Elin Sahlin

Trots anklagelser om det gamla maktpartiet PRI:s röstköp och penningtvätt har Mexikos valtribunal nu godkänt valet. Detta riskerar att undergräva förtroendet för hela statsapparaten, skriver Elin Sahlin, frilansjournalist.

Ett hårt slag mot Mexikos redan svaga demokrati. Trots anklagelser om det vinnande partiet PRI:s röstköp och penningtvätt godkändes valet av Mexikos valtribunal den 31 augusti. Studentrörelsen #Yo soy 132 har utlovat protester mot godkännandet i form av ”ett begravningståg för demokratin”.

Flera mexikaner jag talade med innan valet sa uppgivet att ”det parti som har mest pengar kommer att vinna” och ”valet är redan arrangerat”. Inget av landets partier står helt fritt från korruption. Röstköp och mutor ligger djupt i den politiska traditionen. Men oberoende bedömare som Eduardo Huchím, ex-rådgivare till Valinstitutet i Mexiko City, menar att det är första gången i landets historia som det förekommit i sådan massiv skala.

Vid valet den 1 juli gjorde PRI comeback, partiet som styrde Mexiko med järnhand under 71 år. En tid hårt präglad av korruption och undertryckande av sociala rörelser med våld. Genom manipulerade valresultat och mediernas hjälp lyckades PRI behålla makten länge. År 2000 förlorade PRI dock valet till PAN, som även vann 2006. Men korruptionen försvann inte med PAN, och missnöjet med nuvarande president Felipe Calderóns krig mot knarket som hittills skördat runt 60 000 liv, öppnade upp för det gamla maktpartiet PRI. I årets val kom PAN först på tredje plats. Genom en påkostad valkampanj för den unge karismatiske kandidaten Enrique Peña Nieto lyckades PRI tvätta bort den totalitära och korrupta stämpeln. Partiet, som är ett höger-mittenparti, vann officiellt med 6,6 procentenheter över vänsterkoalitionen. Andres Manuel López Obrador, ledare för vänsterkoalitionen, ställde upp för andra gången till presidentval. Vid valet 2006 förlorade han med endast 0,5 procents marginal mot Calderón. Då som nu menar Obrador att valfusk hindrat honom från att komma till makten. Då som nu godkände valtribunalen valet, trots starka bevis för valfusk.

PRI anklagas för att ha överskridit den tillåtna budgeten för sin valkampanj utan att redovisa var pengarna kom ifrån. Andra punkter var vinklad medierapportering till PRI:s och Peña Nietos fördel samt röstköp i form av till exempel massiv utdelning av presentkort till en livsmedels- och elektronikkedja. Efter att väljaren sänt in ett foto på sin ikryssade röst på PRI fylldes korten med kredit i olika valörer. I ett land med så stora inkomstskillnader är många beredda att sälja sin röst för motsvarande 150-350 kr eller lite mat.

Bevisen är bland annat tusentals återlämnade kort från väljare som ångrat sig. Oppositionen hävdar att PRI totalt köpt minst fem miljoner röster. Valtribunalen avfärdade dock samtliga punkter som ”ogrundade” och att valet genomförts “under fria och autentiska former”. Nej tyvärr, det är inte ett skämt. Även om det är svårt att veta hur många röster som egentligen sålts är det uppenbart att röstköp förekommit.

Peña Nieto ska dessutom ha betalat TV-bolaget Televisa för att sända positiva nyheter om honom och PRI samt för att smutskasta López Obrador. Peña Nieto har även blod på sina händer från sin tid som guvernör i Mexiko City. Han var då ansvarig för ett brutalt polisingripande mot demonstranter i San Salvador Atenco 2006 där polisen mördade två unga män, godtyckliga massarresteringar genomfördes och 26 kvinnor våldtogs eller trakasserades av polisen. I Mexiko kontrollerar de två TV-bolagen Televisa och TV Azteca tillsammans 95 % av TV-utbudet, och nyheter av detta slag försvinner ofta ut i tomma intet.

Men något har hänt. Rörelsen #Yo soy 132 startade strax före valet som en protest mot korruptionen och Mexikos medieduopol. Tack vare Youtube och andra sociala medier växte rörelsen explosionsartat. Det som från början var en studentrörelse utvecklades snart till en folkrörelse som spred sig över landet. Fredliga massdemonstrationer ägde rum i alla större mexikanska städer och debattörer började tala om en mexikansk vår.

Det hindrade dock inte PRI från att komma till makten.

Förtroendet för Mexikos redan bristfälliga demokrati och dess institutioner riskerar att undergrävas totalt. Kanske är den mexikanska staten nära en total kollaps. Och frågan måste ställas: Är en ny mexikansk revolution att vänta?

Elin Sahlin är frilansjournalist på plats i Mexiko.