Menar alliansen allvar med att vi funktionsnedsatta ska få vara delaktiga i utformandet av vårt liv så bör de också tillämpa detta i verkligheten, skriver Linnéa Visén Annwall, sekreterare i Funkapartiet och funktionsnedsatt Ekeröbo.

De senaste veckorna har vi hört många historier om människor som råkar illa ut då de blivit av med sin ersättning från Försäkringsksassan.

Jag har själv ADD, aspergers syndrom, blandade ångest- och depressionstillstånd samt fibromyalgi och omfattas därför av LSS-lagen. Att få den hjälp jag har rätt till från Ekerö kommun där jag bor, har visat sig vara väldigt svårt. Om alla ska kunna leva på samma villkor måste det till stora förändringar.

Jag fyller 30 nästa år och har aldrig haft ett jobb. Till stor del på grund av mina diagnoser men även på grund av att jag inte har avslutat gymnasiet,

Det är nästan två år sedan min dåvarande läkare tog upp att jag behövde komma ut i praktik eller arbetsträning. Dels på grund av att jag skulle få något att göra om dagarna, men också för att man blir av med sin aktivitetsersättning när man fyller 30 år. Då måste man i stället ansöka om sjukersättning och för att berättigas sjukersättning så måste man ha prövat att arbeta.

Min läkare tog kontakt med Försäkringskassan som i sin tur tog kontakt med Arbetsförmedlingen och LSS-handläggare i kommunen. Arbetsförmedlingens besked var att man måste kunna arbeta minst 10 timmar i veckan, så där fick jag ingen hjälp. LSS-handläggaren menade å sin sida att kommunen inte kunde hjälpa mig. Det hela slutade med att jag skulle få praktik/arbetsträning genom Försäkringskassan om jag hittade en arbetsträningsplats på egen hand.

Efter att ha letat i nästan två år hittade jag ett ställe som verkade perfekt för mig, men eftersom det rör sig om en daglig verksamhet så var jag tvungen att höra med min LSS-handläggare om hur man ansöker om det. Jag fick då till svar att jag inte tillåts vara där då kommunen inte tillämpar LOV, lagen om valfrihetssystem, för daglig verksamhet och den aktuella verksamheten låg i en annan kommun. På Ekerö är det i första hand kommunens egna dagliga verksamhet som gäller.

Samtidigt hävdar alliansen, som styr på Ekerö, ständigt att individens valfrihet är viktig. I den politiska plattformen går att läsa: »Ekerö kommun ska vara en föregångskommun vad gäller självständighet för personer med funktionsnedsättning. Att få vara med att forma sitt liv är en rättighet. Med stöd och rätt hjälp är detta möjligt. Daglig verksamhet ska utgå från den enskilde personens önskemål.«

Detta ter sig alltså minst sagt motsägelsefullt. Varför anser inte Ekerö kommun att alla invånare ska ges möjlighet att välja vad de vill göra och var de ska ha sin sysselsättning? Det är möjligt i exempelvis Solna och Järfälla.

Vi i Funkapartiet vill att alla ska få möjlighet att få den sysselsättning de önskar oavsett av var denna må ligga geografiskt sett. Ingen ska nekas en sysselsättning enbart baserat på att denna ligger utanför kommunen.

Menar alliansen allvar med att vi funktionsnedsatta ska få vara delaktiga i utformandet av vårt liv så bör de också tillämpa detta i verkligheten.

Linnéa Visén Annwall, sekreterare i Funkapartiet och funktionsnedsatt Ekeröbo