Bild: Mattias Vepsä

George Orwell sägs en gång ha sagt att ”människor är inte bättre än vad deras tekniska utrustning tillåter dem vara”.

Det är ett citat som i dag kommer att vara relevant i riksdagsdebatten.

I dag kommer nämligen EU:s omdebatterade datalagringsdirektiv med största sannolikhet röstas igenom av en majoritet i riksdagen, en majoritet bestående av den borgerliga regeringen tillsammans med Socialdemokraterna.

I praktiken kommer det här innebära att från 1 maj kommer samtliga svenska nätoperatörer vara skyldiga att spara all information som rör telefon- och mobilsamtal, e-post, din internetanvändning, vem du sms:ar och all annan datakommunikation som sker inom Sveriges gränser. I och med det svenska lagförslagets utformning så kommer även din mobils geografiska position sparas och därmed är övervakningsfunktionen total.

Förslaget om massövervakning av hela Europas befolkning kom till efter bombningarna i Madrid 2004 och är därmed en del av den terrorbekämpning där inte minst Socialdemokraterna visat sig väldigt oförstående för de inskränkningar som ständigt sker på individens bekostnad med terrorbekämpning som enda ursäkt.

I praktiken går vi nu mot ett samhälle där alla medborgare utan rättslig prövning stämplas som tänkbara grova brottslingar. Principen om att var medborgare är oskyldig till motsatsen är bevisad tas inte längre för given. Att de som misstänks för grov brottslighet eller terrorism övervakas är inget problem i sig utan är ibland en nödvändighet. Men beslut om en sådan övervakning måste alltid ske efter en juridisk process och ska inte vara en slentrianmässig övervakning av hela befolkningen.

Vi socialdemokrater har varit väldigt tysta i frågan och det är inte märkligt med tanke på det tunga interna kritik som framkommit i diskussioner om inte minst FRA och andra lagar som rör integriteten på internet. Diskussionerna om integritet har tyvärr inte varit debatter då Socialdemokratin visat sig från sin mest progressiva sida.

Det finns dessutom platser i Europa där datalagringsdirektivet kan komma att ha ännu mer ödesdigra konsekvenser än i Sverige. När Ungerns nationalistiska regering börjat stänga ner regeringskritiska radiokanaler och anmälningar om övervåld mot civila från landets polismyndigheter börjar strömma in så är det en varningssignal vi ska ta på allvar. Sverige har ett ansvar att stå upp för demokrati och yttrandefrihet speciellt när det handlar om ett direktiv vars ursprung är Europeiska unionen, en union där inte alla länders demokratiska stabilitet är lika given som i Sverige. Att vi ett sådant läge ger legitimitet åt ett direktiv som i värsta fall skulle kunna användas av förtryckande regimer är demokratiskt oförsvarbart.

Jag hoppas att tillräckligt många socialdemokratiska riksdagsledamöter i dag tar sitt förnuft tillfånga och inser att detta inte är en lag som kommer att öka medborgarnas trygghet eller stoppa den organiserade brottsligheten.

I stället är risken stor att vi nu fortsätter in på en väg av övervakning, vars enda funktion kommer bli att minska individens frihet, och i värsta fall ge en signal till förtryckande regimer att i terrorbekämpningens namn är alla medel tillåtna.

Magnus Nilsson, ordförande Socialdemokratiska studentförbundet.