Sannolikheten för att en kärnkraftsolycka ska inträffa är liten. Problemet är att när det sker kan konsekvenserna bli enorma. I alla länder lovar kärnkraftsindustrin att en kärnkraftsolycka inte kan ske just här, men faktum är att olyckor faktiskt sker. Orsakerna kan vara många; jordbävning, mänsklig felhantering, terroristattack eller annat vi kanske inte ens kan förutse. Även i Japan insisterade både företag och politiker att en olycka inte kunde hända där. Tyvärr hade de fel. De reaktorer som skadats i Japan är av samma modell som de som finns i Sverige. För varje gång en olycka sker blir kärnkraftsindustrin lite mindre trovärdig när de garanterar att kärnkraften är säker. Att tala om sannolikhet är ganska osmakligt när det kommer till risken för en härdsmälta. Ett kärnkraftverk kan aldrig vara 100 % säkert och den som inte sett Tage Danielssons show ”Om sannolikhet” bör se den för att få en påminnelse om kärnkraftens osäkerhet.

Situationen i Japan har satt frågan om kärnkraftens säkerhetsrisker i fokus. En mindre lämplig utgångspunkt kunde nog Svensk Kärnbränslehantering (SKB) inte tänka sig när de i dag ska lämna sin ansökan om slutförvar för svenskt kärnavfall. SKB har i 30 år forskat kring en slutförvarsmetod och i dag lämnar de över sitt förslag till prövning hos myndigheter och slutligen politiken. Förslaget har redan mött kraftig kritik hos Kärnavfallsrådet, som är regeringens vetenskapliga kommitté för rådgivning om kärnavfall. Kritiken handlar om de vetenskapliga luckor som finns. Det är fortfarande osäkert hur vattnet rör sig i berggrunden, hur kopparkapslarna kan korrodera i syrefritt vatten och om det finns mer lämpliga platser och metoder än de SKB undersökt. Kärnavfallsrådet pekar också på det olämpliga i att den enda forskning som gjorts är finansierad av SKB.

Kärnkraften som energislag omges av risker från uranbrytning och drift till slutförvar. Inget energislag är helt säkert eller miljövänligt, men konsekvenserna av kärnkraften blir så mycket allvarligare och långvarigare. Om en naturkatastrof eller ett sabotage görs mot en vindkraftspark blir konsekvenserna på sin höjd lokala.

Medan räddningsinsatserna pågår i Japan för att hjälpa de människor som drabbats hårt av jordbävningen och tsunamin reflekterar världen över vilka långsiktiga konsekvenser det inträffade ger. Schweiz har tillkännagivit att man ställer in planerna på att ersätta landets gamla kärnkraftreaktorer med nya och i Tyskland vill förbundskansler Angela Merkel låta pröva säkerheten vid samtliga tyska kärnkraftverk. I USA höjs röster inom senaten för att avbryta satsningar på ny kärnkraft.

Miljöpartiet kan inte acceptera att man chansar med människors säkerhet, varken i dag eller i framtiden. Energisystemet måste vara säkert i alla bemärkelser. Det politiskt ansvarsfulla är nu att se över kärnkraften så som görs i många andra länder. Så länge kärnkraften finns kvar innebär det en säkerhetsrisk. Att nöja sig med att sannolikheten för en olycka är liten är inte en seriös politik.

Lise Nordin, energipolitisk talesperson, Miljöpartiet.