Luis Lineo

Pappagrupper ökar jämställdheten och minskar risken för våld i nära relationer. Ändå är det bara nio kommuner i hela landet som satsar på detta sätt att öka fäders delaktighet, skriver Luis Lineo, ordförande MÄN.

I helgen har det varit fars dag i stora delar av världen och pappor har firats med presenter och uppvaktningar. Lagom till fars dag för två år sedan släpptes den första rapporten om faderskap någonsin, State of the world’s fathers.

Det var en ambitiös rapport som kartlade hur det ser ut med faderskap och mäns omsorgstagande över hela världen. Den översattes till fem språk och innehållet ledde till nya lagar och policyer om föräldraledighet i tre länder.

Den uppföljande rapporten som nu släpps visar att det finns mycket finns kvar att göra. Det finns inget land i världen där män gör hälften av det obetalda arbetet i hemmet, eller tar hand om barnen lika mycket som kvinnor.

Globalt tillbringar kvinnor dagligen tre gånger så mycket tid med barn och hem som män gör.

Globalt sett tillbringar kvinnor dagligen tre gånger så mycket tid med barn och hem som män gör.

Rapporten bekräftar dock att många män vill vara mer engagerade i sina barns liv. Även i länder där mäns engagemang i vårdarbetet är begränsat sade hälften eller fler av de undersökta männen att de tillbringade för lite tid med sina barn på grund av sitt jobb.

I USA sade 46 procent av papporna att de inte tillbringade tillräckligt med tid med barnen, i jämförelse med 23 procent av mammorna.

Rapporten slår fast att en av de viktigaste reformerna är att världens stater ser till att även män får tillgång till betald föräldraledighet.

Idag har män chans att vara hemma en viss tid i samband med barnets födsel i 86 av världens länder. Men en längre föräldraledighet finns bara i 53 länder.

I en vecka har pappagruppsledare från Ryssland och Sydafrika besökt Sverige, för att inspirera såväl män som beslutsfattare att satsa mer på mäns omsorgstagande. I deras möten med svenska män och pappagruppsledare har det varit slående hur lika vi är, trots våra olika ekonomiska och politiska förutsättningar.

Mäns känslor och rädslor är de samma. Men även mäns lycka över de nära relationer de kan skapa om de både får och tar chansen.

I Sverige har vi i jämförelse en fantastisk föräldraförsäkring. Föräldrar har möjlighet till föräldrapenning i hela 480 dagar, med 90 dagar reserverade för vardera föräldern.

Men trots detta tog män bara ut 27 procent av föräldradagarna förra året. Och även i Sverige är kvinnor fortfarande huvudansvariga för det obetalda hemarbetet.

Det här måste vi ändra på. Män och pappor måste börja ta lika ansvar för barn, hushållsarbete, föräldraledighet och vab.

Ojämställdheten får ödesdigra konsekvenser. Kvinnor får lägre lön och pension och mindre makt att utforma sina liv. De stereotypa normerna för män och manlighet gör att många män använder våld och går miste om nära relationer med sina barn och andra anhöriga.

Vi på MÄN vill se en rad åtgärder för att uppnå jämställt föräldraskap. Ett sätt är att individualisera föräldraförsäkringen, och att ge vårdpersonal bättre förutsättningar och kunskap att inkludera pappor i vårdkedjan, både innan och efter förlossningen.

Forskning visar också att närvarande pappor mår bättre, har färre riskbeteenden och mindre dödlighet.

Vi behöver också ge pappor utrymme att reflektera och uppmuntras till omsorgstagande i ett icke-dömande tryggt rum.

Här är pappagrupper ett fantastiskt sätt att arbeta på, något som vi på MÄN har gjort i många år både i Sverige och världen. Pappagruppsdeltagare berättar att de känner sig som bättre föräldrar efter att tillsammans med andra ha fått diskutera den nya rollen i livet.

Utvärderingar visar att pappagrupper ökar jämställdheten och minskar risken för våld i nära relationer. Forskning visar också att närvarande pappor mår bättre, har färre riskbeteenden och mindre dödlighet.

Ändå är det bara nio kommuner i hela landet som har pappagrupper. Vår erfarenhet säger att beslutsfattarna inser potentialen, men otydlighet kring finansieringen gör att verksamheten faller mellan kommun och landsting.

Vi vill uppmana Sveriges politiker att skapa fler pappagrupper. Vi vet att de fungerar – nu är det dags att gå från kunskap till handling. Tillsammans kan vi ta ett stort kliv framåt i kampen för en jämställd värld utan våld.

Luis Lineo, ordförande MÄN.

Fotnot: MÄN är en ideell, feministisk organisation som startade 1993 för att engagera män mot mäns våld mot kvinnor. MÄN arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. Organisationens vision är en jämställd värld utan våld.