Arbetsgivarnas dåliga beslut kostar varje år miljarder kronor. För arbetarnas bästa borde cheferna ersättas av robotar.

Under de kommande 20 åren kan upp till vartannat arbete komma att utföras av robotar. Den nya intelligenta tekniken kan ersätta i princip vilket arbete som helst, vilket föranledde regeringen att tillsätta en analysgrupp i ämnet i början av året.

Det finns stora ekonomiska vinster såväl för arbetstagare som för näringslivet genom att släppa fram robotisering. Vi behöver diskutera vilka delar av arbetsmarknaden som faktiskt skulle gynnas av att robotiseras. Ersättas med robotkraft.

Under förra året förhandlade LO, TCO, och SACO:s förbund i domstol fram 335 miljoner kronor till sina medlemmar. Den största delen, 249,3 miljoner kronor, gick till LO-kollektivet. Pengarna utgör uteblivna löner, livränta och ersättningar. Med andra ord handlar det om sådana pengar som arbetstagarna skulle fått från början men inte fick. Av vilken anledning lämnar jag fritt att tolka men fingret pekar mot arbetsgivarna.

Summan är dessutom en ökning med 13 miljoner kronor mot föregående år. Och i den ingår heller inte förbundens egna indrivna skadestånd, uteblivna löner och ersättningar från central och lokal förhandlingsverksamhet. Där ligger ytterligare otaliga miljoner. Och tusentals timmar spenderade i tusentals förhandlingar som handlar om att förklara saker som redan står i lag eller kollektivavtal.

Sveriges arbetsmarknad är i kris. Arbetsgivarna klarar uppenbarligen inte av att följa kollektivavtal och lagar. Arbetskraft dör på jobbet på grund av arbetsgivarnas bristande arbetsmiljöansvar. Övertidsarbetet slår i höjden samtidigt som arbetslösheten är hög. Samtidigt som sjuktalen ökar och många branscher skriker efter arbetskraft. Skattefusket och den sociala dumpningen omsätter flera miljarder årligen.

Summa summarum. Sveriges dåliga arbetsgivarskap kostar miljarder. Varje år.

I det ljuset är det närmast oförståeligt att inte, som arbetstagare, se robotiseringen som en välkommen utveckling.

Här kommer ett förslag. Ersätt Sveriges arbetsgivare med robotar.

Insert att följa alla paragrafer i kollektivavtalen.

Insert att följa alla lagar.

Insert att ge löneförhöjningar i tid, arbeta med jämställdhetsplaner och utöva lika behandling av alla arbetstagare.

Insert att inte fuska med sociala avgifter eller skatt.

Insert konsten att lägga scheman som faktiskt fungerar.

Insert arbetstidsförkortning, heltid och tillsvidareanställning som norm.

Deleta den ”mänskliga faktor” hos arbetsgivarna som uppenbarligen är den felande länk som gör att ovanstående punkter inte funkar i dag.

Möjligheterna är oändliga – nästan för oändliga för att inte prova. Hur många arbetstillfällen som skulle kunna komma av att arbetsmarknaden blir fri från oschysta villkor och fusk går bara att spekulera i. Men bara genom att driva in uteblivna sociala avgifter, skatter, löner och ersättningar skulle samhället göra enorma vinster direkt.

I början av året efterfrågade Helle KleinDagens Arbete en vision för det goda arbetet. Det robotiserade arbetet. En facklig strategi.

Här har vi en. Ersätt arbetsgivarna med robotar.