Bild: Socialdemokraterna.
Bild: Socialdemokraterna.

I tio år har landstingsmoderaterna struntat i Stockholms vårdpersonal. Nu är krisen ett faktum, skriver Jens Sjöström (S), oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Jag och mina kolleger i Stockholms landsting har den senaste veckan besökt länets största akutsjukhus för att träffa personal och höra deras berättelse om läget i vården. Vi möter stängda vårdplatser, operationsköer och en orimlig arbetssituation.

Att landstingsmoderaterna, som styrt i snart 10 år, inför denna sommar återigen inte gjort något för att undvika situationen är oacceptabelt i ett läge då patientsäkerheten hotas och personalen går på knäna.

På länets akutsjukhus är överbeläggningarna på grund av stängda vårdplaster över 100 procent redan i juni. Bristen på erfaren vårdpersonal samt specialistutbildade sjuksköterskor är främsta orsaken. För att skapa rimliga arbetsförhållanden behöver beläggningen komma ner till cirka 85 procent. Då behövs fler medarbetare. För att kunna rekrytera fler medarbetare behövs bättre arbetsvillkor.

Utan krafttag för bättre löneutveckling, arbetsmiljö och arbetstider och en bättre rekrytering av nyutexaminerade, kommer inte de stängda vårdplatserna att öppnas.

Professionens krav är tydliga och vi håller med: Landstingsmoderaterna måste för det första låta akutsjukhusen erbjuda en tydlig löneutveckling som premierar erfarenhet och kompetens så att medarbetare inte lämnar sjukhusen till förmån för andra vårdgivare, vilket redan sker i dag.

För det andra behöver personalen en hållbar arbetssituation och minskad stress. I Södertälje genomförs nu ett projekt med 80 procent kortare arbetstid och bibehållen lön. Personalen berättar om mindre stress, mer energi och mer tid för patienterna. Vi vill därför införa arbetstidsförkortning på försök inom fler verksamheter.

Det råder stor brist på erfarna undersköterskor och specialistsjuksköterskor vilket leder till att operationer måste skjutas upp, som på neurokirurgen på Karolinska Sjukhuset i Solna där bristen lett till en kris i verksamheten. Vi kräver att vårdpersonal får ekonomiska förutsättningar att vidareutbilda sig och att landstingsmoderaterna inför akademisk specialisttjänstgöring som innebär ersättning under studietiden och praktik inom verksamheten som då också får avlastning.

För att kunna rekrytera och behålla personal krävs tid och utrymme för handledning och introduktion vid nyanställning. Vi socialdemokrater vill därför införa särskilda handledartjänster inom vården och att studenter på vårdutbildningarna kan göra praktik. Vi kräver även personalbostäder vid våra sjukhus så att nyutexaminerade kan ta jobb här i Stockholmsregionen. Till att börja med vill vi att 120 stycken bostäder byggs i anslutning till KS Solna och KS Huddinge. Det motsvarar bemanning till flera avdelningar.

Ingen ska behöva vara rädd för om det finns en plats på sjukhuset den dag man blir allvarligt sjuk eller skadad. Personalen som varje dag gör sitt yttersta för att räcka till, måste kunna orka jobba kvar. Min fråga går därför till landstingsmoderaterna, är ni beredda att lyssna på personalen och göra vad som krävs för att det här blir den sista sommaren då vården är i kris?

Jens Sjöström (S), oppositionslandstingsråd med ansvar för personalfrågor