Sara AppelgrenSara Appelgren

Priftis: Strukturell rasism – så enkelt är det

Dela

Begreppet strukturell rasism innebär inte att alla skulle vara rasister. Det innebär att det inte behövs några rasister för att rasism ska uppstå. 

Ingen vill slösa bort tid i en bilkö. Ingen vill sitta fast på motorvägen, provocerande stilla där man borde haft fri väg, ett ringlande radband av stillastående bilar så långt ögat når och med klockan obönhörligt tickande mot det där morgonmötet man kommer att missa. Vi tog ju bilen för att vi skulle komma fram fortare!

Men trots att ingen av oss har önskat bilkön, är den ändå där. Den är ett resultat av att vi alla bestämt oss för att ta bilen samtidigt. Den är summan av våra handlingar, inte av våra avsikter.

Kön på motorvägen är en typisk struktur.

För den som tror starkt på individens fria val och dito vilja, är idén om strukturella företeelser otillfredsställande. Vi vill ju gärna tro att det finns en avsikt, att människor agerar av ett rationellt skäl. Så också med rasism: om någon blir diskriminerad är det för att någon vill diskriminera.

Med den logiken blir det svårt att förstå strukturell rasism. Håller man sig dessutom med den gängse bilden av Rasisten – en elak person som agerar utifrån illvilja – låter ”strukturell rasism” väldigt mycket som en anklagelse. Som om alla är illvilliga rasister, vare sig de vet det eller ej.

Det är därför inte så förvånande att många liberaler drar ut i strid mot talet om strukturell rasism. Det är inte ens förvånande att de bemöter ”anklagelsen” med ett skolgårdsmässigt ”a men du kan va rasist”-resonemang. Men de är ute i ogjort väder, och det på två sätt.

För det första är strukturell rasism inte någon flummig teori, utan ett sakförhållande som har mätts upp och slagits fast i ett otal rapporter. Nyligen visade en avhandling från Lunds universitet att en Erik har 50% större chans än en Hassan att komma till arbetsintervju, fast deras CV:n är helt identiska. Vid Växjö universitet har man tittat på lägenhetsannonser på Blocket och konstaterat att svenskklingande namn får titta på fyra gånger fler lägenheter än arabiskklingande. Vi vet också att en person som är född i Sverige av utlandsfödda föräldrar, som pratar perfekt svenska och har högre betyg än genomsnittet, löper dubbelt så stor risk att hamna i arbetslöshet jämfört med någon som har sämre betyg men helsvenska föräldrar. Och listan kan göras längre.

De här skillnaderna kan inte förklaras med språkkunskaper, formella meriter eller kulturell kompetens. De kan bara förklaras med att samhällets vardagsmakthavare gör skillnad på folk och folk efter etnicitet.

För det andra finns det ingen anklagelse. Begreppet strukturell rasism innebär inte att alla skulle vara rasister, eller att samhället är alltigenom rasistiskt. Det är en – möjligen avsiktlig – feltolkning. Det innebär den raka motsatsen: att det inte behövs några rasister för att rasism ska uppstå. Precis som det är helt meningslöst att anklaga kvinnan i bilen framför för kön på motorvägen, är det fåfängt att leta efter skyldiga till den strukturella rasismen.

Det strukturella synsättet på rasism aviserar i stället ett annat sätt att se på rasismen. I stället för att leta efter individuell skuld behöver vi börja prata om gemensamt ansvar.

För dem som utsätts för den, är den strukturella rasismen ett långt större hinder för individens frihet än vad någonsin en punktskatt eller ett register kan vara. Det borde därför vara mer angeläget för liberaler att hitta sina lösningar på problemet än att förneka att det finns.

Marcus Priftis

58 kommentarer

 1. Kaisa Olsson - 22 april, 2013

  Men det är väl klart att människor, medvetet och omedvetet, tyr sig till och har förtroende för dem i den egna gruppen. Araber anställer araber, svenskar anställer svenskar. Svenskar gifter sig med svenskar etc etc. Vad är problemet? Jag interagerar med dem jag vill, jag anställer den jag känner förtroende för. Och jag känner större förtroende för dem i min grupp som ser ut som mig, har samma traditioner, talar samma språk, firar samma högtider etc. Självfallet finns det större förtroende inom homogena samhällen. Kalla mig rasist eller vad som helst, jag bryr mig inte. I ett fritt samhälle tvingas inte människor att interagera med andra eller ingå avtal med personer mot deras vilja, såsom du förespråkar. Jag tänker inte dra ut i strid för att bekämpa människans natur. Det skulle ju enbart gynna er socialister. Att diskriminera är en mänsklig rättighet!

  • mathias - 22 april, 2013

   Du är per definition en rasist. Grattis.

   • Fredrik - 14 maj, 2013

    Nej hon är en sansad och ärlig människa.

  • Felix - 2 oktober, 2013

   Du är en intelligent kvinna! Önskar det fanns fler som tänkte som du.

 2. Kaisa Olsson - 22 april, 2013

  De som bekämpar diskriminering är inte liberaler, en liberal försvarar rätten att diskriminera. Tyvärr har dagens ”liberaler” slutat försvara denna tanke om människors rätt att fritt bestämma vem de vill associera sig med. Nu är det statlig tvång som gäller och inskränkning av äganderätten (dvs en företagare får inte fritt bestämma vem denne ska anställa). Diskrimineringslagar och annat. Finns inget liberalt över detta. ”Liberalerna” spelar på den socialistiska planhalvan. Mycket trist för oss frihetsälskare. Ja, människor diskriminerar, so what? borde vara det liberala standardsvaret. Om du inte gillar de som diskriminerar får du använda din konsumentmakt och inte interagera med dem, eller bilda opinion. Men statens tvångsmakt har man inte som liberal rätt att använda sig av.

  • Thea - 22 april, 2013

   Den här kommentaren är ett glasklart exempel på att vi behöver mer kunskaper till folket. Man blir ju mörkrädd av mindre!

   • tommy - 23 april, 2013

    Mer kunskap till folket jo… ungefär så formulerade sig Maos rödgardister och röda khmererna också. De med ”fel” åsikt skall ”utbildas” tills de får samma åsikt som vi. Allt annat är såklart ”odemokratiskt”

    • Thea - 23 april, 2013

     Det är ju väldigt lätt att vrida på kommentarer, Tommy. Klassiskt. Det du pratar om heter selektiv kunskap.
     Jag kan ju förklara för dig i fall du inte riktigt förstår hur det här med kunskap fungerar.
     Givetvis fungerar det så i länder där folket styrs med järnhand, där ledaren har makten, och menar sig att veta hur folket skall leva, tycka och mena. I länder där det inte finns rom för personliga åsikter, och kunskap blir sett på som undergrävande för politiken som är gällande i landet. Kunskap blir i sådana länder sett på som farligt, eftersom folk kan lära sig att det finns olika nyanser, och inse att världen varken är svart eller vit, och av den anledningen ville nog Mao, med flera ledare i många länder, undvika att folk fick kunskap om annat än det som kunde gynna makten. Det kallas selektiv kunskap, och är ganska utbrett i många länder.
     Du förstår väl att det inte var det jag menade?
     Nej, ingen selektiv kunskap.
     En person som innehar stora kunskaper och utbildning har som regel inget definitivt svar. Därav ordtaket ”Ju mer man vet, desto mer frågar man sig”. Det handlar om att se världen i nyanser, inte enbart i svart och vitt. Med bred kunskap, lär man sig att det inte finns ett svar, utan man kan se det positiva och negativa ur olika perspektiv.
     Nuväl, om du läser Kaisa Olssons kommentarer flera gånger, delar upp dom, ifrågasätter hennes bastanta meningar, och undersöker linje för linje, så vill du kanske komma fram till att hennes kommentarer nog är väldigt onyanserade. Rent av fel på olika ställen.
     Jag skall i denna kommentaren inte skriva en avhandling om människans natur, om psykologi och filosofi, även om jag har väldigt lust, men med fara för att du då kanske inte pallar läsa mitt långa svar. Jag rekommenderar er dock stärkt att öka deras kunskap, bildning. Inte för att ni inte längre skall vara rasister i första hand, men för att vi andra, som genuint är intresserade i svåra frågor, skall få släppa höra på debattanter som envist använder sig av onyanserad svart/vit retorik, som inte tillför annat än fyllnad mellan rubrikerna. Så vem av oss, Tommy, är det som egentligen innehar ”fel” kunskap och bildning? Den som har lite eller mycket kunskap?

   • Per - 23 april, 2013

    Skicka honom till omskolningsläger! eller?

 3. l - 22 april, 2013

  Har aldrig hört en liknande förklaring av rasism. Visst, det är en struktur i samhället som alla berörs av. Men alla har ju ett ansvar, och ofta en skuld, för alla är en del av samhället och har en skyldighet att aktivt arbeta mot rasism. Det blir ju absurt att säga att det är något flummigt svävande utan en konflikt mellan människor. Vissa tjänar på rasismen och andra är förlorare, hur kan du ignorera det?

 4. urban - 22 april, 2013

  Strukturell rasism var ett underligt begrepp. Slaveriet i nord amerika som tog slut på 1860 talet eller den arabiska var alltså exempel på strukturell rasism, så långt är jag med, och det avspeglar sig alltså lagstiftning mm, men den svenska strukturella rasismen idag, var hittar du den? Den tycks inte baseras på rastänkande i alla fall. Ingen särlagstiftning finns, inga hinder i samhällslivet, bara ett ord att det finns strukturer. När man diskuterar strukturer så måste man föra in komponent begreppet, vilka komponenter och vilka samband finns? Du för in tvåkomponenter; sannolikheten att komma till intervju och sannolikheten att få svar på bostadsannons. Jaha. Och? Har hänsyn tagits till övriga komponenter som kan ligga bakom ett sådant resultat? Tex. typ av utbildning, språkkunskaper, tid i Sverige, erfarenheter, referenser? För bostadsfrågan brukar inkomst vara väsentligt. Men hursomhelst, är dessa frågeställningar bevis på att strukturell rasism finns? är det rasistiska skäl bakom detta? Trots allt innebär ordet rasism att handlingsbeslut tas pga misstro och nedvärdering av människor pga ras (som inte finns). Mig veterligen sorterar arbetsgivare snabbt och hänsynslöst bort människor om meriterna inte förefaller bra och prioriterar de som har adekvata meriter, kompetens i bred bemärkelse och dessutom ska erfarenheten gå att bedöma. Hårdare tider ger starkare urvalsmekanismer, Så frågeställningen borde kanske inte avse ‘strukturell rasism’ utan kompetens – utbildning och erfarenhet. Hursomhelst är det en mothypotes som bör prövas innan man drar några slutsatser om ‘strukturell rasism’. Vi vet t.ex. att Somalier är arbetslösa i stor utsträckning och detsamma gäller Zigenare. Kan vi ur det dra slutsatsen att strukturell rasism förekommer? Nej naturligtvis inte.

  • Carolina - 23 april, 2013

   Herregud! – När ni kommenterar, så gör det gärna efter att ni läst och FÖRSTÅTT texten. Den här kommentaren är ett klassiskt exempel på brist på läsförståelse.

   ” Mig veterligen sorterar arbetsgivare snabbt och hänsynslöst bort människor om meriterna inte förefaller bra och prioriterar de som har adekvata meriter” säger du. DU har ju fått den kunskapen säkerligen av de platser du jobbat på eller anställningsprocesser där du varit involverad. DET är ju väldigt OTILLRÄCKLIGT som motargument till den här texten.

   Om du läser rätt, så finns det ett exempel på FORSKNING där Erik och Hassan med SAMMA meriter söker jobb (väldigt många fler än dem som vem som helst varit involverad i, det handlar ju om FORSKNING!). När NAMN verkar var indikatorer på hur många gånger man kallas till intervju (och inget annat eftersom båda har exakt samma meriter), vad säger det dig? Att arbetsgivare väljer de som är ”rättkvalificerade”. Ehhhh?????? Kan du ens svenska och förstår frågeställningen?

   Strukturell rasism betyder inte att det ska finnas explicita lagar som diskriminerar. Dina exempel om slaveriet är så dåligt att man baxnar. DÅ fanns det en TYDLIG (Explicit om du inte förstod ordet) LAG som faktiskt sade att det var lagligt att äga människor och att dessa människor var lägre stående än vita människor. Möjligtvis kan man prata om ideologier bakom sådana lagar. Om tankesätt – studera varför man tänkte så… men strukturell rasism är ju fånigt att prata om då eftersom rasismen ju är så himla tydlig och explicit!

   Strukturell rasism pekar på strukturer i samhället. Dessa strukturer syns sällan explicit i texter som lagar eller andra förordningar. De känns, upplevs och sedan lämnar avtryck i statistiken. Kvinnor tjänar mindre än män för exakt samma jobb och även om de har BÄTTRE kvalifikationer. Folk som härstammar från länder utanför Europa har svårare att t ex hitta jobb, TROTS att de har bättre kvalifikationer (läs om Erik och Hassan-forskningen där man också prövar med att ge Hassan bättre kvalifikationer än Erik, ändå får Erik komma på fler intervjuer).

   Jag börjar tappa hoppet om att det går att diskutera detta ämne med folk som gått skolan och gymnasiet i Sverige. Läsförståelsen är ju så dålig så man behöver svara på de här idiotiska kommentarerna… Allvarligt, vad lär er i skolan??? Tänker verkligen inte sätta mitt barn i någon svensk skola så länge utbildningen är så här dålig. Fy!

   • Urban - 23 april, 2013

    Statistik är inte lätt, det är mycket lättare att som journalist vräka ur sig något och stödja sig på FORSKNING. Vilket trams.

 5. kjellsson - 22 april, 2013

  Bästa jag läst på länge. Lite framtidstro.Tack!

 6. id - 22 april, 2013

  vad synd att du har fått så många dumma kommentarer på en rätt bra artikel.

  urban: du verkar tänka lite som pär ström, dvs att strukturerna måste finnas på papper för att räknas som riktiga strukturer. så är det givetvis dock inte: strukturerna är funktionalistiska och går att iaktta vare sig de är nedskrivna eller inte. den sociala strukturen som i detta fall diskuteras är många människors benägenhet att föredra människor som kommer från samma kulturella bakgrund som dem framför människor som inte gör det, vilket är problematiskt då det skapar ett orättvist samhälle.

  kaisa olsson: ja, vilken frihet att få komma till ett land där majoriteten av befolkningen är fria att välja bort dig på grund av helt befängda skäl. du presenterade just ett starkt argument för att ”liberalism” egentligen inte handlar om frihet, grattis!

  • Urban - 22 april, 2013

   Om man vill diskutera struktur så får man bekväma sig att gå igenom vad denna struktur innehåller av komponenter och samband.

 7. Mats Carlsson - 22 april, 2013

  Ungerskfödda Vicky Sjöberg hade inte direkt tur, då hon FAKTISKT kallade en praktikant till intervju, som visade sig vara slöjbeklädd och sådant sprider sig.

  http://motdiskriminering.wordpress.com/2012/06/26/det-gangna-aret-kring-slojproblematik-intervju-om-mig-ar-publicerad-har-min-uppvaxt-i-fran-ungern-paverkat-mig/

 8. Marie-Anne Gustafson - 22 april, 2013

  Nja, jag saknar ändå det personliga ansvaret… det är ju ändå individer som väljer vilka man kallar till intervju eller hur? Och om man ska kunna arbeta mot rasism så måste man i det enskilda fallet – eller här och nu – reflektera över de val man gör, annars sitter man ju fast i den där bilkön och kan inte komma loss. Kan strukturer göra sig synliga utan mänskligt samtycke? Hm, är inte det att spela de negativa strukturerna i händerna?

 9. Per Edman - 22 april, 2013

  Det behövs kanske ingen rasist för att skapa strukturell diskriminering, men det hjälper.

  Det blir också mycket lättare att skapa strukturell diskriminering om det redan innan finns fördomsfulla föreställningar, dragna stridslinjer och tanken om att gruppen jag tillhör skiljer sig från gruppen du tillhör. Eller tanken att det ens finns sådana grupper.

  Och om ingen hyser dessa tankar, om ingen agerar på det sättet, blir det ingen struktur.

  Jag kan förstå viljan att undvika att anklaga någon för att vara rasist. Själv vill jag bredda begreppet: Man kan agera rasistiskt utan att se sig själv som rasist, men om man ser ner på, blir rädd för eller annars särbehandlar människor på ett sätt som hade varit rasistiskt om det vore medvetet, så är man fortfarande rasist. Medvetenheten är inte egentligen avgörande.

  • UbbeNubbe - 22 april, 2013

   Freud var definitivt rasist eller hur,f ör att inte säga sexist och manschauvinist och strukturer kunde han se; Detet, Jaget, Överjaget. De fanns och finns inte, men han kunde se dem, han kunde definiera dem även om han inte kunde ta på dem. Han kunde tom se det han själv inte var medveten om och särskilt hos andra,. trots att de bara kunde prata om det de var medvetna om. Så vad är en struktur? Tydligen något artikelförfattaren kan se, men inte definiera och som nu tydligen dessutom är omedvetet.

 10. Eva - 22 april, 2013

  Arbetsgivare föredrar Handelshögskolan framför Stockholmsuniversitet och det senare framför Södertörns högskola. På Södertörns högskola är det många invandrarungdomar. Det är rasistiskt att de inte kallas till intervju lika ofta som de som går på Stockholms universitet och det är rasistiskt att Handels elever går före Stockholms universitet. Handelshögskolan är exempel på strukturell rasism. Ta bort den. Bekämpa den.

  • Erik - 23 september, 2014

   Fast exemplet som hänvisas till ovan, den från Växjö universitet, utgår ifrån ett exempel med exakt samma CV. Alltså båda från Handels i Sthlm, men där invandrare segregeras. Men absolut, ditt exempel var lite roligt.

 11. modig - 22 april, 2013

  En motorväg är en bra bild av hur kvantitativa förändringar övergår i kvalitativa för att se det marxistiskt dialektiskt. De inre motsättningarna mellan bilisterna skapar en förändringskraft. Bilisterna kan inte göra mycket år det medan de valda representanterna och vägverket och bostadsplaneringsorganen kan göra mycket för att avlasta trafikleden genom bostäder kommunikationer- och arbetsplatsförläggning och skapa en kvalitativ förändring. Politikerna förefaller emellertid sakna tankar på andra lösningar än avgifter för att ta sig fram dvs minska tillflödet av bilar på vägen.

  Förvisso är det en homolog till inflödet av invandrare. Konflikterna ökar, någon kvalitativ förändring kan man inte åstadkomma och lösningen är att minska inflödet.

  Motorvägen är en byggnadskonstruktion liksom bilarna och motorvägen med tillflöden kan man se som en struktur med vägbanor, balkar, bropelare etc. Bilarna representerar andra strukturer uppbyggda av karosser, motorer mm. Människorna kan representeras som fysiska och psykiska strukturer även om flertalet kanske olustigt vänder sig från ett sådan seende. Frågan är om man kan se flödet som en struktur? Om vi vill sätta likhetstecken mellan system och struktur, mellan nätverk och struktur kanske det men annars är det nog rimligare att se trafiksystemet som bestående av olika strukturer, bilarna som rörliga, köerna som följande en Poisson fördelning, konflikterna som inbyggda och politikerna som hjälplösa.

 12. wikipedia - 22 april, 2013

  Strukturell rasism

  Strukturell rasism anses uppstå när ”samhällsstrukturer, t.ex. rättssystemet, utbildningssystemet etc., och det politiska systemet exkluderar etniska minoriteter och/eller immigrantgrupper från att delta i samhällslivet på samma villkor som övriga medborgare.”

  Institutionell rasism

  Institutionell rasism anses uppstå när ”regler, normer och vedertagna handlingsmönster (praxis) hos samhällsinstitutioner, som t.ex. skolan och universiteten, innebär en begränsning – och också ett hinder – för vissa etniska minoriteter och invandrargrupper att uppnå lika möjligheter som resten av samhället.”

 13. Olof A. - 22 april, 2013

  Ett problem med strukturalismen är att man inte tittar på varför förhållandena ser ut som dom gör. Fråga rekryterare varför dom är obenägna att kalla in invandrare. Om du träffar en ärlig så kommer han svara: Dåliga erfarenheter. Är det rekryterarnas fel att invandrare oftare ljuger om sina meriter och därför undviks i rekryteringsprocesser? Nej, det är förstås andra invandrares fel. Vem ansvar är det att fixa? Ska dom första offren, rekryterarna, offra sig och ta in folk som innebär större risker? Eller ska kanske invandrarna som beter sig illa sluta ljuga?
  Orsakerna är ofta av en sådan karaktär när man tittar närmare på det kvalitativt.

  Extremvänsterns ibland implicita, ibland explicita svar blir det vanliga: Alla svenskar är onda rasister och ska offras för dom stackars invandrarna. Man undrar ibland var rasismen egentligen finns…

  Strukturell rasism är en fördomsfull, generaliserande, begränsande analysmodell. Den handlar mer om att hitta något att uppröras över än att faktiskt förstå och lösa några problem. Hade man varit intresserad av det senare så hade man ju aldrig accepterat ett så vansinnigt primitivt instrument. Antagligen även därför man numer kallar det ”strukturell rasism” snarare än ”strukturell diskriminering”…

  Exemplen som tas upp är diskriminering i olika former. Behövs ingen ”strukturell rasism” för att förklara. Om det är det bästa man har så saknas ju till och med förklaringsvärde.

  Det handlar om det vanliga etablerandet: ”Offer och förövare”. ”Offren” är offer även när dom är förövare, och ”förövarna” är förövare även när dom är offer. Har det någonsin varit konstruktivt att reducera en komplex realitet på det viset? Jag betvivlar.

  Att rasism skulle uppstå utan att någon agerat rasistiskt är mer än lite svårsmält. Läs definitionen av rasism i Nationalencyklopedin. Förklara gärna för mig hur det kan påstås finnas utan agenter. Strukturer kan ge olika konsekvenser, men jag har inte sett något exempel där något verkligt problem uppstått utan att någon agerat illa.

  Sen är det så jobbigt som att människor har preferenser, och eftersom vi bara är just människor så kan vi inte riktigt värja oss emot dom. Dom allra flesta människor har en betydande ingrupp-preferens, och det kommer att påverka deras val. Det som kallas ”strukturell rasism” är alltså till en del en naturlig och i viss oundviklig del av ett mångkulturellt samhälle. Det här är vad ni har valt, och nu går ni och skuldbelägger andra för konsekvenserna. Skämmas är vad ni borde.

  • Kapten - 24 april, 2013

   ”Orsakerna är ofta av en sådan karaktär när man tittar närmare på det kvalitativt.”

   Kan du ge en referens till peer reviewad forskning som belägger det du påstår? Eller tittar du bara väldigt närma och kvalitativt upp din egen ändalykt?

   Jag rekommenderar att du läser de forskningskällor som länkas till i krönikan. Då kommer en del missförstånd som du har om begreppet strukturell rasism att redas ut för dig.

 14. ´leif - 23 april, 2013

  Att staten över huvudet på oss massimporterar arbetslösa analfabeter från världens sämsta länder typ Afganistan och Somalia och sedan kallar oss som fått det tvingande
  valet att antingen försörja dom eller anställa dom , för strukturella rasister om vi vägrar
  det tvingande valet är ett bra exempel på strukturell diskriminering .
  Det gäller för alla att förstå att det råder konkurrans om dugliga ekonomiska invandrare
  och det är statens uppgift att se till att det kommer in anställningsbara individer .
  Håller staten på att i rent röstfiske i grumliga vatten ta in röstboskap som inte ens kan
  klockan ja då bygger staten upp en sund skepsis hos arbetsgivare och hyresvärdar .
  Det har ingenting med detta mantra ”strukturell rasim ” att göra
  Eller menar Prifitis att i förlängningen så skall tex Volvo skicka med en lapp till köparen
  att ” denna Volvo har blivit 30 % dyrare och behäftad med många fel därför att vi
  har tvingats anställa analfabeter för att inte bli kallade rasister av nomeklaturan .” ?

 15. Maria - 23 april, 2013

  Heja Marcus! Ett mycket bra och belysande exempel och beskrivning som tydligen gjorde väldigt ont hos en del… Det handlar om de fördomar och förutfattade meningar som vi pådyvlas omedvetet genom medias rapportering, reklam, hur våra bostadsområden ser ut, arbetsplatserna, umgängeskretsen osv i det oändliga. Vad lär vi oss av våra medmänniskor som vi har runt omkring oss? Om en rekryterare talar om ”erfarenhet” skulle det vara intressant att veta hur stort underlaget är som man baserar ”erfarenheten” på. Och varför reflekterar inte samma rekryterare över hur många svenskar (normen) som uppträder på samma sätt? I själva verket är det kanske en större andel i gruppen ”normen” som beter sig illa, men det noteras inte eftersom våra hjärnor har programmerats till det. Däremot noterar man beteende hos de som faller utanför normen och gör en generalisering utifrån det. Det är lika dumt som att säga att kvinnor är bättre på att diska eller att män är bättre på att köra bil. Det är det saken gäller.

  • Urban - 23 april, 2013

   Det är bristen på resonemang och kunskaper som gör ont, att Arena och Priftis kan få breda ut sig och sprida nonsensbudskap utan motstånd.

  • Olof - 23 april, 2013

   Maria:
   Hur vet du att dom inte gör det? Så snabb att tolka saker enligt dina egna fördomar. Hade du jobbat på golvet med invandrare så hade du vetat att det tyvärr är betydligt vanligare att det blir problem vid anställningar av invandrare än av svenskar. Tyvärr verkar det knappt finnas några arbetare kvar i vänsterrörelsen så det får ni väl inte reda på. Det följer nog annars brottsbenägenheten hos olika grupper rätt väl. Kan ju titta på BRÅs studier i ämnet.

   Det fungerar inte riktigt som du beskriver, det har visat sig att den typ av kollektiva bilder som formuleras av erfarenhet tenderar att vara ganska träffsäkra. Bias av olika slag kan förstås påverka, men det verkar oftast ha en mindre effekt. Kan ju fundera på varför folk inte har någon bild av asiater som kriminella, det borde det finnas enligt din beskrivning. Det räcker med att titta på statistiken för att konstatera att asiaterna inte är särskilt brottsbenägna, och därför har någon sådan bild inte uppstått.

   Det är mycket möjligt att kvinnor i genomsnitt faktiskt är bättre på att diska, och det har ju visat sig att män i genomsnitt har väsentligt större körskicklighet. Om du då sätts i en hypotetisk situation där du får välja mellan en manlig och en kvinnlig förare som ska utföra några svåra manövrar, vem är rationellt att välja? Jo, mannen förstås. Det som kallas och diskriminering och fördomar är ofta korrekt logik utifrån bristfällig information.

 16. Aleksandr Molcanov - 23 april, 2013

  I artikeln har Markus Priftis varit riktigt snäll och trevlig mot alla.
  Han har jämfört att den strukturella rasismen med en bilkö, och det tycker jag är fel, av flera anledningar.

  Bilköer beror på att ett system är överbelastat. Infrastrukturen ”bilvägar” används av många fler bilister än vad den var planerad för, och då skapas det köer. Det tyder på att det inte riktigt utvecklades enligt ingenjörernas planer. Enskild bilist vet om att infrastrukturen kommer att bli överbelastad, och om möjligt planerar sitt körsätt för att inte fastna i bilköer, och inte heller bidra med några.

  Att säga såsom Priftis gör i artikeln, att ingen är förövare, och alla är offer i denna bilkö av strukturell rasism är att klappa läsarna på huvudet. Såja, ni snälla läsare av DA, ni är ju inte rasister. Ansvaret är aldrig ert. Det pratas även om något kollektivt ansvar. Vad Priftis menar med det är oklart. Det är även oklart vad läsarna tror att han menar. Kollektivt ansvar börjar nämligen på individnivå.

  Det är totalt fel i sak att påstå att strukturell rasism uppkommer utan några rasister. Det är uppenbarligen någon som väljer att inte anställa personer med arabiskt-klingande namn i förmån av svenskar. Att samtidigt klappa oss på huvudet (såsom Priftis gör i artikeln) och säga att vi minsann inte är rasister är billigt sätt att vinna politisk poäng.

  Hur kan man tjata om ”kollektivt ansvar” om man samtidigt inte kan acceptera ”kollektiv skuld”? Det är ett tveeggat svärd som Priftis svingar sig med mot några ondsinta liberaler som spökar vid horisonten. Var börjar det kollektiva ansvaret? Börjar inte det hos individen? Ska man inte rannsaka sig själv, förändra sina egna dåliga ovanor innan man ändrar någon annan? Än mindre, förändrar samhället? Ska man inte leva som man lär? Ska man trösta sig själv med att man minsann inte är rasist för att man är socialdemokrat?

  Verkligheten är inte fri från strukturer. Men att definera strukturer på detta sätt som Priftis gör, och i sin definition i princip legitimerar enskild rasists ageranden, så länge som vi har ett ”kollektivt ansvar” är billigt och dåligt. Hela artikeln bara osar av någon lugnande retorik som ska få människor att sluta reagera på begreppet ”strukturell rasism” som något flummigt och samtidigt frånta samma människor ansvaret. Det är ju uppenbart för Priftis att ingen människa bär skulden för att utländska personer inte blir kallade till intervju. HR-avdelningar som går igenom jobbansökan är då fria från skuld. Priftis gnider händer, plockar poäng hos arbetarklassen.

  Vet lite hut. Ansvaret är alltid främst ditt eget, därefter någon annans. Bilkö kan du också förebygga genom att åka kollektivt, cykla, promenera, eller planera din körning. Det står i kurslitteraturen när man tar körkort exakt hur man gör.

  • Kop - 24 april, 2013

   Priftis inleder med bilkön för att visa på ett konkret och tydligt exempel på en struktur som ger problem: ingen vill komma långsammare fram men på grund av många små val, som i sig inte är illvilliga, så blir det dåligt. Så funkar bilköer.

   Priftis går därefter vidare till att diskutera andra strukturer som har systematiskt disproportionellt dåliga effekter på vissa grupper i samhället.

   Men märk att han *inte* säger att de strukturerna på alla punkter fungerar exakt lika som bilkön. Båda är strukturer, därför funkar bilkön som exempel för att förklara för någon som över huvud taget inte fått grepp om vad en struktur är. Men att säga det är inte att säga att alla strukturer är identiska. Du verkar på eget bevåg läsa in ett sånt antagande utan grund för det i texten.

   • Leif - 28 april, 2013

    Jo men visst , och just därför vill vi ha ett effektivt samhälle där dom bästa vägbolagen med dom bästa vägjobbarna bygger dom bästa motorvägarna .
    Dvs alla har vi ett tryck på oss jag som skattebetalande bilförare , som arbetsgivare att ta in duktigt folk , och vägansvarig har att ta in rätt anbud
    osv osv . Jag kan tycka att amatörfilosofer som Marcus Prifitis saknar en sund kontakt med verkligheten , som om den fina motorvägen bara plötsligt
    ramlat ner från himlen . Kanske skulle en sväng i byggsvängen öka förståelsen för …urvalet .. det sunda det som inte är ngn strukturell disk .
    Och arbetar vi alla på dag ut och dag in så får vi råd att förbättra
    infrastrukturen och det kan vi bara få genom att också ha ett urval.

 17. Per - 23 april, 2013

  ”Strukturell rasism” kan förklaras som ett emergent fenomen som inte baseras på riktig rasism.

  Två exempel:
  Det finns taxichaufförer som känner sig rasistiskt behandlade för att många av kunderna frågar vart han kommer ifrån. Det kan ses som ”strukturell rasism” och upplevas som obehagligt men det beror inte på att kunderna ser ner på taxichauffören på grund av dennes etnicitet. Det är således inte på rasim och bör inte beskrivas så.

  Kurder driver många pizzerior och i de pizzeriorna så jobbar det många kurder. Det verkar altså finnas en ”strukturell rasism” hos kurder som äger pizzerior. Beror snedfördelningen på att kurder ser sig mer värda än svenskar eller andra invandrargrupper? Är de rasister? Antagligen inte. Bör fenomenet därför beskrivas som rasism?

  Sluta skrika rasism när fenom inte handlar om rasism. ”Strukturell rasism” är tygligen ofta inte rasism och ska inte beskrivas så. Ni måste hitta på ett annat ord.

  • Kapten - 24 april, 2013

   Per: om du vill så kan du byta till termen ”strukturellt orsakade skador som disproportionerligt drabbar en etnisk grupp”. Själv ser jag inget stort problem i termen strukturell rasism, så länge man förstår det som strukturer som har liknande effekt som ”gammelrasismen” hade för vissa etniska grupper men som inte förutsättar att någon individ har en rasistisk avsikt med sina handlingsval.

 18. Varg i Veum - 24 april, 2013

  Artikeln som hänvisas till (istället för undersökningen i sig) pratar om ”arabiska” namn. Är det så enkelt att det handlar om namnet vid anställningar? Har man tagit med i beräkningen de problem som kan drabba arbetsgivare som anställer folk med arabiska namn? Sannolikheten att drabbas av problem i ett land som sverige är större om man anställer en med ”arabiskt klingande namn” Det är den svenska identitetspolitiken som är orsaken till diskrimineringen i de fall där den faktiskt förekommer. Så ur den synvinkeln stämmer det att det finns en upplevd ”strukturell rasism”

  En personalman som anställer människor måste av praktiska skäl ha fördomar å arbetsgivarens vägnar.. Processen skulle ta för lång tid annars. Dessa fördomar drabbar inte bara, som det så populistiskt framställs hela tiden, ”arabiskt klingande namn” utan många fler grupper.

  • Kalle - 29 april, 2013

   ”Sannolikheten att drabbas av problem i ett land som sverige är större om man anställer en med ”arabiskt klingande namn” ”

   Varför då? Tänk på att studierna som du kommenterar är gjorda så att två jobbsökande har samma meriter och enda skillnaden är vilka namn de har. Om några personer alla har gått juristutbildningen med högsta betyg och enda skillnaden arbetsgivaren ser är att du heter Varg och jag Kalle, en tredje Omar och en fjärde Kajsa så hur skulle den namninformationen säga något om ”sannolikheten att drabbas av problem”?

 19. Roger Svensson - 27 april, 2013

  Teorin om strukturell rasism är en ”flummig” ovetenskaplig teori eftersom den inte är falsifierbar. Den är också i grunden djupt obehaglig eftersom samma typ av resonemang lika gärna kan användas för att t.ex. ”bevisa” att västvärlden är genomsyrat av ”judiska strukturer” eftersom judar som kollektiv, i förhållande till sin storlek, t.ex. har ett mycket större antal framgångsrika finansmän, vetenskapsmän, kulturpersonligheter etc. än andra folkgrupper. Det hedrar därför liberaler om de tar avstånd från detta unkna tänkesätt!

  Vad Marcus Priftis beskriver är ”problemet” att människor väljer ”fel”. Men just rätten att fritt få välja, utan risk för repressalier, är central inom liberalismen och får bara inskränkas om ens val hotar andras liv och hälsa eller inskränker någon annans grundläggande mänskliga rättigheter. Kaisa Olsson ovan har beskrivit detta bra, man behöver naturligtvis inte hålla med henne, men då bör man faktiskt inte eller kalla sig liberal! I ett liberalt samhälle måste ju folk tillåts göra ”dumma” val, som t.ex. att ta bilen när man riskerar att hamna i en bilkö, och där kommer människor också i olika sammanhang känna sig ”orättvist” bortvalda, t.ex. när det gäller möjligheten att få ett sökt jobb eller en lägenhet. Men det är ett pris man måste betala i ett liberalt samhälle eftersom alternativet är att staten i stället bestämmer åt medborgarna. Det enda en liberal kan göra för att lösa problem är att försöka se till att människor gör välinformerade, rationella val: t.ex. ”det står dig fritt att ta bilen, men risken att du fastnar i en bilkö är just nu stor” eller ”du får välja fritt vem du vill anställa och kalla på anställningsintervju, men du riskerar att missa en duktig medarbetare om du inte kallar Hassan”. Vad man som liberal aldrig kan göra är att förbjuda människor att ta bilen, eller tvinga en arbetsgivare att anställa/intervjua Hassan, och det är ju vanligtvis den typen av lösningar som kollektivister vill se.

  • Kalle - 29 april, 2013

   Roger Svensson: oj vad enögt fast i något liberalt teorimoln du verkar vara. Men i praktiken accepterar alla som kallar sig själva liberaler i parlament runt om i världen en massa saker som med dina termer blir ”kollektivism”. Jag är dessutom säker på att du själv är för en lång rad begränsningar så att folk inte ska göra dumma val. Vill du låta allmänheten tillverka egen dynamit i tätbefolkade områden till exempel? Visst, några kommer att strula till det och av misstag spränga sig själva och andra. Men inte får väl staten på fult ”kollektivistiskt” sätt använda tvång mot de liberala dynamittillverkare som är så duktiga att de aldrig begår något misstag. Eller? Vi kan utvidga det här exemplet till 1000 andra. Poängen är: folk som kallar sig liberaler verkar klaga väldigt, väldigt selektivt på regleringar. Klagomålen verkar komma mest i de fall där den klass de själva tillhör riskerar att bli av med de maktfördelar de förskansat sig om regleringarna införs.

   Kolla även in de länkar som finns i artikeln. Där ser du att teorin visst kan falsifieras. Det är bara att upprepa alla försöken med jobbansökningar med samma meriter men olika namn. Om resultatet av din replikationstudie visar att det inte finns någon statistisk skillnad i vilka som kallas till intervju så har du visat att det inte fanns någon statistisk diskriminering på den punkten. Sen går du vidare till nästa. Om din studie däremot också visar på skillnaden så är det evidens för att det fanns strukturell rasism där.

   • Roger Svensson - 29 april, 2013

    Hej Kalle, om du läst vad jag skrev så får människors fria val enligt liberalismen inskränkas ”om ens val hotar andras liv och hälsa”, något som t.ex. oreglerad dynamittillverkning i tätbefolkade områden utan tvekan gör.

    Eftersom teorin om ”strukturell rasism” bygger på ett cirkelresonemang är den per definition inte falsifierbar: strukturell rasism existerar för att det finns skillnader i vilka som kallas till anställningsintervjuer och skillnader i vilka som kallas till anställningsintervjuer finns för att det existerar strukturell rasism. Man skulle lika gärna kunna hävda att skillnader i vilka som kallas till anställningsintervjuer beror på att Kejsaren Zanzor på planeten Zor genom sin tankekraft får arbetsgivare att i mindre utsträckning kallar invandrare och att Kejsare Zanzor’s tankekraft existerar bevisas genom att arbetsgivare i mindre utsträckning kallar invandrare. Om någon får för sig att ifrågasätta existensen av Kejsare Zanzor’s tankekraft avisas denna genom att anklagas för att vara en ytterst suspekt antizanzorist som bättre vetande förnekar de skillnader i vilka som kallas till anställningsintervjuer vilka ju bevisligen finns. Nej, den här typen av ”vetenskapliga” förklaringsmodeller skall placeras i papperskorgen där de hör hemma!

    Mvh
    Roger

    • Kalle - 30 april, 2013

     Roger, läs igen vad jag skrev: ”Kolla även in de länkar som finns i artikeln. Där ser du att teorin visst kan falsifieras. Det är bara att upprepa alla försöken med jobbansökningar med samma meriter men olika namn. Om resultatet av din replikationstudie visar att det inte finns någon statistisk skillnad i vilka som kallas till intervju så har du visat att det inte fanns någon statistisk diskriminering på den punkten. Sen går du vidare till nästa. Om din studie däremot också visar på skillnaden så är det evidens för att det fanns strukturell rasism där.”

     Har du någon invändning mot detta? Förklara den då så tydligt du kan, och lämna utomjordingarna utanför.

     Du är för regleringar där ”ens val hotar andras liv och hälsa”. Ok, hur avgränsar du det? Det är mycket väl belagt i forskning att vissa typer av jobb leder till kortare livslängd och sämre hälsa. Med andra ord så är risken (hotet) att drabbas av stress, arbetsplatsolyckor och att bli utsatt för våld och rån på jobbet mycket större för den som t.ex. kör taxi, jobbar i en kassa eller kör truck jämfört med den som är arkitekt eller arbetar som utredare på ett kontor. De många små handlingar som utgör den strukturella diskrimineringen hotar på det viset andras liv och hälsa. Därför är det viktigt med åtgärder och regleringar som sätter stopp för strukturell rasism. Alla liberaler som accepterar ett ideal om lika möjligheter har skäl att gå med på även det.

 20. Olle - 5 maj, 2013

  Marcus Prifti gör precis samma grova misstag som de flesta debattörer i detta delikata ämne. Han tar fram några exempel på att förmenta araber har det svårare att komma fram i olika sammanhang än förmodade etniska svenskar/europeer. Detta kallas för rasism, av någon underlig anledning. Och det är här som den bakomliggande retoriska kullerbyttan görs. Man VILL att det skall vara rasism bara för att man skall kunna demonisera vissa personer, alltså kallar man det så. Men var är den rasbiologiska utredning som visar att europeer och araber är av olika ras? Är det över huvud taget relevant att diskutera ras i detta sammanhang? Nej, tvärtom. Det finns en hel del forskning som indikerar att begreppet ras är högst irrelevant när vi jämför olika folkslag. Det är de som kallar andra för rasister, med sådana utgångspunkter som Prifti svänger sig med, som är närmast att definieras som rasister själva.

  • Kalle - 5 maj, 2013

   Olle, du missförstår hur termen rasism utvecklats över tid. De som historiskt försökte försvara sitt förtryck av andra människor med påhittade rasbegrepp rörde sig med tiden, när deras stånbdpunkt fick kritik, över till att lika påhittade essentiella skillnader mellan ”etniciteter” eller kulturer. ”Araber” är si och ”europeer” är så och så vidare. När sådana påhitt ligger till grund för diskriminering och systematiska försämringar för vissa grupper av individer så är det rasism, i termens moderna mening. Du kan läsa mer om det här
   http://www.thecanadianencyclopedia.com/articles/racism

   Hur som helst verkar det inte konstruktivt av dig att hänga upp dig så enormt på termen. Du kan lika gärna beskriva det i termer av påhittade och oförsvarliga stereotyper och fördomar om kulturessenser.

  • Leif - 19 maj, 2013

   Det finns många verksamhetsområden där man bara tar in folk man känner till .
   Det har inget med rasism att göra att man undviker folk som kommit hit genom att
   ljuga om sin identitet och eller om färdväg .
   Och kommer man från ett land med 80 % analfabetism så får man nog räkna med en sund skepsis .
   Söker jag ett jobb inom hydrasulteknik och kan inte uppvisa ngn som helst kontakt
   med detta ämnne så skall jag nog inte räkna med att få det jobbet oavsett ev ras .

 21. danger_dude - 13 februari, 2014

  Är man inne på strukturer – så finns det många sådana.
  Sandkorn i öknen, eller likväl i en sandlåda eller i din sko, bildar en struktur.
  I skogen finns det struktur.
  Finns en struktur i precis alla företeelser som förekommer här i världen. Antingen från början eller så skapas denna struktur oavsett man är medveten om detta eller ej.

  Det finns även struktur i marknasdföringsmetoder.
  Ett sätt att marknadsföra rasism är te.x att använda begreppet strukturell rasism.
  Detta uttryck har jag sett blivit vanligare. Som om rasism skulle vara naturligt.

  Vad som är naturligt är rädsla, och mobbningsmentalitet.
  Dom som utför rasistiska handlingar är rädda för konsekvenserna från andra rasister.

  Det naturliga motsatsbegreppet till strukturell rasism torde vara strukturell antirasism.
  Strukturell antirasism är när man inte ser ngn skillnad mellan att anställa invandrare eller en svensk. Eller inte ser ngn skillnad mot en invandrare eller en svensk får ett jobb.

  Den strukturella antirasismen är ett ett avslut på den strukturella rasismen.

  Orden strukturell rasism vs strukturell antirasism är egentligen oväsentliga – dom beskriver samma sak.
  Debatten om strukturell rasism är en kvasi-debatt med syftet att tysta ned antirasister.

 22. danger_dude - 13 februari, 2014

  Är man inne på strukturer – så finns det många sådana.
  Sandkorn i öknen, eller likväl i en sandlåda eller i din sko, bildar en struktur.
  I skogen finns det struktur.
  Finns en struktur i precis alla företeelser som förekommer här i världen. Antingen från början eller så skapas denna struktur oavsett man är medveten om detta eller ej.

  Det finns även struktur i marknasdföringsmetoder.
  Ett sätt att marknadsföra rasism är te.x att använda begreppet strukturell rasism.
  Detta uttryck har jag sett blivit vanligare. Som om rasism skulle vara naturligt.

  Vad som är naturligt är rädsla, och mobbningsmentalitet.
  Dom som utför rasistiska handlingar är rädda för konsekvenserna från andra rasister.

  Det naturliga motsatsbegreppet till strukturell rasism torde vara strukturell antirasism.
  Strukturell antirasism är när man inte ser ngn skillnad mellan att anställa invandrare eller en svensk. Eller inte ser ngn skillnad mot om en invandrare eller en svensk får en viss bostad.

  Den strukturella antirasismen är ett ett avslut på den strukturella rasismen.

  Orden strukturell rasism vs strukturell antirasism är egentligen oväsentliga – dom beskriver samma sak.
  Debatten om strukturell rasism är en kvasi-debatt med syftet att tysta ned antirasister.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Assistanskritik på svajigt underlag

Under hösten har Försäkringskassan och regeringen hamnat i blåsväder i frågan om LSS. Men det är inte alldeles enkelt att finna fog för kritiken. 0Inga delningar

Kommunal varslar om strejk för undersköterskor

Kommunernas nota för hyrpersonal: 1,2 miljarder


Johanna Senneby

Alldeles för tidigt att räkna ut KD

Trots KD:s historiskt låga väljarstöd kan Busch Thor vara lugn. Det räcker nämligen med så lite som 2,5 till 3 procents stöd i opinionsmätningar för att partiet ska ta sig över spärren med hjälp av taktikröster, visar forskningen. 0Inga delningar

Grönt ljus för Idolstrejk

Förlossningskaos på Danderyd: »Barnmorskorna gråter«


Vesna Prekopic

Överskatta inte Pisa

Den dagen vi blir lika besatta av att utjämna klassklyftorna i skolan som att prestera i Pisa-mätningarna, då skolutvecklar vi på riktigt... 0Inga delningar

Ett år med andrum

Prioritera polisens kärnverksamhet


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • Arena_banner_nyhetsbrev
  annons_julkap_2016
  pengaropolitik