Andners Rehnberg, Luf

Regeringen måste uttala sitt stöd för de ryska HBTQ-organisationerna som hjälper homosexuella fly Tjetjenien. Och EU:s ledare bör omgående fördöma det som sker, skriver Anders Rehnberg, EU- och utrikespolitisk talesperson Liberala Ungdomsförbundet, Luf.

De senaste veckorna har det kommit alarmerande uppgifter om hur homosexuella grips, hånas, torteras och mördas av myndigheterna i den ryska delrepubliken Tjetjenien, minst tre människor har dödats och rapporter talar om såväl levande begravda som direkta koncentrationsläger.

Trots att detta pågått i flera veckor har den ryska regeringen förhållit sig passiv och från det lokala styret låter man hälsa att nyheten är falsk. De påstår att det inte finns några homosexuella i Tjetjenien eftersom dessa i så fall redan skulle ha ”tagits hand om” av sina släktingar. Ett uttalande som snarast stärker bevisen för det som nu sker.

Relationen mellan Moskva och Tjetjenien är sargad av historiska såväl som nuvarande konflikter. I utbyte mot sitt stöd till den ryska regeringen har Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov getts fritt spelutrymme att konsekvent kränka mänskliga rättigheter. Han är anklagad för att ligga bakom kidnappningar, tortyr och mord av meningsmotståndare och driver en ultrakonservativ politik där han bland annat förespråkat hedersmord.

Ryska myndigheter har hittills blundat för hans brott och inget tyder på att det kommer förändras inom någon snar framtid. Framförallt inte eftersom brotten denna gång gäller homosexuella, en grupp vars rättigheter kraftigt försvagats i Ryssland under senare år.

Om de inte ges tillräckligt skydd i Ryssland bör vi också signalera att de som flyr är välkomna att söka asyl i Sverige.

Hjältarna i de ryska HBTQ-organisationerna hjälper nu homosexuella att fly Tjetjenien, den svenska regeringen bör uttala sitt tydliga stöd för dessa organisationer och bistå i det arbetet. Kan vi inte hjälpa till praktiskt bör vi omgående ge ekonomiskt stöd så att människor kan fly. Om de inte ges tillräckligt skydd i Ryssland bör vi också signalera att de som flyr är välkomna att söka asyl i Sverige.

Ryssland är en stormakt och Sveriges möjligheter att pressa den ryska regeringen politiskt är begränsade. Tillsammans med EU kan vi dock sätta hård press på regeringen, införa sanktioner mot ansvariga såväl som politiker och det minsta man kan begära är att EU:s ledare omgående fördömer det som sker. Vi måste tala klarspråk, den förföljelse som nu pågår mot homosexuella i Tjetjenien utgör brott mot mänskliga rättigheter och innebär massmord av en redan utsatt grupp. Det får inte accepteras och kan inte ignoreras.

 Anders Rehnberg EU– och utrikespolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet