Det får vara nog nu, med dödligt våld. med  allt yngre förövare och offer! Men mitt i mörkret finns det metoder som fungerar och visar vägar ut ur kriminaliteten.

Det skjuts om inte dagligen, så flera gånger i veckan, på öppen gata och att det skjuts för att döda. 2016 dog 19 män i åldern 15–29 år av skottskador, totalt föll 86 personer offer för dödligt våld, visar ny statistik från Socialstyrelsen.

Det är några färre döda än 2015 då siffran var 23. Polisens siffror för januari–juli 2017 är 178 skottlossningar, antalet som skadats av dessa uppgår till 73 personer och det totala antalet döda är 25. Siffrorna kommer fortsätta öka under året, senast i onsdags kväll sköts en man i Uppsala.

Både offer och förövare blir allt yngre och ju yngre medlemmar, desto högre våldsanvändning, men varför skjutningarna ökar är svårt att säga. Forskarna menar att det kan vara en kombination av fler vapen i omlopp, en större benägenhet att använda dem eller en kombination av detta.

Uppklaringsgraden av skjutningar är också mycket låg i Sverige jämfört med andra länder. I Tyskland är det 90 procent, i Finland över 90 procent, men i Sverige bara runt 50 procent och i de mest drabbade storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö klaras endast 25 procent upp.

I Tyskland klaras 90 procent av skjutningar upp, i drabbade storstäder i Sverige endast 25 procent.

Justitieminister Morgan Johansson (S) tycker också att det får vara nog nu. Det är bra, för nu är det hög tid att agera. Han kan bland annat överväga att Sverige inför tillfälliga visitationszoner, som använts i Danmark sedan 2004, där polisen utan skälig misstanke kan visitera människor efter vapen.

Det uppenbara problemet är naturligtvis att den personliga integriteten grovt kan kränkas, men å andra sidan har polisen bra koll på vilka grupperingar och individer som är kriminellt aktiva, vilket borde minimera risken för att godtyckligt och subjektivt visitera människor som bara anses ha ett misstänkt utseende.

Men med tanke på att de 870 visitationerna i Köpenhamn under sommaren genererade noll vapen är det kanske ändå bättre att lägga polisiär tid och kraft på metoder som faktiskt fungerar. För de finns.

I Malmö ska polisen samarbeta med staden i att testa en metod från USA som har visat sig vara framgångsrik i att bryta kriminella gärningar där dödligt våld ingår.

Metoden heter Group Violence Intervention och innebär att identifiera områdets kriminella individer och grupperingar utifrån risken de löper att vara offer eller gärningsperson.

Metoden ska i första hand förhindra skjutningar och i andra i hand lagföra dem som ändå skjuter. Sedan metoden infördes har skjutningarna upp till halverats. En del av arbetet handlar också om att visa vägar ut ur kriminaliteten. Och här kommer vi till kärnan.

I Brås mycket tänkvärda rapport Kriminella nätverk och grupperingar (2016:12) står det skrämmande svart på vitt: »Många av de ungdomar och barn som är i riskzonen för att dras in i kriminalitet har inte klarat av skolan och ser inte någon framtid framför sig i det konventionella samhället.«

Samhället måste erbjuda hjälp för att individer ska kunna komma ut ur kriminalitet, men framför allt måste vi se till att barn och unga aldrig kommer in.