Foto: Män för jämställdhet.

Aftonbladets artikelserie #inteensam belyser det sexuella våld kvinnor utsätts för dagligen. Det är vi män som har ansvar för att stoppa det, skriver Luis Lineo, ordförande Män för Jämställdhet.

Zlatan klipper till en lagkamrat i en tv-reklam. »Lite kul, det var inte så farligt«, kanske många tänker. Men forskning visar att även »milt« våld som så kallat skojbråk eller en lavett, lätt leder till upptrappat och grövre våld. Därför är det viktigt att försöka förebygga all sorts våld och våga säga ifrån. Även när det handlar om skojbråk och lavetter.

Nästan alla våldsbrott begås av män. 85 procent av de som misstänks för misshandel mot kvinnor är män, enligt Brottsförebyggande rådetOch de flesta som drabbas av våld är män. Var sjunde vuxen man har blivit utsatt. Alla män slåss inte, men män står för majoriteten av allt våld. Det hänger ihop med föreställningar om vad det innebär att vara man och kille. 

Män för jämställdhet arbetar med att förändra dessa normer och för att minska våldet. Det är aldrig okej att ursäkta mäns våld mot kvinnor, mot andra män eller icke-binära.

Studier från Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor (MUCF) visar att normer för kön är centralt när unga killar utövar våld. I den stereotypa bilden av att vara man ingår att inte vara homosexuell eller kvinnlig. När killar utövar våld lever de upp till normer för maskulinitet som styrka, aggressivitet och makt. Den egna manligheten förstärks genom att ta avstånd från och nedvärdera det som anses omanligt och kvinnligt. Killars kränkningar mot andra killar innehåller oftast homo- och transfobi, medan killars kränkningar mot tjejer oftast är sexistiska. Killar upplever att omgivningen har starka förväntningar på att de ska vara manliga.

Killar legitimerar sexuellt våld genom sina åsikter. 13 procent anser att en kvinna är delvis ansvarig om hon blir våldtagen när hon är full. Varje dag sker 100 våldtäkter i Sverige enligt Brå. Och det är män som våldtar.

Under lång tid har framförallt kvinnor arbetat med våldet som män orsakat. Nu måste vi män ta vårt mansvar och stoppa våldet. Vi måste våga säga ifrån och agera. Vi kan förändra den stereotypa bilden av en man som leder till att män använder våld.

Män för jämställdhet arbetar varje dag med att förändra de normer som formar oss som pojkar och män. I skolor och på arbetsplatser använder vi oss av våldsförebyggande metoder baserade på forskning. Vi pratar om könsnormer och våld med elever och lärare, politiker och tjänstemän, socialtjänsten och kriminalvården.

Vi har material som lärare kan använda för att prata om beteende, normer och våld. Vi har en chatt för unga killar, Killfrågor.se, där de får stöd och hjälp att ifrågasätta destruktiva normer. Vi jobbar med Fatta Man som genom kultur pratar normer och våld med ungdomar. Vi bjuder in män till samtalsgrupper om hur det är att vara man idag.

Vi män kan välja att bli en del av lösningen. Vi kan säga ifrån när andra män sprider hat, homo- och transfobi och våld. Vi kan stå upp för en humanistisk människosyn där alla människor blir respekterade. 

Män för jämställdhet är övertygade om att alla skulle må bättre i ett samhälle som är jämställt och fritt från våld. Alla människor, oavsett kön, ska kunna leva som de vill, se ut som de vill och älska vem dem vill utan att bli bedömda, begränsade eller slagna.

Luis Lineo, ordförande Män för Jämställdhet