Krisen i Deutsche Bank kan vara dödsstöten för den tyska förbundskanslern.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har hamnat i en rejäl knipa.

Hur ska hon hantera att landets största bank, Deutsche Bank, hamnat i en djup kris?

Deutsche Bank har svag avkastning, små kapitalbuffertar och låg solvens. Till detta hotas banken av böter till amerikanska justitiedepartementet på motsvarande 120 miljarder kronor för vårdslöshet under den stora bankkrisen för åtta år sedan.

I veckan som gick minskade dessutom tio amerikanska hedgefonder sitt engagemang i banken. Många fick då hjärtat i halsgropen, eftersom hedgefondernas reträtt ur Lehman Brothers blev startskottet till 2008 års globala kris.

Angela Merkel deklarerade dock häromdagen att hon inte tänker rädda Deutsche Bank.

Hon skulle därmed följa det krishanteringsdirektiv som EU beslutade om för ett par två år sedan, och som innebär att det är strängt förbjudet för europeiska regeringar att klara banker undan konkurs med skattebetalarnas pengar. Bara tillskott från aktieägarna och de största spararna duger.

Men det är inte självklart att det blir sådana tillskott. Bankaktier står inte högt i kurs just nu.

Besvärjelserna om att det den här gången inte blir någon ny finanskris duggar dock tätt. Fast historien visar att när förtroendet väl rubbats kan panik lätt få igång lavinen.

Att ett par dussin andra stora bankers affärer är djupt sammanflätade med Deutsche Banks är en bild av det skakiga läget.

Skulle den tyska storbanken krascha är det svårt att undvika att ett antal andra företag dras med. Vill Angela Merkel verkligen ta ansvar för att ha medverkat till ett sådant kaos?

Alternativet är att hon väljer att på ett eller annat sätt rädda banken. Men då väntar ett uppror i andra europeiska länder.

Italiens regeringschef Matteo Renzi, som bönat och bett om att bryta mot EU:s bankregler för att klara sina sjuka banker men fått nej, kommer att explodera. Ett antal sydeuropeiska länder med bankproblem väntas ropa i kör: Ska särskilda regler gälla för Tyskland men inte för oss? Somliga tror rentav att vi här ser början till eurons kollaps.

Och hur ska Merkel inför sina egna försvara att sända en livlina till en bank som på sistone befunnit sig på det sluttande planet moraliskt – medhjälp till skattefusk, räntemanipulationer och brott mot sanktionerna mot Ryssland och Iran.

Det tyska forskningsinstitutet IFO publicerade häromåret en rapport som visade att skattepengar till att rädda banker i kris alltid betyder ökat stöd för extrema partier. Om Merkel räddar Deutsche Bank ökar således möjligheterna för att det främlingsfientliga Alternative für Deutschland går mot en storseger i riksdagsvalet nästa år.

Merkel är trängd mot väggen. Hur hon än gör är det svårt att undgå slutsatsen att hennes dagar som förbundskansler nu är räknade.