En bra sexualpolitik ger folkhälsovinster för hela samhället. Men sexualpolitiken har lyst med sin frånvaro i alliansregeringens prioriteringar. Det skriver Gunvor G Ericson och Petter Forkstam (MP).

Sex är glädje, njutning och lust. I dag har många svenskar friheten att välja med vem, när och hur de vill ha sex. Det är fantastiskt att den sexuella friheten utvecklats men samtidigt finns också attityden bland vissa killar att sex är en rättighet även om en annan människa kränks. Det behövs aktiva åtgärder för att vända den utvecklingen.

Sexualupplysning och ökad kunskap om sexualitet har varit en grundsten för den sexuella frigörelsen i Sverige. Kunskap är också grundläggande för att kunna fatta politiska beslut. Sexualpolitik handlar bland annat om ungas rätt att få utforska sin sexualitet men även om att äldre par respekteras för sitt samliv och får bo tillsammans på äldreboendet.

Sex är folkhälsa. En bra sexualpolitik ger folkhälsovinster för hela samhället. Men sexualpolitiken har lyst med sin frånvaro i alliansregeringens prioriteringar.

Sex är välfärd. Sexualpolitik handlar också om befolkningens hälsa och sociala välbefinnande. En trygg och normkritisk sexualitet, fri från fördomar, diskriminering, tvång och våld är hälsosam. Samhällets syn på sexualiteten påverkar till exempel om människor som är homo, bi eller trans utsätts för fördomar och diskriminering – med ohälsa som följd. Därför är sexualpolitik en angelägen folkhälsofråga som behöver lyftas fram.

En aktiv sexualpolitik som ökar kunskapen om säker sex för glädje och njutning är en motvikt till porrindustrins skeva bild av könsrollerna och sex som rättighet för vissa. Poliser har beskrivit att en del unga killars attityder blivit allt råare, de anser att tjejer bara måste ställa upp. Det är en oroande utveckling. Man kan naturligtvis inte lagstifta om attityder, normer och värderingar, men lagar kan styra. Därför är det viktigt att det införs en samtyckesbaserad våldtäktslag lika väl som det en gång infördes en sexköpslag.

Nyligen öppnades den nya Folkhälsomyndigheten, tidigare Folkhälsoinstitutet och Smittskyddsinstitutet. Men ansvarig minister Göran Hägglund (KD), både socialminister och folkhälsominister, har inte tagit tillfället att lyfta fram sexualpolitik och främjandet av sexuell hälsa.

Först 2013 startade arbetet för att ta fram en nationell SRHR-strategi men det ser nu ut som att det finns stor risk att det bara blir en tummetott och att perspektivet att främja sexuell hälsa saknas.

För att inte hamna där föreslår vi att regeringen tar till sig följande punkter i en modern sexualpolitik

  • Främja sexuell hälsa, genom att öka kunskapen om sex som njutning och glädje inte bara sjukdom och oönskade graviditeter
  • Öka tillgängligheten till Ungdomsmottagningar, utveckla mottagningsverksamhet för unga vuxna 20–25 år och garantera hälso- och sjukvård kopplad till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
  • Se över kostnaderna för preventivmedel, öka kunskapen och tillgängligheten till olika metoder och preparat.
    • Säkerställ att alla elever får sex- och samlevnadsundervisning i skolan.
    • Ge vård och behandling till dem som utsatts för sexualiserat våld.

I en värld med lika rättigheter kan alla som vill känna sig inkluderade. Miljöpartiet tror att alla människor, oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck, mår bättre och blir lyckligare utan tvingande etiketter och trånga kategorier.

När sexualpolitik diskuteras ska vi med andra ord minnas att queerrörelsen i lika hög grad även är de heterosexuellas kamp: för ett friare och mer avspänt samhälle med mindre tvingande normer, med större utrymme för varje individ att få vara den hen vill. Med den kunskapen som grund kan en modern sexualpolitik byggas.

Gunvor G Ericson (MP), riksdagsledamot och folkhälsopolitisk talesperson
Petter Forkstam (MP), riksdagskandidat och sammankallande för Grönt hbtq-nätverk