Foto: SocialdemokraternaFoto: Socialdemokraterna

»M saknar politisk vilja för rimliga arbetsvillkor«

Dela

Det avtal för färdtjänsten som Kristoffer Tamsons (M) drivit igenom ger taxichaufförerna för lite i plånboken för att kunna försörja sig, skriver Talla Alkurdi (S), oppositionstrafiklandstingsråd, Stockholms läns landsting

Bra arbetsvillkor och god kvalitet i välfärden går hand i hand. En ekvation som blev än tydligare för mig igår då jag mötte hundratals taxichaufförer i en demonstration för att visa sitt missnöje mot färdtjänstavtalet.

Avtalet, som drivits fram av Moderaterna i Stockholms läns landsting, har resulterat i prispress, lägre löner, enorma påfrestningar och försämrad färdtjänst.

I motsats till Moderaterna gick jag ut och samtalade med chaufförerna och lyssnade till deras berättelser om en tuff vardag där timmar av hårt arbete ger för lite i plånboken för att kunna försörja sig och sina familjer. Jag hörde också historier om hur man inte får tid för dem som ska åka med färdtjänsten, att deras dåliga arbetssituation går ut över dem som är beroende av deras tjänster.

I november 2015 drev Moderaterna och deras trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons igenom ett nytt avtal för färdtjänsten utan krav på kollektivavtalsenliga villkor. Det avtalet är bindande i två år innan det finns möjlighet att upphäva det. Två år till med usla löner och arbetsförhållanden för chaufförerna inom färdtjänsten.

Inom Stockholms läns landsting finns i dag inga bindande principer om att kollektivavtalsenliga villkor ska gälla i alla upphandlingar. Det innebär att landstinget har avsagt sig ansvaret för arbetsförhållanden för hårt arbetande människor. Det är också att avsäga sig ansvaret för att alla stockholmare ska få samhällstjänster av bästa kvalitet.

Social dumping är aldrig acceptabelt, särskilt inte när det är det offentliga som står för den med hjälp av skattebetalarnas pengar. Bara inom färdtjänsten uppgår värdet av upphandlingen till en miljard.

Vi välkomnar därför regeringen och civilminister Ardalan Shekarabis initiativ om bindande sociala krav vid offentliga upphandlingar som kommer att presenteras i januari 2017.

Jag kommer fortsätta att ta strid för den svenska modellen. Den är nödvändig för en färdtjänst med bra arbetsvillkor för förarna och en trygg färdtjänstservice för dem som behöver den.

Till dess vill jag uppmana landstingsmoderaterna, som styrt i tio år, att våga tänka om. Det finns inga lagliga hinder för att införa kollektivavtalsenliga villkor, det saknas bara politisk vilja.

Talla Alkurdi (S), oppositionstrafiklandstingsråd, Stockholms läns landsting

19 kommentarer

 1. m - 18 mars, 2016

  Politiska företrädare borde slå vakt om hushållning med skattebetalarnas medel som första prioritet. Kostnadsminimering bör vara credo och verksamhet som inte är nödvändig och där medborgarna själva kan ta ansvar bör mönstras ut. Vad som är slående med den här artikeln är att det perspektivet helt saknas utan nu går man på linjen att villkoren är dåliga och att kvaliteten därmed blir lidande ? Det senare förefaller inte stämma med verkligheten. Politiker fungerar som arbetsgivare i det här fallet och som kunder och har att bemöta krav från leverantörer – taxibolagen – och försöka minimera kostnaderna, inte svara upp mot vissa anställdas protester. Nu kan det ju vara så att betalningen är för låg, men företagen tycks går runt, så varför ska politiker i landstinget ta på sig att driva fackliga krav för taxi förarna? Många människor har det svårt att få det gå runt. Kompetensmässigt klarar i princip var vuxen av att köra taxi. Ska landstinget även gå ut och kräva att McDonalds ska betala sin personal mer (en grupp som har jämförbar kompetens)? Ska landstinget gå ut och kräva att färre bolag på taximarknaden ska finnas så att utbudet minskar och priserna ökar? Förefaller alldeles orimligt.

  Taxi är dyrt i Stor Stockholm. En resa till Arlanda från centralen kostar ca 400 kr. Taxichaufförer vid Arlanda har länge varit kända för att skörta upp turister och ta ännu mer betalt utan att politiker fått ändan ur vagnen att reagera. Minsta lilla resa om några km kostar en hundralapp eller två. Det förefaller inte som att Taxi kännetecknas av låga priser.

  Som politiker bör man inte agera fackligt ombud. Man bör inte heller agera som företagare. Man utgör ledning och övervakning i landstingskommunen, den beslutande församlingen ger underlag bildande av styrelser som har att ta ägaransvar och se till att kostnadsminimera verksamheten och producera så mycket av väsentliga tjänster som man har mandat från politiska val att hantera.

 2. Rättvisetörstande Realist - 19 mars, 2016

  @m
  ”Politiska företrädare borde slå vakt om hushållning med skattebetalarnas medel som första prioritet”

  Du säger det…. Och ÄNDÅ försvarar du vinstuttag på 5-10-15 % ur offentlig sektor i privat regi.


  ”Nu kan det ju vara så att betalningen är för låg, men företagen tycks ju går runt”

  Gör borgarna till viljes och ge företagen laglig rätt att kringgå eller strunta i kollektivavtalen….! Får det ALLTID negativa följder när/om arbetsgivare ges möjlighet att själv bestämma om de vill ge de anställda justa villkor…?! Har den trojanska hästen en träkuk…? Hela upplägget är så j_vla dumt att det går att likna med att vi skulle ta bort straffskalan för exempelvis trafikbrott, och lita på att ALLA ”gör rätt” av egen fri vilja.

  NATURLIGTVIS får det negativa följder för de anställda om kollektivavtal inte krävs…! Finns det inte någon som kan dra sig till minnes VARFÖR man började med kollektivavtal från första början…? Jo, för att företagen/arbetsgivarna ALLTID prioriterade sin egen vinst för de anställdas löner, förmåner och villkor… OAVSETT om företaget hade gått bra eller mindre bra…!

  Att högern hela tiden försöker knapra på dessa rättigheter för löntagarna förvånar inte, det har de gjort sedan de infördes. Men det som är fullständigt obegripligt är att många löntagare idag inte begriper att kollektivavtalet är till för deras eget bästa, och att det INTE ALLS innebär att man ”kåmmunist” om man är FÖR kollektivavtalet och därmed justa villkor för löntagarna…!

  • m - 19 mars, 2016

   Jag diskuterar rollfördelning här. Jag anser det är mycket viktigt. Jag invänder inte mot att inköparen kräver kollektivavtal (det är inte ämnet för artikeln) utan mot att man ger sig in i en debatt kring villkoren inom ett avtalsområde. Hur ska man ha det? Gentemot personalen inom landstinget är man arbetsgivare. Gentemot leverantörer kund.

   Vinstuttag hos leverantörer är normalt för en marknadsekonomi. Alternativet är att producera i egen regi. marknadsekonomi har fördelar som ges av konkurrensen mellan företag. Landstingspolitiker har inte mandat att upphäva konkurrensen. Vi vill knappast, inte jag i alla fall, se en sammansmältning av politik, fack, stat, marknad. I andra sammanhang kräver facken att politikerna inte ska lägga sig i avtalsrörelser, kollektivavtalens utformning i förhandling med arbetsgivare mm. Det kravet gäller rimligen åt båda hållen.

   Vinst är bra och nödvändigt för företag. Vinst uppstår, betalas ut och investeras. Var de investeras beror på räntabilitet för alternativen och det är en funktion vi bejakar hos marknadssystemet. När du går och handlar i affären så skapas vinst hos ICA handlaren. Du anser tydligen att det är ‘skattebetalarnas’ pengar för jag antar att du betalar skatt? Vinst är drivkraft i vårt samhälle och inget vi vill ta bort eftersom sökandet efter vinst driver utvecklingen av produktivkrafterna.

 3. Rättvisetörstande Realist - 20 mars, 2016

  Jag frågar mig mer eller mindra dagligen HUR det var möjligt att leda svenska folkets gemensamma samhällsfunktioner i den här profithanteringen utan att protester hördes och någon slog till bromsen. Räven lovar att han inte alls ska ta någon höna om vi låter honom vakta hönsgården, och det trodde vi på…. ungefär så…. Jag blir faktiskt riktigt nedslagen när jag tänker på eländet. Är vi så förbannat naiva och lättmanipulerade… jag vill helst inte tro det.

  Ser man på all outsourcad offentlig sektor så ligger vinstuttagen på mellan 5-10-15% för vård, skola och omsorg, och ända upp till 50% och mer när det gäller flyktingmottagande…! Pengar som vi i god demokratisk ordning har bestämt ska gå till exempelvis skolutbildning eller åldringsvård NÅR ALDRIG kärnverksamheten. Och som om detta fenomen i sig inte skulle vara tillräckligt uppåt väggarna, så fifflar man dessutom med hjälp av s.k. ”smart skatteplanering” undan denna vinst (som man har gjort på gemensamma skattemedel…) från att beskattas i landet enligt de lagar och förordningar som gäller. Det måste vara att likställa med både stöld och skattebrott det som de här globala investeringsjättarna gör…!

  VARFÖR sätter man inte OMEDEBART stopp för detta, jag begriper det inte… Kritiserar men denna miljardrullning av gemensamma skattemedel så får man höra att man är en verklighetsfrånvänd ”kåmmunist” och att man äventyrar både jobben och ”valfriheten”…! Vilken jävla valfrihet har gamla Agda och hennes anhöriga när äldreboendets drift plötsligt tas över av privata entreprenörer för att kommunen inte kunde ”slimma verksamheten mer…? Ska de flytta sin gamla mamma från det enda äldreboendet som finns på orten, och som hon till på köpet har trivts bra på….? Åtminstone hittills…!

  Tänk er att byalaget i byn Ösa har beslutat att ge Nisse en åkgräsklippare i 50-årspresent. Man har samlat pengar från alla medlemmarna så att det finns 25.000 kronor att handla för. Man uppdrar till Arne att ombesörja införskaffandet av en lämplig åkgräsklippare. Tänk er då att Arne på något vis lyckas fixa fram en bra åkgräsklippare för endast 15.000, och de övriga 10.000 kronorna stoppar han helt sonika i egen ficka utan att meddela detta för resten av medlemmarna. Här har ni beteendet och moralen hos en privat vård, skol eller äldreomsorgsentreprenör i ett nätskal, skulle ni acceptera detta…?! Nej, jag trodde inte det. Pengarna som inte används skulle antingen ha gått till något fiffigt tillbehör till gräsklippartraktorn, alternativt skickas med i ett kuvert med ett roligt kort…. eller så ska de gå tillbaka till dem som har samlat ihop slantarna. Men om det är någonstans det INTE ska, så är det ner i Arnes ficka….!!!!!

  Men när det här beteendet gäller individer och deras mänskliga behov och MYCKET större belopp… tycks ingen ha något särskilt emot att man gör på detta viset. HUR kan det ha sig…? Har man inte förstått VAD som faktiskt sker med våra skattepengar…? Varför accepterar s.k. ”vanligt” folk detta…? Inbillar man sig att man på något magiskt vis ska få del av dessa pengar om man bara är tillräckligt långt åt höger ideologiskt, fast man bara är en vanlig löntagare…?!

  • Vera o John - 20 mars, 2016

   Du har svaret på varför i din egen brist på resonemang och förståelse. Vänstern har inte kunskap och kompetens (vinst är bra) och därmed så kan man inte argumentera emot. Fråga dig själv varför du inte förstår.

   • Rättvisetörstande Realist - 21 mars, 2016

    Vilken mogen respons… jag förstår alltså inte vinstproblematiken p.g.a. att jag inte är moderat, och därmed dum i huvudet. Är det så du menar…?! Men OM jag hade varit det, så hade jag som du förstått det fina med att 15% eller mer av våra gemensamma skattepengar aldrig når kärnverksamheterna de är menade till, och istället försvinner direkt ner i privata fickor….

    Vinst är bra säger du… även om gamlingar tvingas ligga i sin egen skit för att garantera detta…? Skolor (friskolor…!) som mäter sin egen funktion, inte i HUR eleverna klarar sig, utan i hur ”populära” de är på nätet, och hur mycket vinst de får in… ÄVEN detta ur gemensamma skattemedel märk väl.

    Det är en INTE samma sak att producera CD-skivor, brödrostar eller T-shirts, som att producera vård, skola och omsorg. Det är skillnad på människor och döda ting, men detta verkar inte gå in i huvudet på högervridna, i alla fall inte förrän de själva hamnar i en behövande situation…..

    I vinstens och ”effektivitetens” namn ser vi verksamheter fungera sämre än de skulle behöva göra, skolresultat sjunker, sjuka och gamla (”brukare” som de numera kallas…) far illa, och personalen går stadigt mot sämre villkor, lägre löner, och otrygga anställningsformer. Ohälsotalen bland personalen och kostnaderna för sjukskrivning har stigit till nya toppnoteringar trots alliansens ”sjukförsäkringsreform” som mer eller mindre gjorde det olagligt att vara sjuk…!

    Jag vill påstå att INGENTING har blivit bättre i.o.m. införandet av vinstuttag ur offentlig sektor i privat regi. Ingeting annat än lönerna och förmögenheterna hos dem som har varit smarta och förslagna att utnyttja att Sverige nu är världens mest avreglerade och privatiserade land i den här frågan förstås…

    Ingen annanstans i den industrialiserade världen tillåter man en sådan profitering på sådant som enligt demokratiskt fattade beslut skall tjäna samhället och folkflertalet via den gemensamma skatten.

    • Vera o John - 21 mars, 2016

     Kapitalismen är det näst sämsta system vi haft i modern tid. Tror du 95 % av väljarkåren är moderater?

     • Rättvisetörstande Realist - 22 mars, 2016

      Intressant. Ingen av de som sablar ner min kritik berör med ett ord vinstuttagen ur offentlig sektor i, att pengarna faktiskt försvinner… eller det faktum att vinsterna dessutom undanhålls från staten för beskattning. Bara samma gamla svepande formuleringar att man måste vara ”kåmmunist” om man inte ser det fina med den utveckling som har skett i Sverige de senaste decennierna.

      Visst, mina åsikter ligger till vänster om dagens mainstream politik, men det betyder INTE att jag skulle vilja införa någon slags svensk variant av sovjetkommunismen. Ej heller skulle förbud mot vinstuttagen och en återgång till statlig skola där ALLA elever garanteras en likvärdig utbildning eller icke vinstdriven regi bakom sjukvård och äldreomsorg förvandla vårt land till en kopia av Nordkorea.

      Vi hade i många år någonting som kallades för blandekonomi i det här landet. Viktiga samhällsfunktioner drevs som skattefinansierade icke vinstdrivande verksamheter, och privata företag som producerade allt från bilar till tetrapack för mjölk kunde existera och blomstra på en fri marknad. Det ena utesluter INTE det andra, och det gick uppenbarligen alldeles utmärkt att bli förmögen även på den tiden.

      Men högern har ALDRIG varit nöjda med detta, att löntagare successivt fick det bättre, och att landets välstånd fördelades på ett rättvist sätt är någonting som de ALLTID har motarbetat. Jag förstår INTE hur så många vanliga löntagare idag stödjer att vi med stormsteg är på väg bort från det samhället och mot ett alltmer ojämlikt TROTS att de själva inte tillhör de besuttna och inte har någonting alls att vinna för egen del på systemskiftet.

  • m - 20 mars, 2016

   Mycket välskrivet, men som signatur Vera och John konstaterar så brister resonemanget eftersom du inte förstår att vinstmotivet är drivkraften i en marknadsekonomi och under konkurrens genererar det ökad produktivitet. Det finns helt andra skäl att vända sig mot privatisering, skäl som även de har sin grund i hur en marknadsekonomi fungerar – tjänster produceras och konsumeras samtidigt, klienten är svag, insyn och åtgärder kräver att man driver verksamheten, kvalitet måste mätas dagligen, kulturen spelar stor roll, samverkan mellan enheter krävs och inte suboptimering mm – men eftersom vänstern koncentrerat sig på vinstmotivet och försöker visa att det är dåligt så får man inte gehör i opinionen eftersom argumentet är felaktigt.

 4. Torleif Johnson - 21 mars, 2016

  En upphandling av en välfärdstjänst värd över miljarden borde ägnats några uns tacksamhet över dem som skall uträtta tjänsterna. Så har ej skett i detta fall. Hela denna unkna historia och sveket mot taxiförarna bör tas i minne nästa gång det drar ihop sig till val. Då får moderaterna äta upp sitt förakt för alla väljare som också är löntagare och tjänar samhället i någon form.

  • Vera och John - 21 mars, 2016

   Snarare så minskar förtroendet för vänstern ytterligare. Hur mycket tacksamhet känner du för arbetarna på SSAB? Sandvik? SKF? ICA? Hoppas det är mycket. Och att du villigt betalar för matkassen på ICA utan knot. Och skatten. Och vinsten.

   • Rättvisetörstande Realist - 22 mars, 2016

    Ser du verkligen ingen skillnad på att producera t.ex. kullager och personbilar med vinst som yttersta drivkraft och mått på framgång, och att bedriva skola eller vårda gamla och sjuka i livets slutskede efter SAMMA parametrar…?!

    ”Villigt betalar matkassen”… ja, vad faan har jag för val, jag får väl betala för de varor jag vill ha…?!

    Och skatten…!! Jodå, jag betalar gladeligen skatt om pengarna går till rätt saker och INTE till aktieutdelningar i utländska bolag som inte betalar skatt i Sverige på sin vinst (TROTS att det är svenska skattepengar som har genererat den…!), eller direktörers bonusar och fallskärmar.

    Dessutom betalar jag förmodligen mer i inkomstskatt (ca 10 procent…!) än vad du gör i.o.m. att jag i egenskap av pensionär inte får något ”jobbskatteavdrag”.

    • Vera o John - 22 mars, 2016

     Visst, jag ser skillnad på produktion och försäljning av tjänster och varor. Gör du? Jag ser också att offentlig verksamhet är lämplig på området. Angreppsättet att Vinst är dåligt skjuter snett. Det är inte problemet.

    • Vera o John - 22 mars, 2016

     Men visst måste du ha rätt. När jag tänker på hur tandläkaren låter bli att laga mina tänder, naprapaten skiter i min rygg, sjukgymnasten dricker kaffe, frisören sätter en potta på mitt huvud och kör på med maskin, psykologen gäspar och läser tidning, tandsköterskan är inte närvarande, flyttgubbarna förstör mina möbler, däckbytaren punkterar däcken, hantverkaren bränner upp huset, läraren super framme vid katedern, väktarna kör rally i skogen, ja visst har du rätt. Bättre ta bort vinsten så de måste sparka oduglingarna! Eller du har kanske inte mina erfarenheter? Det räcker om man sparkar 20 % av de inom offentlig vård och omsorg som klantar till allt och inte gör sitt jobb?

     • Rättvisetörstande Realist - 23 mars, 2016

      Där har vi pudelns kärna eller hur. Den allmängiltiga fördomen att alla som arbetar inom kommun, stat, eller landsting på ett eller annat sätt inte gör sitt jobb, de uppnår ”halvfart” som allra bäst…! Det gamla skämtet om varför kommunalarbetarna har aluminiumskaft på spadarna (för att annars slår de rot…!) kommer till heders igen. Högermänniskors ”vinstuttag är alltid bättre-ideologi” stämmer dessutom BARA om man utgår från fördomen att de anställda inte gör sitt jobb annars. Men det säger mer om DEM än om de offentliganställda skulle jag vilja säga.

      Högavlönade direktörer (som själva avskyr offentlig sektor för att den är så ineffektiv och ”tärande” på svenska ekonomi…), och som själva har en miljon i månadslön, men ändå kräver (OCH får…!) en bonus när de gör ”ett bra jobb”…! Som om inte 12 MILJONER i årslön skulle vara en tillräcklig morot för att göra sitt bästa…!!! Den inställningen brukar trivas bäst hos dem som p.g.a. social ställning själva aldrig har behövt göra ett ärligt hantag, ELLER de som av låg ålder inte har hunnit skaffa de nödvändiga erfarenheterna för att förstå detta. Vilken kategori tillhör du…?!

      Hur kan det komma sig att du har dessa löntagarfientliga åsikter…? Är du en av dessa privilegierade högavlönade som har fötts in i den ideologin, eller har du bara bestämt dig för att du skulle göra ett dåligt jobb om du jobbade inom skattefinansierad offentlig sektor. MEN att du genast skulle göra bättre ifrån dig om samma jobb lades ut på privat entreprenad (fast den OCKSÅ är skattefinansierad…!) samtidigt som du förlorar din fasta heltidstjänst, din anställningstrygghet, och en femhundring i månaden i lön…!?

      På vilket sätt är detta bättre… för löntagarna… för Sverige… för någon alls… utom dem som sitter högst upp och skummar av vinsten?!!!!

     • Vera o John - 23 mars, 2016

      Läs innantill. Jag ironiserar och ger exempel på privat tjänsteproduktion, de du anser inte gör sitt jobb pga vinst.
      Du är ett lysande exempel på varför man inte bölr rösta på V.

 5. Rättvisetörstande Realist - 23 mars, 2016

  Jag har över huvudtaget INTE uttalat mig om att löntagare inom övrig privat sektor skulle ha en tvivelaktig arbetsmoral. Det tror jag INTE alls att de har…! Lägg inte ord i munnen på mig. De har likt de anställda inom outsourcad offentlig sektor i privat regi väldigt lite att göra med själva problemet. De har oavsett offentlig eller privat arbetsgivare att acceptera den verklighet de ställs inför… eller INTE… och bli av med jobbet. Ofta får de också utföra sitt gamla jobb på sin gamla arbetsplats, fast som privatanställd och med sämre förutsättningar att göra ”ett bra jobb”… p.g.a. sämre villkor och lägre lön. Problemet är inbyggt i själva systemet.

  Men…. vad som HAR gått att konstatera ett decennium efter att nyordningen med privatiserad offentlig sektor genomfördes är att de verksamheterna som har ”outsourcats” INTE har blivit billigare för beställarna eftersom mellanskillnaden har försvunnit som vinst. Däremot har ”kunderna”… d.v.s. åldringarna, eleverna, patienterna, flyktingarna, etc. har fått sämre valuta för pengarna än tidigare eftersom de 10-15% som har gått till vinst ALDRIG nådde kärnverksamheterna. Likaså har löner, villkor, anställningsformer för löntagarna generellt förändrats till det sämre…. ALLT för att inte äventyra den gudi behagliga vinsten…!!!

  Driver man däremot vården, omsorgen, skolan, etc. i en ”icke vinstdrivande” offentligt regi, så tar man helt enkelt bort den i det kapitalistiska systemet inbyggda svagheten ur ekvationen. Skulle det mot förmodan visa sig att det GÅR att driva verksamheten 5-10-15% billigare (som de privata ofta gör OAVSETT förutsättningar…), så kan helt enkelt de pengarna gå tillbaka till verksamheten ELLER till skattebetalarna för att gynna någon annan allmännyttig verksamhet för folkflertalets bästa… INTE göda feta finansmäns redan trinda magar…!!

  • Vera o John - 23 mars, 2016

   Blir det så stora vinster kan man ju tvinga fram lägre priser, betala mindre, men det är väl kostnaden i offentlig verksamhet som bestämmer priset….

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Erik Hansson (forskare): Lösningen på tiggeriet har inga gränser

Debatt › Att argumentera för att lösningen på tiggerifrågan finns i EU-migranternas hemland är att skjuta problemet ifrån sig. Retoriken för oss närmare ett tiggeriförbud, skriver Erik Hansson, Uppsala universitet. 0Inga delningar

Historien går igen

Blogg › Den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare vill göra livet för romer i Sverige så svårt att de väljer att flytta till andra länder. Det är en välkänd historia. 23facebook: 23

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

EU har misslyckats i grunden

Ledare › Frågan om invandringen var det som avgjorde brexit-omröstningen. EU-projektet behöver nu omdefinieras.  459facebook: 459

Tiotusentals arbetslösa blir av med ersättning

Nyhet › För drygt ett år sedan införde Arbetsförmedlingen nya tuffa regler för vissa arbetslösa. Sedan dess har myndigheten fattat nästan 150 000 beslut om indragen ersättning. 156facebook: 156

Ministern: Ökad kontroll leder till ökad respekt för systemet

Nyhet › Nya hårdare regler gör att tiotusentals arbetslösa blir av med sin ersättning. »Det leder till ökad respekt för systemet«, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. 1516facebook: 1516

Maja Dahl: Rädslan kickar in när jag tar min flickväns hand

Krönika › Terrorattacken i Orlando är en attack på grupper som varje dag slåss för sitt eget utrymme, för sin egen frihet och sin rätt att vara en del av samhället på lika villkor. 456facebook: 456

Riksrevisionen: Vinstjagande läkemedelsjättar har för stort inflytande

Nyhet › Läkemedelsjättar med vinst framför ögonen har stort inflytande över hälso- och sjukvården. Nu varnar Riksrevisionen för att staten inte är tillräckligt oberoende gentemot den gigantiska industrin. 1222facebook: 1222

»Får vi inga pengar från kunden får du ingen lön«

Nyhet › Egenanställningsföretagen marknadsför sin verksamhet som »enkel och trygg«. Men enligt facket råder stor osäkerhet kring de anställdas villkor och i värsta fall blir man helt utan lön. 21facebook: 21

Svenska flickor är unika

Ledare › Problemet med psykisk ohälsa bland flickor är unikt svenskt. Vårt samhälle utfärdar löften det inte kan infria. 605facebook: 605

De tar inte våra jobb

Nyhet › Ny forskning visar att invandring inte påverkar löner och sysselsättning på arbetsmarknaden i någon högre utsträckning. 56facebook: 56

Så har rasistsajterna rasat i sociala medier

Nyhet › Spridningen av material från hatsajter har minskat med nära 75 procent det senaste halvåret. 518facebook: 518

Läkare: Förlossningsskador skandalöst dåligt undersökt

Nyhet › Bristningar drabbar upp till 60 procent av alla föderskor. Enligt Socialstyrelsen ger skadorna sällan problem. Nu stöter myndigheten på motstånd – forskare pekar på omfattande kunskapsluckor. 566facebook: 566

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Därför är en rökplym viktigare än nya bostäder

Reportage › En harmlös rökplym satte stopp för nybyggen i Stockholm. I Kiruna finns så många riksintressen att politikerna har svårt att hitta byggbar mark. I Sundbyberg bygger man bostäder i rasande fart. Hur går det ihop? 272facebook: 272

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Yonna Waltersson

Ta ansvar mot hatet

Ödesdigra konsekvenser om verklighetsbilden som etsar sig fast är den att flyktingkrisen är ett olösligt dilemma. 168facebook: 110 twitter: 58

Nina Brevinge ny grävredaktör på Dagens Arena

AKB:s svaga position är farlig


Nina Brevinge

Annelie Nordström: Tuppfajt och kartellbildning hotar LO-samordning

»Tuppfajt« och «kartellbildning« inom LO hotar samordningen, säger före detta kommunalbasen Annelie Nordström till Arbetet... 0Inga delningar

Nya pensionsregler för ex-ministrar ingen lex Reinfeldt

Veckans graf: Flest arvsmiljardärer i Europa


Johanna Senneby

»Förhoppningsvis ett steg bort från nolltolerans mot droger«

Regeringen vill minska de drogrelaterade dödsfallen. »Tillslut kan vi förhoppningsvis ta bort kriminaliseringen av eget bruk av droger... 0Inga delningar

Eleverna fortsätter fly från yrkesprogram

»En stram budget«


Lisa Gemmel

Hur kunde det hända igen?

Med stora hål av sorg i hjärtat måste vi fortsätta kampen mot hatet och våldet.  40facebook: 40

Nu tar Dagens Arena semester!

Är du feminist eller nationalist?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Herman der Nederlanden

50 000 i böter för transportörer som missar ID-kontroller

Transportörer som inte genomför en ID-kontroll riskerar att få höga böter. Barn kommer inte att kontrolleras om de åker med målsmän med giltigt ID. 8facebook: 8

Väntetiderna på akuten fortsätter att bli längre

Uvell tvingas lämna Kreab efter SD-umgänge


Maxime Wallström

Maxime Wallström: Ett säkert rum i farlig kollektivtrafik

På många platser i världen är risken stor för kvinnor att utsättas för verbalt och fysiskt våld i kollektivtrafiken – i Mexico City hanteras problemet med chockrosa bussar endast för kvinnor. 18facebook: 18

Nyanlända läkare ska få legitimation snabbare

MP vill betala privatpersoner som inhyser flyktingar


Mikael Färnbo

Kvinnolönerna spräcker LO-samordningen

Det blir ingen LO-samordning i avtalsrörelsen. Anledningen är att styrelsen inte har kunnat komma överens om lönesatsningar inom kvinnodominerade yrken. 36facebook: 26 twitter: 10

C lägger 12 gånger mer på sänkt dieselskatt än på biobränslen

Urartad arbetsmiljö för Samhallanställda på Mat.se


Ida Ölmedal

EU:s flyktingkvoter enbart socker på toppen

Rent krasst har EU-länderna inte lyckats enas om mer än att med militära medel göra det svårare för flyktingar att ta sig in i Europa. 16twitter: 16

Ida Ölmedal: Dessa är våra döda

Så kan fler dömas för hatbrott mot EU-migranter


Janna Ekbrant

FN: Allvarligt fel i topparnas debattartikel om DÖ

På fredagsmorgonen uppmanade tre näringslivstoppar till att skrota DÖ. Den FN-rapport de hänvisar till i texten har dock dömts ut av organisationen. 9twitter: 9

Kluvet MP håller kongress

Ulf Bjereld: Nyval finns inte på agendan


Jenny Bengtsson

Sveriges moderna slavar är en del i en dålig uppgörelse

Ingen som följt Dagens Nyheters artikelserie #deosynliga om de vidriga förhållanden som många arbetskraftsinvandrare i Sverige lever i kan ha undgått att bli berörd... 21twitter: 21

M jävlas hellre med sossar än tar avstånd från rasister

Kan vi sluta tjata om Sverigedemokrater i facket nu?


Erik Halling

Sonen avslöjade vanvården av sin mor – övervakas nu av vaktbolag

Don Sevcuk avslöjade med hur hans mamma blev vanvårdad på korttidsboende. Malmö stads svar blev att anställa vaktbolag för att se till att patientens anhöriga gick hem i tid. 7twitter: 7

Greenpeace: ”Klimatpopulism när den är som värst”

SCA ordförande reste för 10 miljoner – betalade 54 000


Peter Leander

MP: Ambulansen ska drivas av landstinget

Helene Öberg (MP) reagerar kraftigt på Dagens Arenas granskning av ambulansvården i Stockholm. Hon anser att ambulansen borde återgå i landstingets regi. 5twitter: 5

Kris inom ambulansen: ”Vi klarar inte en stor olycka”

En procent av hatbrotten mot romer klaras upp


Örjan Benzinger

LR: DN:s Pisa-larm en jämförelse som inte håller

Skoltrötta elever drar ned de svenska resultaten i Pisa-undersökningen skriver DN. Det är en jämförelse som inte håller enligt Lärarnas Riksförbund. 24twitter: 24

Reaktioner på SCB:s undersökning av partisympatier

Ingen skrotning – S behåller delar av fas 3


Jonna Sima

Walborg skickades hem – dog av sprucken tarm

Hon åkte in till akuten med svåra magsmärtor – och skickades hem med värktabletter. Tre dagar senare avled Walborg, 63, av att en godartad tumör som fått ändtarmen att spricka... 23twitter: 23

Moderaternas svarta vecka

Expertpanel om EU-valet: ”F! kan bli en x-faktor”


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna


Anna Herdy

Dags för ett nytt kunskapslyft

Ett nytt kunskapslyft är inte alltings lösning, men skulle klä många av arbetskraftens kroppar i en rustning som klarar den moderna arbetsmarknaden. 72facebook: 58 twitter: 14

Gräsrötterna kritiserar Björklunds nej till S

Lägg pusslet när valet är över


Kerstin Johansson

Sänkt lön med 25 procent: Så blir konsekvenserna

Sänkning av ingångslönerna med 25 procent ger stora konsekvenser. Fler tvingas ta dubbla jobb och söka bidrag... 11twitter: 11

PISA-studien: Resultaten för svenska elever fortsätter falla

Bråk om friskolebarnens journaler

 • pengaropolitik
  Arena_banner_nyhetsbrev