De fruktansvärda händelser som i dag inträffat på satirtidningen Charlie Hebdo visar hur yttrandefriheten har blivit en måltavla för odemokratiska krafters illegitima vapen.

I dag mördades tolv personer och nio skadades på den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion. Tidningen har under många år drivit med symboler och religioner och brukar betecknas som vänster. Det inträffade är fruktansvärt och absurt.

Hatet sprider sig över Europa, över världen. Yttrandefriheten har blivit en måltavla för odemokratiska krafters illegitima vapen. Händelser som den som ägde rum i Frankrike i dag skapar rubriker på kvällstidningarnas hemsidor, rubriker som byts ut mot andra rubriker. Kvar stannar en obehaglig känsla av att hela vårt sätt att leva, tänka och skapa är under attack.

Veckomagasinet The Economist ägnade årets första nummer åt spaningar för 2015. På kultursidorna skriver man om hur nedskärningar av papperstidningarna i väst och en ökad religiös ”känslighet” i öst försämrar förutsättningarna för politisk satir.

2011 fick den uppmärksammade och uppskattade syriske tecknaren Ali Farzat sina händer förstörda av anhängare till syriske presidenten Bashar Assad. Nyligen meddelade Sabir Nazar, Pakistans mest kända satirtecknare, att han hädanefter kommer att rikta sig mot en publik utanför hemlandet. Det politiska läget är för känsligt. För Nazar och för många med honom.

The Economist sätter sitt hopp till Kanada, där årets valrörelse kommer ge upphov till många lustiga politiska teckningar. Men den vitsiga tonen i tidningens redogörelse faller platt en dag som denna. Gränsen som The Economist vill dra mellan öst och väst känns förenklande och fördummande.

När det här skrivs vet vi inte ännu exakt vad som ligger bakom attacken på Charlie Hebdo. Blickarna vänds mot IS och president François Hollande har kallat till krismöte. Personer med bakgrund i Frankrike som jag har pratat med är övertygade om att tidningen kommer att få det franska samhällets stöd.

Och en sak står klar: Kampen för yttrandefrihet och demokrati fortsätter. Det är vi skyldiga de som fallit offer för de vansinniga krafter vars mål är att skapa ökad inskränkthet och mer hat.

Malin Hanson, chefredaktör Tvärdrag