Om fler ifrågasätter destruktiva maskulinitetsnormer blir det lättare att skapa en jämställd värld, skriver Luis Lineo, ordförande, Män för jämställdhet.

Pappafeminister ser kvinnoförtryck först när de själva fått döttrar. De blir feminister av fel skäl, skriver bland annat Ida Ölmedal i Expressen.

Vi förstår reaktionerna på pappor som får upp ögonen för könsorättvisorna först när deras egna döttrar blir drabbade. Den beskyddande mentaliteten har länge varit en del av den dominanta manlighetsnormen. Samtidigt är det väldigt vanligt att vi människor ser orättvisor först när vi eller våra nära blir drabbade.

Vi i organisationen Män för jämställdhet tycker att det är viktigt att dessa insikter leder till verklig förändring. Vi vill ändra de destruktiva normer som formar oss som män och som begränsar andra människors liv.

Vi män kan börja med att rannsaka oss själva: Hur är jag som partner, pappa och polare? Hur kan jag agera för att minska könsorättvisor och annat förtryck? Vi hoppas att fler män kan se de orättvisor som drabbar våra mammor, systrar, kvinnliga partners och kvinnliga vänner. Och vi uppmanar alla män att göra något åt det.

Statistiken visar att i dagens Sverige tar papporna ut endast 25 procent av föräldrapenningdagarna. Var fjärde pappa tar ut färre än fem dagar. Färre än hälften, 44 procent, av alla pappor tar ut mer än de 60 reserverade dagarna. Endast 14 procent av alla föräldrar delar lika på föräldraledigheten. Kvinnor gör fortfarande det mesta av det obetalda hemarbetet.

Här finns det ett stort utrymme för pappor att ta mer ansvar. Dela på ansvaret för barn och hushåll. Dela lika på föräldraledigheten, vab och det obetalda hushållsarbetet!

Det är viktigt att pappor odlar djupa och meningsfulla relationer till sina söner, att de bekymrar sig lika mycket för sina söner som döttrar. Att vi talar med våra söner om känslor, kärlek och kroppsintegritet. Alla pappor kan välja att bli goda förebilder som bryter den onda cirkeln med destruktiva maskulinitetsnormer.

Pappor, mammor, andra vårdnadshavare och deras barn skulle tjäna på att fler pappor och män började agera för jämställdhet och blev feminister. Forskning visar att närvarande pappor mår bättre och är friskare. Riskbeteenden och dödlighet minskar för män som är närvarande för sina barn. Män som är föräldralediga är också mindre benägna att använda våld.

Vi män måste prata med andra män om den kultur som formar oss. Därför bjuder Män för jämställdhet in alla män att delta i separatistiska samtalsgrupper. Vi driver en chatt där unga killar kan prata om identitet, könsnormer och sex. Vi är ute på skolor och pratar med lärare och elever om normer, makt och beteende. Vi utbildar personal inom socialtjänsten i metoder för att förebygga våld. Vi har pappagrupper i Sverige, Ryssland, Belarus.

Att fler män vill kämpa för ett jämställt samhälle är fantastiskt! Män och kvinnor som vill förändra de normer som formar oss som män är välkomna att engagera sig. Om fler ifrågasätter destruktiva maskulinitetsnormer blir det lättare att skapa en jämställd värld.

Luis Lineo, ordförande Män för jämställdhet