Nu väcks ett nytt utskottsinitiativ om en välfärdsutredning i riksdagens finansutskott. Det ska ersätta regeringens utredning på samma område. Inte oväntat läggs det fram av de borgerliga partierna, som utgör minoriteten i riksdagen. En opposition väl medveten om att de bara kan få igenom förslaget om Sverigedemokraterna stöttar det.

Tilltaget är, för visso, inte nytt. Förra mandatperioden styrde alliansen i minoritet med SD som indirekt stöd. Den dåvarande regeringen hade haft svårt att få igenom sin politik om inte SD hade stöttat högerpolitiken.

Det hindrade i och för sig inte Fredrik Reinfeldt att inför valet klart och tydligt deklarera att det block som skulle komma att bli störst i valet också skulle släppas fram. Att SD skulle isoleras. Inte en centimeter åt rasisterna. Det lät ju bra – åtminstone då.

Men en valförlust och Decemberöverenkommelse senare pågår flirtandet med Sverigedemokraterna desto öppnare. Senast ut var Moderaterna med att lägga förslag om temporära medborgarskap. Ett förslag som i praktiken bara skulle leda till mer byråkrati och som inte skulle leda till bättre integration – men som är tänkt fungera som ren signalpolitik till förlorade väljare.

I riksdagen har den borgerliga oppositionen dessutom drivit igenom 42 utskottsinitiativ. Man vill sabotera för regeringen att få igenom någon politik – men ekvationen bygger förstås på att man har med Sverigedemokraterna i båten. Därför ekar det väldigt ihåligt när Anna Kinberg Batra till DN säger “Hur andra partier röstar är helt upp till dem. Jag tar ansvar för förslag från Moderaterna och alliansen“.

Nu ska ytterligare politik tvingas igenom. Och det enda stöd som finns att få och som också är avgörande kommer från SD. Alliansen finner stödet värt att utforska. Det informella men organiserade samarbetet är ett faktum.

Därför är det på sin plats att prata klarspråk när det gäller borgerlighetens relation till den organiserade rasismen.

Lite klara svar skulle AKB gott kunna ge. Vad vill de borgerliga partierna med Sverigedemokraterna egentligen? Samarbeta fullt ut? Ha ett öppet förhållande? Äta dem men ha dem kvar?

Oavsett finns anledning för de svenska väljare som inte vill se SD i närheten av makten att känna oro. Ett borgerligt block som hellre jävlas med sossar än att ta avstånd från rasister är en öppning för ännu mer inflytande och än mer makt för Sverigedemokraterna.