Den moderatledda majoriteten i Uppsala måste nu omedelbart gå in och granska Hälsans förskola och kräva en insyn i verksamheten. Det skriver Marlene Burwick, kommunalråd (S) i Uppsala.

SVT:s Uppdrag Granskning gör i dag ett allvarligt avslöjande om Hälsans Förskola. I deras reportage framgår att barnen på förskolan bara får vatten och knäckebröd till frukost och mellanmål. Även de barn som knappt har fått tänder.

Förskolan har en budget på endast 9 kronor per dag och barn och på en av förskolorna gick det så långt att föräldrar själva började handla mat. Föräldrarna vittnar även om brist på personal och såriga rumpor efter blöta blöjor. Och vid kritik från föräldrarna har ledningen skyllt på personalen.

Hälsans förskola finns i dag på åtta ställen i landet, däribland två i Uppsala, där jag är kommunalråd i opposition. Uppdrag Gransknings avslöjande gör mig därför djupt oroad och bestört.

Än mer provocerande blir det av att nämnda missförhållanden på Hälsans Förskola har skett samtidigt som bolaget, enligt Uppdrag Granskning, har gått med en vinst på 8 miljoner både 2011 och 2012. Resurser som hade kunnat gå till en ökad bemanning och förbättrad kvalitet. Istället far alltså barnen illa av vinstjakten.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Ahlstedt (M) och den moderatledda majoriteten i Uppsala måste nu omedelbart gå in och granska Hälsans förskola och kräva en insyn i verksamheten.

Det går inte att avpolitisera dessa missförhållanden. Det yttersta ansvaret för den verksamhet som sker inom kommunen – på våra förskolor, skolor och äldreboenden – är politiskt.

Den moderatledda majoriteten har under snart åtta års tid haft ansvaret för kontrollen av välfärdens verksamhet och måste försäkra oss om att barn inte far illa på samma sätt i Uppsala som på de förskolor som SVT har granskat.

Mångfald inom välfärden är positivt men det måste vara ordning och reda. Ansvariga politiker behöver ha bättre kontroll och ställa fler och tydligare krav på bemanning och kvalitet. Att tumma på kvaliteten och göra stora vinster på bekostnad av våra barns välmående är oacceptabelt.

Marlene Burwick, kommunalråd (S) i Uppsala