde kanske lägga all annan ideologi, spelteori och övrig politisk overksamhet åt sidan för att fokusera på den mest grundläggande uppgift vi människor har i samhället. Nämligen att inte inskränka andra individers frihet och behandla varandra med respekt.

Vi kan rakryggat säga att vi skäms över att vara män i tider som dessa. Nu när en del av det stora mörkertalet äntligen kommer upp till ytan, kan vi på riktigt se till att diskussionen kring hur vi ändrar mäns destruktiva beteende får den plats i debatten som den alltid förtjänat. Men vad gör vi härnäst?

Nästa gång man ser en killkompis som vill gå hem med en tjej som egentligen är lite för full, eller en man som tafsar på krogen måste vi  säga ifrån.

Tyvärr talar inte mycket för att berättelserna som framkommit i samband med de senaste veckornas debatt kommer att ge tillräckligt stora och märkbara konsekvenser för förövarna.

Som män kan vi ofta känna oss maktlösa, att vi inte kan göra någon skillnad i frågan om kvinnors sexuella utsatthet, men det är inte sant. För varje kvinnoförnedrande historia i omklädningsrummet, varje olämpligt grabbskämt eller nej som inte tas på allvar växer kvinnors förtryck. Nu måste alla män och kvinnor tillsammans stå upp för varandra och säga stopp en gång för alla.

Vad rörelsen kring #metoo verkligen visat är att de flesta våldtäktsmän inte är okända gärningsmän som utför sina övergrepp i en mörk park. Att som man lätta sitt samvete genom att skylla på endast en slags man som ofredar och trakasserar kommer aldrig lösa problemen .

Trots att det finns mycket som politikerna och rättssamhället kan försöka göra för att minska de sexuella övergreppen måste det vara vi som ändrar vår attityd.

Nästa gång man ser en killkompis som vill gå hem med en tjej som kanske egentligen är lite för full, eller en man som tafsar på en tjej på krogen måste vi gå emellan och säga ifrån. Att man ska känna sig trygg oavsett vem man är måste ligga i allas intresse.

Vi får inte låta denna debatt stanna vid att endast vara en debatt. Det är dags att vi slutar blunda för de enorma problemen vi har med mäns kvinnosyn, vi har fått nog.

Olle Bring är medlem i MUF Västra Götalanda Norra, ordförande i MUF Åmål.

Gustav Lindström är 1:e vice distriktsordförande MUF Västerbotten.