Vänsterpartiet har nyss avslutat sin kongress. En avgörande kongress som valt en ny partiordförande, en ny partistyrelse och antagit ett strategidokument som slår fast vilket politiskt och organisatoriskt projekt partiet ska ha de närmaste åren. Det råder stor entusiasm i partiet. Risken finns att den positiva känslan av en ny färdplan för framtiden upplevs som att man nått i hamn. Men det är nu det stora arbetet börjar. Det är nu hela organisationen måste samla sig och målmedvetet börja arbeta för att nå framgångar i valet 2014.

När rekordmånga personer uppfattar sig själv stå ideologiskt till höger måste vi i Vänsterpartiet ta på oss uppgiften att formulera tydliga vänstersvar på vår tids stora frågor. I en tid då människor inte längre litar på att välfärdssamhället finns där när vi behöver det, och när klasskillnaderna och segregationen ökar, ska vi visa på nödvändigheten av en vänsterpolitik. Och efter ett gediget arbete av Vänsterpartiets framtidskommission som resulterat i det antagna strategidokumentet ska vi omvandla diskussionerna kring partiets behov av politikutveckling och organisering till handling.

Vänsterpartiet är på central nivå i full färd med att genomföra en ny och starkare organisation. Därför måste den nyvalda partistyrelsen direkt entusiasmera och visa på handlingskraft. Flera av de frågor som partiet lyft det senaste året har skapat en viktig debatt och legat helt rätt i tiden. Vi har visat på det orimliga i att våra gemensamma skattepengar omvandlas till vinster i stora riskkapitalbolag samtidigt som äldreomsorg, sjukvård och skola rustas ner. Vänsterpartiet har satt fingret på problem som många upplever i sin vardag och det är tydligt att vår politik på det här området har stöd av väldigt många.

Många människor oroar sig för sin egen framtid; vad händer om jag blir arbetslös?, kommer mina barn att få ett arbete?, hur ska vi lyckas kombinera arbetsliv och familjeliv? Vänsterpartiet måste fortsätta att vara det tydligaste välfärdspartiet och samtidigt visa på nya lösningar som människor uppfattar som möjliga.

Vänsterpartiet har redan nu startat kampen för en generell arbetstidsförkortning och full sysselsättning. Det finns en stark facklig förankring bland partiets medlemmar och vi kommer att ta strid mot otrygga jobb och bemanningsföretagens utnyttjande på arbetsmarknaden.

Miljön och klimatet kräver politiska prioriteringar. Vänsterpartiets satsningar på välfärd, arbetstidsförkortning och utbyggd kollektivtrafik är bara några exempel som visar att vi är det parti som förmår kombinera ansvaret för miljön med lösningar på de problem människor ser i sin vardag.

För att lyckas föra ut Vänsterpartiets politik till så många som möjligt och visa människor att vi har de bästa lösningarna för framtiden så måste vi stärka vår egen organisation. För att nå framgångar i valet 2014 är det fullständigt avgörande att vi har en organisation som förmår utveckla, konkretisera och genomföra vår politik på varje nivå i partiet. Vi måste stärka oss på både kommun-, landstings- och riksnivå. Vi ska formulera lokala krav av centrala budskap, prova olika idéer i lokalföreningarna och sprida de goda idéerna. Tillsammans med människor på arbetsplatser, i bostadsområden, i föräldragrupper, i facket, och olika föreningar kommer vi att diskutera vänsterpolitik, utveckla politiken och stärka vänstern i Sverige.

Det är nu det stora arbetet börjar. Vi ska sätta igång med den entusiasm som råder efter kongressen. Alla medlemmars kunskap ska användas. Vänsterpartiet är på många sätt starkare och bättre rustade inför framtiden i dag än vi varit på många år. Nu ska vi fortsätta att utveckla den interna demokratin så att det står klart att Vänsterpartiet fattar besluten gemensamt och arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål. Det är nu vi lägger grunden för kommande framgångar i valet 2014: när stödet för Vänsterpartiet ökar och vi får en ny regering.

Mia Sydow Mölleby (V), partistyrelseledamot.