Sverige har en regering som inte förstår att all utbildning, från förskolan till högskolan och vuxenutbildningen, måste inkludera digital kompetens, skriver Monica Green, Socialdemokraternas IT-politiska talesperson.

Trots att IT-jobben ligger i topp på efterfrågade jobb förstår inte regeringen att all utbildning, från förskolan till högskolan och vuxenutbildningen, måste inkludera digital kompetens.

Arbetsförmedlingens senaste rapport visar att det är inom IT-sektorn personal eftersöks. På topp av efterfrågad personal ligger mjukvaru- och systemutvecklare. Förutom civilingenjörer av olika slag efterfrågas också IT-arkitekter och teletekniker.

Att den digitala tillväxten kommer med full kraft är det ingen tvekan om. Men den måste mötas av politiska beslut som gör det möjligt för människor att ta de nya jobben. Bristen på IT-utbildningar på alla nivåer är uppenbar och måste åtgärdas nu. Tyvärr har vi en regering som inte ser sambanden mellan en digitaliserad undervisning och digital tillväxt.

Sverige ligger i IT-toppen, viket vi gjort sedan vi Socialdemokrater satsande i på Hem-PC-reformen, de kommunala bredbandspengarna och ITis (IT i skolan). Nu har vi en regering som enkom litar på marknaden. Det kommer inte att räcka i längden.

Digitalisering innebär att affärsmodeller inom hela näringslivet i allt större utsträckning bygger på ett tjänsteerbjudande ovanpå en teknisk plattform av något slag.

Det gäller allt ifrån hur vi tar del av nyheter och konsumerar musik, till medicinska analyser, ekonomi- och lönehanteringssystem till bank-, betal- och sjukvårdsupplysningstjänster.

Digitala tjänster och digital tillväxt utvecklar och erbjuder nya, effektivare och mer produktiva digitala tjänstelösningar. Vidden av globalisering och möjligheterna att via nätet köpa produkter och tjänster från hela världen är oändlig. Men då måste vi ha en regering som kommer till skott med e-legitimation.

Oftast är affärsmodellerna inte är anpassade till den digitala tillväxten. Det gäller till exempel immaterialrättssystemet, innovationer i tjänsteföretag, distribution, marknadsföring, tillgången till data utifrån vilka nya tjänster kan byggas, samt tillgång till bredband med höga hastigheter i hela landet.

Frågorna om standardiseringar, ett öppet internet, öppna affärsmodeller blir allt viktigare och är inte längre bara en fråga för IT-nördar eller specialister (inget ont om nördar eller specialister, de är en förutsättning).

Både inom privata företag och inom kommuner och landsting har tyvärr IT-frågorna hänvisats till IT-avdelningen i tron att det finns tekniska lösningar. Och det är klart att det finns tekniska lösningar på tekniska problem.  Men frågorna är så strategiska, framtidsinriktade och stora att såväl företagsledningar, kommunledningar och vi lagstiftare måste behandla dem som en av de viktigare frågorna för Sveriges tillväxt.

Den digitala tillväxten är vid sidan av industripolitiken helt avgörande för hur Sverige ska klara sig i framtiden. Då måste det finnas utbildning, omskolning, folkbildning, validering och fortbildning för att ta de nya jobben. Men digital kompetens startar redan i förskolan och grundskolan och givetvis måste Sverige ha en nationell IT-strategi för skolan.

Att kopiera EU:s digitala Agenda till Sveriges digitala Agenda är okej. Men vi måste gå från fina ord och övergripande visioner till praktisk handling.

Fram med utvecklingsplanerna för smarta, hållbara städer. Fram med digitala lösningar för välfärdssektorn och fram med framtidstron. Politiken kan göra skillnad.

Monica Green, Socialdemokraternas IT-politiska talesperson